Ziarul de Duminică

Un "affichiste"

Un "affichiste"
13.04.2007, 15:24 21

In anul 1947, prietenul sau Christian Dior i-a comandat un afis publicitar pentru primul parfum creat de acesta, care avea sa se numeasca "Miss Dior".

Desenatorul s-a gandit ca imaginea parfumului sa fie reprezentata de o lebada alba care pluteste gratios infasurata intr-o funda neagra si care poarta la gat un sirag de perle. Afisul a avut un asemenea impact, incat toata lumea a asociat ani de zile lebada cu firma Dior, ajunsa intre timp un simbol fara echivoc al elegantei desavarsite. Creatorul sau este atat de cunoscut astazi in Franta, incat face parte dintr-o lista extrem de selecta de oameni (doar 17 insi) care au marcat istoria publicitatii din Hexagon. El se numeste ReneGruau.
Au trecut 60 de ani si afisul cu pricina este printre cele mai faimoase din lume, toata lumea vorbeste despre el, face parte din multe istorii ale publicitatii, dar putini l-au vazut cu adevarat. Pentru ca el nu exista nici macar in fotocopie, pentru uz didactic, nici chiar pe pagina personala de internet a creatorului ReneGruau, unii au inceput sa se intrebe daca a existat cu adevarat. Afisul n-a fost o inventie. Se afla in Muzeul Publicitatii (exista asa ceva!) din Franta si este o fotografie foarte rara. Admirati-o in copia alaturata, caci nu o veti gasi niciunde in lume, fara sa platiti pentru a o vedea. Afisul poate parea un pic simplist la o prima vedere, dar nu este asa. Erau doar anii '40 si aceasta industrie inca nu explodase in toata splendoarea ei si apoi creatorul pusese in aceasta lebada, in afara de gratia pe care ea o are, deja ceva din superioritatea si luxul unei regine, dar si din simplitatea unei femei cu adevarat elegante.
Din '47 si pana astazi, Gruau a mai facut mii de afise, postere, pliante publicitare pentru cele mai faimoase firme de parfumuri si cosmetice din lume, dar si pentru reviste de moda, bauturi, spectacole sau filme. Nu a lucrat decat pentru firme care sa promoveze luxul, eleganta, distractia, opulenta chiar, buna-dispozitie, tot ce am numi astazi lume mondena si inalta societate. Baiatul nascut la Rimini, in Italia, din mama frantuzoaica, visa sa devina arhitect, dar a renuntat pe loc la acest gand in momentul in care o editoare la o revista pentru femei i-a dat sansa de a desena pentru publicatia ei si nu a regretat niciodata acest lucru. A creat postere pentru cele mai renumite reviste de moda: Elle, Madame Figaro, Vogue, Marie-Claire, l'Officiel de la Couture. A colaborat cu firme precum Givenchy, Rochas, Christian Lacroix, Hermes, Gres, Nina Ricci, Chanel, Revlon, Schiaparelli, Balmain, Yves Saint Laurent. A ajuns unul dintre cei mai faimosi "affichistes" din tara sa, iar numele lui este definitiv asociat modei in istoria publicitatii. La venerabila varsta de 97 de ani, este si in momentul de fata cel mai important creator de afise de moda din Franta.
Iata cateva dintre creatiile sale alese la intamplare.