Ziarul de Duminică

Scoli de duminica

Scoli de duminica
21.12.2007, 14:50 28

Exista un moment in desfasurarea Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur, la iesirea cu Cinstitele Daruri sau Vohodul Mare, cand, dupa pomenirea Patriarhului in exercitiu si a ierarhilor locului, preotul pomeneste "bine-credinciosul popor roman de pretutindeni". Expresia proclama simultan doua lucruri: unitatea prin credinta a poporului roman si diseminarea lui in intreaga lume.

Prin urmare, Biserica Ortodoxa Romana recunoaste, implicit, existenta diasporei noastre si o asuma, rugandu-se pentru ea si facandu-se astfel mijlocitoare intre ea si Dumnezeu. Ce stim noi despre aceasta diaspora, ce stim in general despre romanii care traiesc dincolo de granitele tarii? Prea putine lucruri. Si atunci de ce pretindem ca italienii si alte natiuni sa fie la curent cu ceva despre care nici noi nu stim mare lucru?
Exista o singura cale de a-i face pe coetnicii nostri cunoscuti altor neamuri: aceea de a-i cunoaste mai intai noi insine. Agasantul adagiu "Cunoaste-te pe tine insuti" consacra o exigenta valabila nu numai pentru fiecare dintre noi luat in parte, ci si pentru noi ca popor intreg, raspandit pe tot Pamantul.
Intr-un anonimat aproape fara fisura, se infiinteaza, de pilda, de o vreme incoace, mai ales in tari cu solide comunitati romanesti sau care inregistreaza un puternic aflux de emigranti romani, asa-numitele "scoli de duminica". Scoli de weekend, cu orar redus, profilate mai ales pe ore de religie, limba si literatura, istorie si geografie, ele sunt destinate copiilor rezidentilor romani din tarile respective.
Programe coerente in acest sens dezvolta MECT si Departamentul pentru romanii de pretutindeni. Institutul Cultural Roman, prin Directia romani din afara tarii, si-a facut deja o frumoasa traditie din a iesi in intampinarea unor similare solicitari de ordin educational. Recent a fost declansat un proiect de impresionanta anvergura: la initiativa Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale (pastorita de IPS Iosif), vor fi infiintate peste 170 de scoli parohiale pe intreg cuprinsul Europei. Din parteneriatul semnat in acest context de MOREOM cu ICR va vedea curand lumina tiparului, la Editura Sf. Mina din Iasi, primul manual dintr-o serie prestabilita, o Carte de invatatura crestin-ortodoxa (9-10 ani), autori: Dorin si Monica Opris. Este darul nostru de Sfanta Sarbatoare a Nasterii Domnului pentru aceasta salba de "scoli de duminica" si pentru miile, zecile si sutele de mii de copii romani care s-au stabilit - cu voia sau fara voia lor, temporar sau definitiv - departe de patria-mama.