Business Hi-Tech

Cea mai importantă poză pentru România de pe Wall Street valorează 37,7 miliarde de dolari: acoperiţi de celebrele măşti ale pandemiei, cei 5 fondatori români ai UiPath apar pentru prima dată împreună într-o imagine publică, 2 fete şi 3 băieţi

De la stânga la dreapta: Lavinia Cojocaru, Andra Ciorici, Marius Târcă, Daniel Dines şi Adrian Dorache (cei 5 fondatori Uipath), Ashim Gupta,  actualul director financiar (CFO)

De la stânga la dreapta: Lavinia Cojocaru, Andra Ciorici, Marius Târcă, Daniel Dines şi Adrian Dorache (cei 5 fondatori Uipath), Ashim Gupta, actualul director financiar (CFO)

Autor: Cristian Hostiuc

22.04.2021, 01:23 30846

În timp ce la Bucureşti preşedintele Iohannis dădea sfaturi importante liderilor coaliţiei de guvernare, să nu se mai certe, Uipath, cel mai valoroasă companie de tehnologie pornită din România, se lista la bursa de la New York, promovând România în faţa investitorilor de pe Wall Street, cel mai important centru financiar al lumii.

M-aş fi aşteptat ca preşedintele Iohannis, premierul Florin Cîţu şi tot guvernul să asiste şi să aplaude simbolic listarea UiPath, care înseamnă cea mai mare realizare a IT-ului românesc, a şcolii de matematică şi a ambiţiei unor programatori şi matematicieni români “no name” de a face o companie globală pornind dintr-un apartament din Delea Veche.

Dacă Iohannis & Company ar fi asistat de la distanţă la listarea UiPath măcar 5 minute, poate românii ar fi fost puţin mai mândri de ceea ce s-a realizat într-o ţară de unde tinerii vor să plece.

UiPath nu mai este o companie românească, ci o companie globală, dar care şi-a păstrat un ADN românesc, centrul de dezvoltare fiind în Piaţa Romană, lângă ASE.

UiPath s-a listat la New York la o valoare de 28 de miliarde de dolari, iar la finalul primei şedinţe de tranzacţionare a ajuns la o valoare a companiei de 37,7 miliarde de dolari.

Acoperiţi de celebra mască a pandemiei, la lansarea pe bursa de la New York, apar pentru prima dată împreună într-o poză/imagine publică cei 5 fondatori ai UiPath, respectiv Andra Ciorici, Lavinia Cojocaru, Adrian Dorache, Marius Târcă şi Daniel Dines, cel care este CEO şi imaginea publică a companiei.

În afară de Daniel Dines, public se ştiu mai puţine lucruri despre ceilalţi patru fondatori.

Poate în poza oficială ar trebui să fie şi alţi doi români – Dan Lupu, de la fondul de investiţii Earlybird, cel care i-a descoperit pe cei de la UiPath acum 8 ani şi Luciana Lixandru, cea care reprezintă fondul de investiţii american Accel, care a investit masiv în compania de tehnologie. Restul este istorie.

În 28 aprilie 2017, printr-o coincidenţă, am stat de vorbă cu Daniel Dines la hotelul Marriott din Bucureşti după ce participase la ZF Live, încercând să înţeleg ce face UiPath, care tocmai atrăsese o investiţie de 30 de milioane de dolari, la evaluarea companiei de 120 de milioane de dolari.

Printre altele, Daniel Dines mi-a spus că vrea ca UiPath să ajungă să se listeze la New York în urmărorii ani, la o evaluare de cel puţin 1 miliard de dolari. Nu a fost 1 miliard de dolari, ci 28 de miliarde de dolari!

Miercuri, după listarea la New York, într-un interviu acordat pentru Yahoo! Finance, Daniel Dines a spus că tot ce s-a întâmplat cu UiPath a fost legat mai degrabă de un destin, decât de ceva la care s-au gândit.

Dacă vă interesează, puteţi să revedeţi aici discuţiile pe care ZF le-a avut cu Daniel Dines la ZF Live în 2017 şi 2018.

Dacă tot nu a asistat la listarea UiPth la bursa de la New York, un eveniment care nu se petrece în fiecare an, aşa cum se schimbă miniştrii Sănătăţii, poate preşedintele Iohannis ar putea să-i decoreze pe cei 5 pentru ce au făcut şi pentru cum au scos în evidenţă România în lumea globală de tehnologie şi de finanţe.

În toate interviurile de la televiziunile americane se menţionează faptul că Daniel Dines este român, iar UiPath a apornit cu 10 angajaţi dintr-un apartament din România.

Spre statistică, UiPath este, poate, şi cea mai mare realizare europeană în domeniul tehnologiei.

La câţi generali au decorat preşedinţii României pentru mari fapte de vitejie în timp de pace (cred că nu a mai rămas niciun general care să nu poarte Steaua României în piept) ar merita şi nişte IT-işti şi matematicieni să fie scoşi în faţă pentru ce au realizat şi pentru contribuţia lor în scoaterea la suprafaţă la nivel global a industriei IT din România, a şcolii de matematică şi de informatică.

Surse foto: https://twitter.com/UiPath ; https://twitter.com/NYSE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO