Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Acţiunile europene încheie aprilie în scădere cu 1,49%, înregistrând prima lună negativă din octombrie

Bursă: Acţiunile europene încheie aprilie în scădere...

Autor: Liviu Popescu

30.04.2024, 19:01 245

Acţiunile europene au închis marţi în scădere şi au înregistrat prima lună negativă din octombrie, după ce o avalanşă de rezultate şi date au cântărit asupra sentimentului investitorilor, scrie CNBC. Indicele regional Stoxx 600 a încheiat ziua în scădere cu 0,6%, toate bursele importante fiind pe roşu.

Majoritatea sectoarelor au scăzut, cu automobilele pe minus cu 4,3% şi resursele de bază cu 1,14%. Acţiunile din domeniul sănătăţii au fost singurele pe verde, terminând în creştere cu 0,2%.

Datele preliminare au arătat că inflaţia din zona euro s-a menţinut la 2,4% în aprilie, în conformitate cu estimările. Inflaţia de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a fost de 2,7%.

Între timp, produsul intern brut al blocului a crescut cu 0,3% în primele trei luni ale anului, după o contracţie de 0,1% în ultimul trimestru al anului 2023. Pentru luna aprilie, Stoxx 600 a scăzut cu 1,49% - prima lună din octombrie încoace în care a încheiat luna pe minus.

În cursul nopţii, pieţele din Asia-Pacific au crescut în mare parte, urmărind mişcările de pe Wall Street. Între timp, acţiunile americane au scăzut din cauza unor date dezamăgitoare privind câştigurile şi inflaţia.

În această săptămână, investitorii se pregătesc pentru decizia Rezervei Federale privind rata dobânzii, miercuri, şi pentru un raport privind locurile de muncă.

Banca centrală americană este în general aşteptată să menţină ratele dobânzilor la un nivel stabil, dar traderii vor fi atenţi să vadă dacă afirmaţiile preşedintelui Fed, Jerome Powell, de după şedinţă sunt mai pesimiste după recenta serie de rapoarte privind inflaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO