Burse - Fonduri mutuale

Interviu ZF. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Am intrat în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei cu o medie anuală de 8 mld. lei pentru următorii trei ani. De la începutul anului acţiunile SNP au plus 23%, dublu faţă de creşterea indicelui BET.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Acum ne concentrăm pe activităţi de autorizare (pentru exploatarea din perimetrul Neptun Deep – n. red.), începerea construcţiei şi pregătirile pentru forarea primei sonde în 2025. Intenţionăm să începem producţia în siguranţă în 2027.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Acum ne concentrăm pe activităţi de autorizare (pentru exploatarea din perimetrul Neptun Deep – n. red.), începerea construcţiei şi pregătirile pentru forarea primei sonde în 2025. Intenţionăm să începem producţia în siguranţă în 2027.

Autor: Liviu Popescu

05.05.2024, 13:11 5369

Acţiunile Petrom se tranzacţionează la maximul istoric de 0,71 lei, echivalentul unei capitalizări de 44,5 mld. lei, în contextul în care rezultatele pe T1/2024, anunţate marţi, au fost apreciate de investitori

OMV Petrom (simbol bursier SNP) a intrat în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria com­paniei în contextul dezvoltării Neptun Deep – cel mai mare proiect de gaze naturale de la ţărmul românesc al Mării Negre – şi a tranziţiei ener­getice, spune Christina Verchere, director general al celui mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei.

„Am intrat în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii trei ani“, spune Christina Verchere, cea care conduce compania  evaluată de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti la maximul istoric de 44,5 mld. lei, plus 9 mld. lei de la începutul anului 2024.

„Până în 2030, urmărim adăugarea a cinci noi activităţi cu emisii reduse de carbon: energie electrică din surse regenerabile, biocombustibili, mobilitate alternativă, captarea şi stocarea carbonului şi hidrogen. Combinate, acestea vor reprezenta 15% din EBIT-ul nostru în 2030 şi reprezintă aproximativ 1/3 din investiţiile noastre planificate de 11 miliarde de euro până în 2030“, spune ea într-un interviu acordat ZF pe e-mail în care a discutat şi despre perspectivele de dividende suplimentare, riscurile de securitate din Marea Neagră şi schimbările legislative de peste noapte.

CEO-ul Petrom spune că Neptun Deep – primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România cu o producţie estimată echivalentă cu cererea anuală de gaze pentru 4,3 milioane de gospodării multiplicată de 30 de ori - este un proiect strategic atât pentru Petrom, cât şi pentru ţară, datorită contribuţiei preconizate la securitatea aprovizionării şi la creşterea economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO