Ziarul de Duminică

Reţete pentru bolile demonice

Reţete pentru bolile demonice

Autor: Stelian Turlea

22.09.2010, 23:47 18

O. Nimigean

Rădăcina de bucşău
Editura Polirom

Romanul de aproape 500 de pagini al lui O. Nimigean trimiteînainte de orice cititorul la dicţionar (autorul acestor rânduri,cel puţin, a făcut-o) pentru a afla că "bucşău" este un arbustornamental din familia leguminoaselor, cu ramuri lungi,verzi-albăstrui, frunze simple şi flori mari galbene, plăcutmirositoare. Romanul, cu lungimi pe alocuri, e povestea captivantă(totuşi) a unui tânăr care se întoarce la casa părintească să-şiîngrijească bătrâna mamă aflată pe moarte, care a fost recentpărăsit de iubită şi care nu prea ştie ce să facă în viaţă, mereudefazat şi, în plus, atât de atins de ce e în jurul lui, încât elînsuşi se îmbolnăveşte, într-un fel "prin simpatie". Mai mulţicritici deja au salutat apariţia acestei cărţi. Prefaţă de BogdanAlexandru Stănescu

Donald Morrison
Ce mai rămâne din cultura franceză?
urmat de Antoine Compagnon
Preocuparea pentru grandoare
Editura ART

Pentru o lungă perioadă de timp, Franţa şi cultura franceză aufăcut "legea" pe scena internaţională. Din gloria de odinioară nu amai rămas astăzi decât nostalgie şi frustrare. Influenţa culturiifranceze este acum spectrală, puterea sa, derizorie. Culturafranceză nu mai vorbeşte lumii. O înfrângere care, până la urmă,convine mentalităţii franceze înclinate spre autocompătimire şivictimizare. În anul 2007, un articol exploziv publicat în ediţiaeuropeană a revistei Time scandaliza scena culturală franceză,proclamând sentenţios "moartea culturii franceze". Autorul, DonaldMorrison, jurnalist american stabilit în Franţa, a fost repede pusla zid de către oamenii de litere, scriitorii, profesorii şiintelectualii francezi. Traducere din limbile engleză şi francezăde Laura Albulescu. Postfaţă de Horia-Roman Patapievici.

Testamentul lui Solomon
Regele, demonii şi zidirea templului
Editura Humanitas

Uitat sau marginalizat de cincisprezece secole, textul acestaantic bantuie prin mediile academice filologico-teologiceoccidentale în ultima sută de ani. Opinia comună este că textuleste un pseudoepigraf al Vechiului testament, produs al gandiriipopulare, care pune la un loc tradiţii magice, astrologice şimedicale antice, un mozaic de credinţe iudaice şi creştine, dealuzii livreşti la Biblie şi de figuri mitice aparţinand fonduluipagan grec. Apărut în primele patru secole ale erei noastre,conţinea reţete utile împotriva bolilor ai căror agenţi suntdemonii. Traducere inedită din greaca veche şi studiu introductivde Ştefan Colceriu.

Peter Esterhazy, Iolanda Malamen
La început eram încă un om normal
Dialog cyberspaţial
Editura Curtea veche

Un volum apărut cand scriitorul maghiar a împlinit 60 de ani, unfascinant schimb epistolar între Esterhazy şi Iolanda Malamen,intermediat de Anamaria Pop. Este cea dintai carte a scriitoruluimaghiar care, în plus, apare întai în Romania. Peter Esterhazyvorbeşte despre puternica lui relaţie cu limba, despre ambiguacondiţie de scriitor în comunism şi postcomunism, despre viaţapublică şi existenţa personală. Textul este precedat de unLaudatio, rostit de Nicolae Manolescu în iunie 2009, cu ocaziadecernării Premiului Ovidius, la Festivalul Zile şi Nopţi deLiteratură de la Neptun. Traducere din limba maghiară şi note deAnamaria Pop.

Karen Maitland
Călătoria mincinoşilor
Un roman despre ciumă
Editura Leda

Karen Maitland s-a născut în 1956, şi-a petrecut copilăria înMalta, a ajuns apoi în Groenlanda şi acum locuieşte în MareaBritanie. Romanul de faţă este al doilea pe care l-a publicat şi afost nominalizat la un premiu pentru cel mai bun mister istoric din2008. Cum spune şi titlul, este vorba despre o perioadă de ciumăîntr-o Anglie sumbră, dominată de credinţă, superstiţii şi frică.Eroii au, fiecare, câte o poveste şi un secret. Romanul fiind desuspans, nu dezvăluim mai mult. Dar vom reveni pe larg. Traduceredin limba engleză şi note de Luana Schidu.

Carlo Lucarelli
Almost Blue
Crime Scene Publishing

"Ca să vă apropiaţi de acest roman al lui Carlo Lucarelli, ocapodoperă a thrillerului de pretutindeni, ar fi bine mai întai săascultaţi Almost Blue în interpretarea lui Chet Baker. Cantecul îlgăsiţi pe YouTube. O trompetă, un pian şi o voce exprimand otristeţe fără leac vă introduc într-un univers în care durereafiinţei umane ajunge la paroxism. Crimele îngrozitoare relatate încarte, ancheta purtată de către un cuplu ciudat - o tanărăpoliţistă şi un orb - capătă astfel o rezonanţă şi mai profundă însufletul oricărui cititor." (George Arion). Versiune în limbaromană de George Arion Jr.