Ziarul de Duminică

Toate panzele sus

Toate panzele sus

N. Darascu, Barci cu panze, semnat stanga jos cu negru, ulei pe placaj, 40x31,5cm. Pret de pornire 22.000 lei, adjudecat 82.500 lei plus taxe

09.05.2008, 18:15 325

Tot mai multe peisaje marine, compozitii cu barci de pescari sau cu panze... Preferate sunt Venetia si Balcicul, la care se adauga peisajele italiene, plajele sau tarmurile salbatice. Toate au fost si mai sunt teme importante pentru pictori si reprezinta imagini cerute de colectionari. Artisti care au exersat tusa pe tablouri de serie sau maestri care au revolutionat prin maniera, coloristica sau temperament arta picturala se afla pe lista peisagistilor marini, de la Ion Dobosariu la Nicolae Darascu. Mai exista lucrari importante care au fost vaduvite de semnatura autorului dar care, pentru colectionarii cu ochiul format, constituie provocari importante. Dupa opinia carcotasilor, astfel de tablouri nesemnate ii inspira pe comerciantii necinstiti pentru ca, peste ani, sa lanseze un fals prin adaugarea unei semnaturi cat de cat potrivite... Dar responsabilitatea expertilor este, printre altele, si scoaterea din circuit a unor astfel de surogate...
Vara la Venetia, un ulei pe carton semnat indescifrabil, a fost evaluat la 2.300 lei, in schimb o acuarela purtand numele Niculinei Dona Delavrancea, Peisaj venetian, porneste de la 1.600 lei. Seria venetiana a acestei primaveri mai cuprinde un ulei al lui Mircea Ciobanu, Venetia, care se liciteaza dela 5.500 lei, un Peisaj venetian al lui Adamiu care nu a fost cumparat (pret de pornire, 2.000 lei) si un alt ulei, al lui C. Diona, Venetia, care intra la vanzare cu 4.000 de lei. O compozitie Barci cu panze a lui Rudolf Neghely, care poate fi tot din preajma Venetiei, este evaluata la 3.000 de lei.
Din atelierul lui Iosif Steurer se vinde o Marina ce porneste de la un pret accesibil, 1.500 lei. A fost importanta lucrarea lui Gheorghe Sarbu Ambarcatiuni pe Dunare, care la intrare a fost pretuita la1.800 lei si s-a adjudecat pentru 3.000 lei, plus taxe.
Cea mai inspirata marina este o lucrare a lui Darascu, Barci cu panze, care nu este localizata, nu este insotita de nicio minima "biografie", dar care sta alaturi de uleiurile remarcabile ale pictorului din zona venetiana. Este o lucrare mai putin elaborata la nivelul compozitiei, dar foarte interesanta pentru tusa si coloristica. Tabloul este semnat cu negru si a intrat in licitatie cu un pret care anticipa o achizitie importanta: 22.000 lei. Era o evaluare mai scazuta decat pentru precedenta lucrare Darascu, Venetia, care, la inceputul lunii martie, a crescut de la 35.000 la 75.000 lei. Era insa un pret bun pentru Darascu, cotat la maximum 13.000 de euro, la Casa Alis. Acum toate cotele au fost din nou depasite, Barci cu panze s-a cumparat la aproape de patru ori suma de pornire: 82.500 lei, la care se adauga taxele. Este un nou record Darascu si ce-a de-a doua vanzare de top a autorului in aceasta primavara. 2008 este anul in care Darascu iese din zona discreta a pietei de arta.