Ziarul de Duminică

Un pret suprarealist

Un pret suprarealist

Ilarie Voronca - Plante si animale, cu desene de Constantin Brancusi, exemplar special nr. 1 tiparit pentru Ion Minulescu, Colectia Integral, 1929. Estimat 600-700 lei, adjudecat 20.000 lei

18.08.2006, 17:33 134

Pentru anticari, cartile Avangardei au fost mereu o sursa importanta de venit. Pentru bibliofili, raritatile respectivului curent artistic sunt subiect de mandrie. Toate tipariturile originale din perioada avangardei se vand bine peste tot in lume (cu sute sau chiar zeci de mii de dolari), chiar daca sunt cautate pentru motive diverse: raritatea editiei sau tirajul foarte mic, eventualele dedicatii, valoarea artistului care a ilustrat volumul, mai rar pentru continutul efectiv al cartii, si, poate si mai rar, din snobism. La Bucuresti, cea mai scumpa carte care s-a vandut la licitatiile de arta a fost achizitionata pentru o viitoare tranzactie. Este vorba de primul volum din tirajul Plante si animale de Ilarie Voronca.
Cartile avangardei nu se ieftinesc niciodata, petul lor creste constant si, atunci cand apare un colectionar patimas, tranzactia se face la sume care depasesc toate estimarile. In Romania, aceste carti s-au vandut mai mult sau mai putin prohibit in anticariate si talciocuri pana in 1989, la vedere, cu eventuala expunere in vitrine dupa 1990, iar din 2002 au intrat si la licitatii, odata cu deschiderea Casei de Licitatii Monavissa, care are o sectiune consistenta pentru carti mai mult sau mai putin bibliofile. Bibliofilii au dictat preturile la licitatii, dar colectionarii cu bani au rasturnat clasamentele si preturile din anticariate. La inceput au crescut preturile editiilor de epoca ale autorilor interbelici, cu sau fara dedicatii, de la Nae Ionescu la Mircea Eliade sau Constantin Noica, de la Nicolae Iorga la cataloagele Saloanelor Oficiale. A fost un circuit al cartilor intre biblioteci, chiar daca majoritatea autorilor interbelici de dreapta au fost reeditati dupa 1990.
Mari raritati au ramas unele editii ale autorilor Avangardei: Ilarie Voronca, Ion Calugaru, Geo Bogza, M. Blecher, Sasa Pana, Stephan Roll etc. Aceste carti au intrat in licitatii la preturi de cateva sute de lei in cazul tirajelor originale, sau de cativa zeci de lei in cazul reeditarilor. Unele s-au vandut, altele nu. Bibliofilii stiu despre ele mai multe decat scrie in cataloage si carti sau se invata la scoala. Tipariturile originale, publicate la Bucuresti sau Paris sub antetul Editurii UNU sau al Colectiei Integral, au avut tiraje foarte mici, confidentiale, intre 80 si 300 de exemplare, si au fost innobilate cu desene ale unor artisti celebri precum Marcel Iancu, Victor Brauner, Constantin Brancusi, M.H. Maxy, Marc Chagall, Robert Delaunay etc. De multe ori, in Statele Unite sau in Franta, aceste carti sunt cautate tocmai pentru celebritatea ilustratorului.
In aceste conditii, este evident ca aparitia la licitatie a exemplarului numarul unu din tirajul foarte mic al volumului de poeme Plante si animale al lui Ilarie Voronca, cu ilustratii de Constantin Brancusi, a fost un eveniment. Exemplarul numarul unu a fost tiparit special pentru Ion Minulescu, pe atunci ministru al culturii. Bibliofilii au cautat pe Internet sa afle valoarea cartii prin lume. S-a aflat imediat si ca un bibliofil bucurestean si-o doreste foarte mult, pentru ca are in biblioteca exemplarul cu numarul doi al tirajului. La licitatie, vanzarea a inceput de la 700 de lei, iar in final, ciocanul a cazut la 20.000 lei, un pret fabulos pentru o carte in Romania. La Paris insa cartea poate fi revanduta cu mult mai mult.
Se poate spune ca a fost o licitatie ciudata, daca luam in considerare ca o alta raritate a avangardei, volumul Le Vampire Passif al lui Gherasim Luca, cu un portret si 17 ilustratii, aparuta la l'Oubli, a fost estimata la 2.500 - 3.000 lei, de cinci ori mai mult decat cartea lui Voronca, dar nu a fost cumparata. Au fost in aceeasi licitatie Stephan Roll - Ospatul de aur, 1968 (150 lei), Ion Calugaru - Copilaria unui netrebnic, editura Ciornei (neadjudecat), Geo Bogza - Meridiane sovietice, 1956 (50 lei), Sasa Pana - In preajma mutarilor, 1965 (100 lei) si Antologia literaturii de avangarda, 1969 (135 lei), Ion Barbu - Joc secund, 1986 (70 lei), Ilarie Voronca - Manual de fericire perfecta, 1973 (50 lei), M. Blecher - Vizuina luminata, 1971 (50 lei), Eugen Ionescu - Elegii pentru fiinte mici, 1931 (600 lei), doua scrisori ale lui Mihail Sebastian si cateva pagini de manuscris ale lui Mircea Eliade care nu s-au vandut.