Business Internaţional

Ca într-un film de groază: lira turcească se prăbuşeşte la cote nebuneşti după ce Erdogan promite victorie în „războiul de independenţă economică“

Ca într-un film de groază: lira turcească se...

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2021, 22:48 5254

Lira turcească a avut ieri parte de cea mai dramatică zi de la criza monetară din urmă cu trei ani după ce preşedintele ţării Recep Tayyip Erdogan a lăudat recenta reducere de dobânzi şi a declarat că ţara sa poartă un „război economic de inde­pendenţă“, scrie Financial Times.

„Este ca într-un film de groază“, arată Enver Erkan, analist la Terra Investment, adăugând că este dificil de estimat cât de jos se va mai duce moneda turcească având în vedere că strategii par dispuşi să o lase pur şi simplu să se deprecieze.

Lira, care s-a depreciat cu 40% în raport cu dolarul în acest an, a plonjat cu până la 8,8%, cel mai puternic declin din august 2018, trecând de pragul simbolic de 12 în raport cu dolarul, după ce Erdogan a recurs la un discurs combativ pentru a-şi prezenta viziunea asupra econonomiei ţării sale.

Erdogan, un opozant convins al dobânzilor ridicate, a declarat la începutul săptămânii că este „mul­ţumit“ că banca centrală a redus do­bânzile pentru a treia lună consecutiv săptămâna trecută în pofida avertismentelor economiştilor că o astfel de mişcare va aprinde inflaţia care se situează la o rată anuală de 20% şi va destabiliza şi mai mult lira.

Erdogan a anunţat că ţara sa nu va ceda în faţa economiştilor, „opor­tuniştilor“ şi „acrobaţilor financiari globali“ care cer majorări de dobânzi. „Cu ajutorul lui Dumnezeu şi sus­ţi­ne­rea poporului nostru, vom ieşi vic­to­rioşi din acest război de independenţă economică“, a declarat acesta.

Guvernul prioritizează creşterea, a adăugat Erdogan, pentru a încuraja investiţiile, producţia, exporturile şi ocuparea forţei de muncă.

Economiştii au avertizat însă că prin permiterea unei deprecieri puternice a lirei, banca centrală a Turciei riscă să creeze hiperinflaţie care este masiv dependentă de importurile de energie şi materii prime. Deprecierea lirei riscă de asemenea să erodeze şi mai mult nivelul de trai al turcilor într-un moment în care Erdogan se confruntă deja cu o nemulţumire publică în creştere legată de preţurile ridicate ale bunurilor de bază.

Susţinerea pentru partidul de guvernământ al lui Erdogan AK este în scădere, iar opoziţia cere alegeri anticipate înaintea celor programate pentru 2023.

Fostul viceguvernator al băncii centrale Semih Tumen, demis de Erdogan luna trecută, a cerut revenirea imediată la politici care protejează valoarea lirei, notează Reuters.

„Acest experiment iraţional care nu are nicio şansă de succes trebuie abandonat imediat“, a declarat acesta.

Analiştii SocGen arată într-o notă că Turcia va trebui să opereze o majorare de dobânzi „de urgenţă“ chiar luna viitoare, scrie Intellinews. Relaxarea monetară este „nejustificată economic“. „Erdogan pare să urmească agresiv o strategie de urmărire a creşterii pentru a inversa declinul ratei sale de popularitate“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO