Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank România încheie primul trimestru din 2024 cu un profit net de 390 mil. lei, în scădere cu 5,7% an/an, pe fondul majorării cheltuielilor operaţionale, creşterii costurilor cu personalul şi investiţiilor în digitalizare

Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România

Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România

Autor: Cristina Bellu

02.05.2024, 08:57 167

Raiffeisen Bank România, a 6-a cea mai mare bancă după active din piaţa locală, a încheiat primul trimestru din 2024 cu un profit net de 390 mil. lei, în scădere cu 5,79%, de la 414 mil. lei în perioada similară din 2023, ca urmare a majorării cheltuielilor operaţionale, creşterii costurilor cu personalul şi investiţiilor din domeniul IT.

La nivel de active, Raiffeisen a încheiat primul trimestru al anului cu un total de aproximativ 72 miliarde lei în creştere cu 11% faţă de perioada anterioară a anului precedent şi un trend ascendent al creditării pentru sectorul IMM, motorul economiei româneşti.

Astfel, creditele acordate de instituţie acestui segment au crescut cu 5% an la an, evoluţie pozitivă susţinută în principal de programele guvernamentale precum IMM Invest, menţionează raportul băncii.

”În primele trei luni ale anului, am continuat să creştem în sfera planificării financiare personale, cu o evoluţie de plus 50%, iar prin programele de garantare ale European Investment Fund am aprobat credite în valoare de 46 milioane de euro. Sunt rezultate care ne fac să privim cu încredere în viitor. (...) Ne menţinem capitalizarea şi lichiditatea la cote solide, bine poziţionaţi pentru a accelera creditarea şi susţine finanţarea economiei reale.”, spune Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

După o revigorare a creditării la finalul anului trecut, 2024 a început cu un uşor declin. Soldul de credite acordate clienţilor a înregistrat o scădere de 4% an la an, în principal din segmentul de clienţi persoane juridice ca urmare a rambursării unor facilitaţi de către companiile din sectorul energetic.

Împrumuturile acordate persoanelor fizice au fost, de asemenea, în scădere cu 3% an la an, în contextul temperării cererii de credite, în special a celor ipotecare, ca urmare a incertitudinii, inflaţiei persistente şi a unui mediu de rate de dobânzi ridicate.

“Aşteptările generale cu privire la evoluţia creditării în perioada următoare indică un ritm moderat de creştere, în contextul consolidării puterii de cumpărare a populaţiei, al unei potenţiale reduceri graduale a ratelor de dobândă de politică monetară şi al unui volum consistent de investiţii susţinut de fondurile disponibile prin programul ”Next Generation EU”, menţionează raportul băncii.

În perioada ianuarie-martie 2024, veniturile brute ale băncii au crescut cu 8% an/an. Un procent similar de creştere l-au avut şi cheltuielile operaţionale.

Din cele 996,8 milioane de euro de Obligaţiuni Verzi şi Sustenabile emise pentru finanţarea proiectelor eligibile, până la 31 decembrie 2023, Raiffeisen Bank a alocat peste 9.400 de credite în sumă totală de 932,7 milioane euro.

În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, proiectele finanţate au generat economii anuale de peste 42.000 de tone CO2, iar prin intermediul împrumuturilor sociale, Raiffeisen Bank a sprijinit aproape 3.200 de IMM-uri care angajează peste 51.000 de persoane fizice în regiunile subdezvoltate din Romania şi a contribuit la creşterea accesului la servicii esenţiale, mai menţionează raportul băncii.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO