Ziarul de Duminică

Trei pictorite

Trei pictorite

Scena medievala, Olga Greceanu

21.12.2007, 07:00 270

Exista momente de exceptie pentru pictura feminina, iar cel putin doua artiste au primit oferte spectaculoase in ultimele luni: Magdalena Radulescu si Olga Greceanu. In plus, mai merita mentionata Georgeta Naparus, ale carei lucrari apar rar la licitatii, dar de fiecare data provoaca multe oferte si cresteri importante de cota.

Cele trei pictorite au avut cariere si preocupari artistice separate, iar in timpul vietii consacrarea a venit diferit. Probabil ca prezenta cea mai implicata a avut-o Magdalena Radulescu (1902-1983), a carei opera a fost foarte vizibila atat in expozitii cat si in colectii. Georgeta Naparus (1930-1997), foarte respectata in mediul artistic si nu numai, a venit cu o viziune artistica personala si putinele lucrari din oferta caselor de licitatii demonstreaza ca are colectionari stabili. Lucrarile pictoritei Olga Greceanu (1890-1978) sunt foarte putin vizibile, iar performantele de piata nu se pot lega de alte elemente de notorietate pentru artista. Si totusi Olga Greceanu a avut parte de una dintre cele mai spectaculoase achizitii la licitatii. Scena medievala, o lucrare cu totul speciala, o "simili fresca" din 1937 (tehnica mixta pe carton presat) "montata" in locuinta ing. Constantinescu din str. Armasului. Un element decorativ foarte rar, care a fost "decupat" din zid si montat in rama, dar care, pentru cunoscatori, a fost o mare provocare. Pretul de pornire a fost, la jumatatea lunii septembrie, de 12.000 lei. Un pret spectaculos pentru istoria de piata a artistei. Mai vanduse un ulei, Biserica Saint Pierre din Brugges, cu 3.700 lei si o guasa, Pictorita, cumparata cu mai putin de 1.000 de lei. Pentru bucata de fresca Scena medievala in sala de licitatii a fost spectacol. Pretul s-a dublat foarte repede, iar apoi s-a triplat. Ciocanul a cazut la final, dupa o oferta de 92.000 lei, de aproape opt ori mai mult decat prima oferta. Peste o saptamana, o noua lucrare a Olgai Greceanu, Casa cu pridvor, ulei pe carton, a fost cumparata cu 51.000 lei, pretul de pornire.
Pentru Georgeta Naparus, varful de piata a fost anul 2006, cand s-au licitat trei panze, Personaj, Personaje si Profesoara. Preturile aproape s-au dublat, cu un varf de 6.000 lei.
Magdalena Radulescu este pictorita cu cea mai spectaculoasa prezenta pe piata. In acest an s-a vandut aprope tot pachetul de lucrari din oferta. O lucrare de grafica plus zece picturi. Scenele cu multe personaje, dar si portretele au readus in actualitate numele unei artiste foarte prolifice. In lunile octombrie si noiembrie, cota artistei a depasit 10.000 euro. Pe 11 noiembrie, panza Calusari a pornit de la 5.000 lei si a fost adjudecata pentru 40.000 de lei. Pe 28 octombrie, un portret, Toreador, a pornit de la un pret mai ridicat, 16.000 lei, dar s-a oprit tot la 40.000 lei. Un alt portret, o miniatura pictata pe piele, Personaj feminin a plecat de la 800 lei si a ajuns la 1.400 lei.