Ziarul de Duminică

Un samovar mai mare

26.10.2007, 16:49 42

Decizia de a se constitui fonduri private de pensii a avut consecinte uluitoare. In primul rand, si-au facut aparitia la lumina zilei tot felul de initiative financiare, nationale si internationale, toate avand scopul declarat de a oferi viitorilor batrani un viitor palpitant.

Daca privesti spoturile publicitare, nu trebuie sa-ti faci nici un fel de griji in ceea ce priveste proteza dentara sau cadrul metalic pentru paraplegici. Banii tai vor fi investiti pentru a intra in posesia artefactelor respective, obligatorii varstei a treia. Tocmai de aceea se si cheama pensii private obligatorii.
Daca pana acum razbatuse la lumina zilei doar calitatea de "dinozauri" sau "expirati" a celor care nu se grabesc sa se mute pe lumea de vizavi, calificari transante si entuziaste, iata ca vechea expresie "sapa si lopata" a intrat in randul lumii si nu in orice costumatie, ci in aceea de filantrop si binefacator. Spoturile te indeamna sa lasi totul in mana expertelor companii care se vor da peste cap sa te care in spinare sau sa mestece in locul tau pentru ca nimic bun nu te poate astepta la batranete. De unde aceasta siguranta in descrierea viitorilor/ actualilor tineri din Romania, pentru ca lor li se adreseaza campania publicitara? Pai, din simpla obsevatie a vietii varstnicilor din ziua de azi.
Daca astazi, acesti nefericiti care sunt parintii celor nemultumiti de existenta lor agasanta sunt doar niste incurca-lume cu vaicarelile lor despre pensii si medicamente, maine viitorii batrani vor fi niste legume care nici macar nu se vor mai vaicari, pentru ca ei vor beneficia de pensia privata obligatorie. Va fi o lume mai tacuta. De o tacere asurzitoare, vorba poetului. Dar pentru a pregati aceasta lume viitoare este nevoie sa le spui tinerilor de astazi ca nu au nici o sansa, ca singurii salvatori - vine vorba de salvare, pentru ca de fapt salvatorii vor fi niste infirmiere-ciocli la capul muribunzilor edentati, paralizati sau cuprinsi de Alzheimer - nu vor fi decat companiile de gestiune ale fondurilor private de pensii, atentie, obligatorii. Iar daca tot nu inteleg, atunci adu-le aminte ca singura solutie este decesul la timp. Am avut o revelatie cand in fata ochilor mi-a aparut reclama unui asemenea fond "Acest panou va fi aici si maine. Dar tu?". Revelatia nu privea vechiul dicton "memento mori", ci faptul ca ma aflam in fata unei probe de cinism cum rar s-a mai intalnit. Daca megaescrocheria FNI ne spunea sa dormim linistiti pentru ca ei vegheaza, noua escrocherie ne spune sa crapam dracului odata, ca ei sunt nemuritori. Si chiar asa este. Fiind vorba de ceva obligatoriu, nu vi se pare ca suntem luati de prosti? Altfel cum se explica aceasta maree de prostie care ne inunda pe toate canalele? Se pare ca se cheltuiesc zeci de milioane de euro pentru realizarea acestor stupizenii. Nu sunt bani publici, sunt banii lor, numai ca publica si obligatorie a fost decizia de a obliga cetatenii sa subscrie la astfel de fonduri si ca o parte din contributia la fondul de pensii de stat sa ajunga la fondurile private. In loc sa existe posibilitatea de a-ti face un bine pe banii tai, a aparut obligativitatea binelui! Or, se stie ca bine cu de-a sila nu se poate face. Sprijinirea fondurilor private de pensii printr-o decizie legislativa care le face obligatorii seamana pana la identitate cu garantia pe care CEC, institutie a statului, a oferit-o FNI. De aceea ma gandesc ca din toata tevatura asta unii se vor alege cu niste bani frumosi, iar pensionarii de raspoimaine vor descoperi ca apa e uda. Cu apa merge samovarul, dar si locomotiva, care nu e decat un samovar mai mare, pentru ca amandoua scot aburi. Daca primul te frige, a doua te calca.