Burse - Fonduri mutuale

Urmează mişcări seismice la Bursă: fondurile de pensii Pilon II încep să vândă din OMV Petrom şi Banca Transilvania întrucât aceste companii au devenit prea mari pentru portofoliile celor care investesc banii de pensie a 8,2 milioane de români

Autor: Liviu Popescu

07.05.2024, 00:08 24207

NN Pensii avea 4,87% din activ investit la OMV Petrom şi 4,3% la Banca Transilvania la finalul lunii martie, faţă de 4,4% şi 4% la final de decembrie 2023 În martie 2023 ponderile erau de 4,3% şi 3,47% Alt fond, Metropolitan, a depăşit uşor 5% din Petrom chiar şi după ce a vândut 44 mil. de acţiuni în martie Fonduri care se apropie de 5% expunere din activ la TLV sunt AZT Viitorul Tău (4,5%), Aripi (4,6%), BRD Pensii (4,9%).

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi Banca Transilvania (TLV) va creşte în perioada următoare, ceea ce probabil se va reflecta în sens pozitiv pe preţul acţiunilor, deoarece aprecierile recente la maxime istorice determină fondurile de pensii private Pilon II să vândă din deţineri pentru a evita depăşirea pragului legal de expunere de maximum 5% din activ pe un emitent. Un fond a început deja să vândă, conform datelor ZF.

Aceste vânzări ale fondurilor de pensii private Pilon II reprezintă o recalibrare a portofoliului pentru încadrarea în prevederile legale impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fiind un efect secundar al maximelor istorice atinse la Bursa de Valori.

Mai simplu spus: cele două companii devin prea mari pentru actualele reglementări ale celor mai mari investitori ai Bursei de Valori - fondurile de pensii Pilon II, adică cele care investesc economiile de bătrâneţe a 8,2 milioane de români.

Astfel, prin aceste vânzări, se creează lichiditate prin care intră noi investitori în acţionariatul SNP şi TLV sau cei veterani suplimentează deţinerile. Pilonul II deţine 14,25% din capitalul social al OMV Petrom şi 27,4% din Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO