Ziarul de Duminică

Surprize

Surprize

Constantin Piliuta, Vas cu maci, semnat dreapta jos in monograma, ulei pe carton

03.08.2007, 19:24 134

Constantin Piliuta a ajuns liderul unei licitatii de arta. Este o premiera curioasa, posibila si explicabila doar in lunile de vara cand oferta, pe de-o parte, si implicarea colectionarilor, pe de alta parte, se afla sub media consacrata in lunile active. Oricum este vorba despre o surpriza placuta, care va avea urmari pozitive pentru cota artistului.

Piliuta este o prezenta constanta la licitatiile de arta, cu desene mai ales, care se vand cu cateva sute de euro bucata. La capitolul pictura, preturile trec de obicei de 1.000 de euro, chiar la nivelul primei estimari. Piliuta este in acelasi timp unul dintre artistii ale caror lucrari trec printr-o selectie severa din partea colectionarilor. Pe de-o parte pentru ca exista destul de multe creatii ale sale la nivelul tuturor galeriilor de arta, pe de alta parte pentru ca exista multi amatori care, "din prea mult drag" pentru stilul Piliuta, si-au permis sa-l imite, fascinati fie de renumele artistului, fie pentru ca peste ani s-ar putea gasi un client si pentru copia lor... Cei mai scrupulosi verificatori ai lucrarilor lui Constantin Piliuta apeleaza la fiica artistului pentru autentificare. Cum exista si o galerie Constantin Piliuta, se poate spune ca, pentru moment, are cine sa se ocupe serios de imaginea artistului si sa corecteze o parte a micilor abuzuri din zonele nebuloase ale pietei de arta.
Deocamdata, Piliuta are in palmares un record: pictura sa Vas cu maci a devenit liderul unei licitatii, cu un pret de adjudecare de 22.000 lei. Spectaculoasa a fost si cresterea: prima strigare a fost la 6.000 lei. Vasul cu maci a fost cea mai scumpa achizitie la o sedinta in care pe simeze au mai fost un desen de Grigorescu, acuarele de Iser, Lowendahl, Ion Salisteanu, Jean Steriadi, plus lucrari semnate Perahim, Vermont, Loghi. Toate au fost adjudecate, dar la sume mai mici decat uleiul lui Piliuta. Doua desene in penita, Detinuti si Trompetistul, ale lui Piliuta au fost in oferta aceleiasi licitatii, dar numai ultimul a fost cumparat, cu 700 lei, pretul de pornire. Licitatiile urmatoare au de asemenea pe simeze lucrari ale lui Piliuta, un nou desen in penita, Nud, si un ulei, 1907, o lucrare militanta. Este interesant sa punem alaturi aceasta ultima pictura cu o compozitie care a fost cumparata de curand cu 10.000 lei si care se numeste Cina cea de taina...

O alta surpriza placuta a verii a fost licitarea unui autoportret al lui Lucian Grigorescu. Lucrare rara, curioasa oarecum pentru artist, realizata in ulei pe carton, semnata doar cu creionul... A fost cumparata cu 12.500 lei, plus taxe. In aceeasi licitatie, un Peisaj de la Comana, o lucrare de palmares pentru pictor, a fost refuzata de colectionari.