Ziarul de Duminică

Un mare festival "provincial": Salonic

03.12.2004, 00:00 62



In timp ce la Bucuresti cinefilii se certau in jurul unui biet festival aflat la prima editie, in Grecia incepea a 45-a editie a Festivalului de film de la Salonic. Un "festival de provincie", si el, care - incepand din 1992 - a devenit international. Mai mult: a devenit (cum scria Geoff Andrew de la "Time Out") "unul dintre cele mai indraznete si respectate festivaluri europene dupa cele trei mari: Cannes, Berlin si Venetia".



Anul acesta, Salonicul a semanat, periculos de mult, cu Cannes-ul: cu atatea sectiuni (competitive/necompetitive), retrospective, omagii, "masterclasses" etc., era cat se poate de clar ca nu puteai cuprinde tot... Dar trebuia, totusi, sa faci un efort sa fii in cat mai multe locuri - macar la intalnirea cu Isabelle Huppert sau la cea cu crema regizorimii mondiale (Victor Erice, Peter Greenaway, Abbas Kiarostami, Todd Solondz...): toti erau prezenti la Salonic, nu doar prin filmele lor, ci in carne si oase!



Si Romania a fost prezenta - o data prin lungmetrajul "Faraonul" de Sinisa Dragin (in sectiunea "Balkan Survey" in care, anul trecut, fusese "Furia" lui Radu Muntean), a doua oara prin cele doua proiecte de sponsorizare avansate lui "Balkan Fund": "Baby Photo" (scenariul: Andrei Codrescu si Ted Thomas, regia: Cristian Mungiu, producator: Ada Solomon) si "California Dreaming" (scenariul si regia: Cristian Nemescu, producator: Bogdan Budes).



Festivalul s-a deschis oficial pe 20 noiembrie, prin proiectia ultimului film semnat Alejandro Amenabar, "Mar Adentro" (premiul de interpretare la Venetia pentru Javier Bardem) si s-a incheiat pe 28, prin proiectia ultimului film al lui Zhang Yimou, "House of Flying Daggers" (prezentat hors concours la Cannes). Cinefilii s-au putut bucura si de prezentarea - in proiectie, din pacate, unica - a ultimului film de Ingmar Bergman, "Saraband", precum si a ultimelor filme ale lui Wong Kar-wai, "2046", Kim Ki-Duk, "Bin Jip", si Alexander Payne (membru al juriului), "Sideways" - care promite o posibila nominalizare la Oscar.