Bănci și Asigurări

Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul Pro TV, cu o avere estimată la aproape 20 mld. dolari, încearcă să preia controlul unei bănci din Cehia unde CEO este Tomas Spurny, fostul şef al BCR

Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul Pro TV, cu o...

Autor: Ştefan Stan

23.01.2021, 19:41 1351

Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul grupului de investiţii PPF, a lansat o ofertă publică pentru a prelua un pachet de acţiuni de la Moneta Money Bank din Cehia, tranzacţie prin care de fapt îşi vinde propria bancă Air Bank către Moneta. 

Este a doua încercare a miliardarului de a face acest schimb şi a prelua 20% din Moneta Bank contra cash, cu posibilitatea de a majora la 29%. Apoi, miliardarul ar putea să obţină încă 39%, prin vânzarea către Moneta a Air Bank, potrivit Reuters. În total, miliardarul ar putea ajunge la o participaţie de 57% din Moneta Bank.  

Moneta Bank a anunţat că este pregătită să negocieze această tranzacţie, iar managementul băncii îşi va exprima punctul de vedere până pe 29 ianuarie. 

Moneta este a şasea bancă din Cehia, într-o piaţă dominată de grupuri bancare internaţionale. 

Preşedintele board-ului şi CEO al Moneta Bank, un grup care a aparţinut de General Electric, este Tomas Spurny, fostul CEO al BCR, fiind artizanul restructurării băncii. 

Kellner este cel mai bogat din Cehia, cu o avere netă de 19,6 mld. dolari. 

Petr Kellner a cumpărat anul în 2019/ 2020 Pro TV, principalul canal de televiziune din România, într-o tranzacţie prin care a preluat de la americanii de al AT&T grupul CME, principalul acţionar al PRO TV. 

Kellner a avut mai multe afaceri în România în ultimii 15 de ani, la un moment dat deţinuse şi 20% din Romexterra Bank, iar acum deţine două clădiri de bioruri din apropierea Guvernului: Metropolis şi Crystal Tower. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO