Bănci și Asigurări

De ce dispar pe capete băncile din România. Din 2012 încoace au dispărut 10 bănci, şi este doar începutul

De ce dispar pe capete băncile din România. Din 2012...

Autor: Mircea Nica

27.04.2024, 16:25 22637

Sistemul bancar s-a consolidat în ultimii ani, existând semne de accelerare, iar bancherii anticipează că acest proces va continua şi în perioada următoare, având în vedere costurile de operare care devin mai mari, capitalurile necesare şi provocările care necesită investiţii pentru a putea ţine pasul cu dezvoltările tehnologice şi cu trendurile pieţei, după cum au susţinut ieri şefii unor bănci mari din România, prezenţi la conferinţa anuală BNR-ASE cu tema legată de perspectivele de dezvoltare a sectorului bancar românesc.

În ultimii 12 ani, numărul băncilor din România a scăzut de la 42 la 32, iar procesul de consolidare continuă cu un sentiment de accelerare resimţit anul trecut. Deşi contextul actual implică investiţii mai mari, un nivel al capitalurilor mai mare şi implicit costuri mai mari, consolidarea prin fuziuni este cea mai facilă cale prin care sistemul bancar poate să meargă înainte, au mai spus bancherii. În acelaşi timp, competiţia este încă una destul de ridicată, mai spun bancherii, chiar dacă aproape 90% din piaţa bancară românească revine primelor 10 cele mai mari bănci.

Nivelul de bancarizare încă mai are spaţiu de pentru a se dezvolta, iar loc pentru băncile de nişă există, chiar dacă bancherii sunt de părere că modelul de bancă universală este momentan cel mai potrivit pentru o piaţă cum este cea din România, tocmai prin prisma potenţialului existent. Astfel, prezenţa băncilor pe toate segmentele din piaţă oferă o perspectivă mai amplă de dezvoltare pe piaţa locală şi un impuls de creştere mai puternic, în opinia bancherilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO