Auto

Veşti bune: Comisia Europeană sprijină Aeroportul din Timişoara cu un milion de euro, pe fondul pagubelor cauzate de pandemie

Veşti bune: Comisia Europeană sprijină Aeroportul din...

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

06.08.2020, 16:24 168

Comisia Europeană a aprobat acordarea de sprijin public în valoare de aproximativ un milion de euro pentru compensarea pagubelor cauzate de pandemie Aeroportului Timişoara, conform unui comunicat al instituţiei.

Comisia Europeană a stabilit că o subvenţie directă acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro), destinată Aeroportului Timişoara, respectă normele UE privind ajutorul de stat. Măsura urmăreşte să compenseze pagubele suferite de aeroport ca urmare a pandemiei.

Din cauza măsurilor puse în aplicare de România pentru a limita răspândirea coronavirusului începând din 16 martie, companiile aeriene care operează pe aeroportul din Timişoara au trebuit să reducă treptat numărul de zboruri regulate, până la încetarea totală a operaţiunilor de zbor la 25 martie. Din acest motiv, aeroportul a suferit pierderi importante din exploatare. Abia la 17 iunie au fost eliminate măsurile restrictive, iar operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate.

„Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenţii directe, este acela de a compensa Aeroportul Timişoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada 16 martie -16 iunie 2020. Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care îi permite să aprobe măsuri de ajutoare de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite companii în cazul unor prejudicii cauzate în mod direct de evenimente excepţionale, precum pandemia. Comisia a constatat că măsura ar compensa prejudiciul legat în mod direct de pandemie”, conform CE.

De asemenea, aceasta a constatat că măsura este proporţională, întrucât compensaţia avută în vedere nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului. Prin urmare, Comisia a conchis că schema este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO