Ziarul de Duminică

Sighisoara: Ultimele vesti din Evul Mediu

Sighisoara: Ultimele vesti din Evul Mediu

Fotografii realizate de Stelian Turlea

27.07.2009, 15:50 64

Pentru inceput insa, cateva observatii. Au fost zile caniculare, in care aproape ca nu aveai unde te adaposti de Soarele ucigator, iar amfitrionii n-au reusit sa imparta coifuri de protectie pe cata nevoie ar fi fost. Ca atare, multe manifestari s-au inghesuit spre seara si lumea s-a imbulzit mai putin ca in alti ani in timpul zilei. Dorinta de castig a autoritatilor a facut ca totul sa para exorbitant – sa nu uitam ca majoritatea participantilor vizitatori au fost tineri; un bilet de intrare s-a dublat fata de anul trecut, sporind la 10 lei; cei care soseau cu masinile erau vanati pe toate strazile sa plateasca parcarea pentru o zi intreaga, chiar daca parcari amenajate sunt numai in centru; nici macar in cetate nu existau afise cu programul manifestarii si foarte putini erau aceia care sa ofere informatii exacte; nu exista nicaieri vreo stire despre eventualul loc de campare pentru cei care sosisera in oras cu cortul si tinerii motaiau cu rucsacurile in spate pe bancile parcului sau pe borduri; amplasamenele destinate micilor comercianti de suveniruri si artizanat s-au redus (desi taxele au sporit) si bietii oamenii au ajuns sa se certe pe spatii. In zona cetatii autoritatile n-au reusit nici o amenajare in ultimul an, stradelele sunt la fel mizere, doar in fata Primariei incepe sa se bata piatra cubica, dar in ritmul in care se lucreaza probabil va fi nevoie de multe alte festivaluri pana ca situatia sa se schimbe.
Sa incercam insa sa nu fim prea carcotasi. Dupa primele momente de uluire, sositii la Sighisoara au incercat sa uite si sa se distreze, mii de persoane fiind prezente la înfruntarile cavaleresti, urmarind evolutia spectacolelor si facandu-le galerie favoritilor.
Trupa de calareti a lui Vali Vasilescu a ajuns la Sighisoara cu opt cai, dintre care patru din rasa andaluza, doi frizieni, un pursange arab si unul autohton. Caii si cascadorii au oferit mai multe spectacole gustate de public, între care un turnir medieval de o ora si mai multe reprezentatii de dresaj si de comedie.
Stegarii si cavalerii de la Taborsti Kupci au facut spectacol atat în Piata Cavalerilor, cat si în Piata Cetatii Medievale. Stegarii cehi au starnit mii de aplauze pentru jongleriile unice cu steaguri, în timp ce cavalerii de la Taborsti Kupci, dar si cei romani, apartinand Ordinului Cavalerilor-Lup din Targu Mures, Ordinului Cavalerilor de Medias si Ordinului Cavalerilor din Tara Barsei, s-au înfruntat în mai multe reprize pentru a cuceri inimile frumoaselor de pe margine, cu sabii, cutite, lanci si topoare.
Spectacolele cavaleresti, interactive cu publicul, au continuat si duminica, în ultima zi a Festivalului Medieval, ajuns la a saptesprezecea editie. In programul ultimei zile s-au regasit un nou turnir, numere de cascadorie, dansuri medievale interactive si povesti medievale comice, precum si un spectacol oferit de cavalerii calare din Targu Mures si cei de la Taborsti Kupci, "Arderea vrajitoarei pe rug".