Business Internaţional

Dolarul încă nu are rival, iar puterea monedei americane creează haos şi nesiguranţă. Pe pieţe se speculează că pentru a stopa prăbuşirea yenului, ajuns la minimul ultimilor 34 de ani, banca centrală a Japoniei a ars din rezerve aproape 60 de miliarde de dolari săptămâna trecută

Pe pieţe se speculează că pentru a stopa prăbuşirea yenului, ajuns la minimul ultimilor 34 de ani, banca centrală a Japoniei a ars din rezerve aproape 60 de miliarde de dolari săptămâna trecută. Oficial, banca a avertizat recent că nu exclude intervenţii deoarece deprecierea monedei va afecta preţurile. Şi cum BCE va începe, cel mai probabil, să taie dobânzile de politică monetară mai devreme decât Fed şi o va face mai energic pe parcursul anului, este de aşteptat ca euro să se deprecieze şi el.

Pe pieţe se speculează că pentru a stopa prăbuşirea yenului, ajuns la minimul ultimilor 34 de ani, banca centrală a Japoniei a ars din rezerve aproape 60 de miliarde de dolari săptămâna trecută. Oficial, banca a avertizat recent că nu exclude intervenţii deoarece deprecierea monedei va afecta preţurile. Şi cum BCE va începe, cel mai probabil, să taie dobânzile de politică monetară mai devreme decât Fed şi o va face mai energic pe parcursul anului, este de aşteptat ca euro să se deprecieze şi el.

Autor: Bogdan Cojocaru

08.05.2024, 22:33 4506

CEO-ul de la VTB Bank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia, asigură că era dominaţiei dolarului se apropie de sfârşit şi că yuanul, moneda naţională a Chinei, avansează ca importanţă pe scena mondială. Beijingul poate grăbi acest lucru dacă lasă cursul mai liber.

„China înţelege că nu va deveni cea mai mare putere economică mondială dacă nu lasă cursul liber“, a spus Andrei Kostin. Banca sa este controlată de la Moscova. VTB este prima in­stituţie de credit rusească care a lansat transfe­ruri de yuani în şi din China pentru a ocoli blo­ca­jele ridicate de SUA în sistemul internaţional de plăţi, pe care îl controlează, contra Rusiei după ce aceasta a atacat Ucraina. Pentru că nu mai are acces la dolari, Rusia a devenit depen­dentă financiar de yuan şi de băncile chinezeşti.

În acelaşi timp, Moscova şi China conduc o coaliţie de economii emergente care vor dedo­la­rizarea economiei mondiale. Însă dola­rul este încă un rege puternic. Rezis­tenţa la recesiune şi la dobânzi ridicate a economiei america­ne îl pro­pulsează în sus. Iar acest lucru creează haos pe unele pieţe. Chiar şi pentru unele companii din China dola­rul este o monedă de refu­giu. Spre exemplu, după cum scrie site-ul spe­cializat pe piaţa fructelor de mare seafoodsource.com, e­xis­tă exportatori chinezi care în­cear­că să se protejeze de un even­tual plonjon al yuanului păs­trân­du-şi o parte din venituri în dolari în conturi în străinătate.

Întreprinzătorii chinezi fac acest lucru deoarece sunt semne că guvernul lor vrea un yuan slab în condiţiile în care evită să-şi schim­be politicile şi să lanseze fonduri de stimulare pentru a schimba motorul de creştere econo­mică, înlocuind investiţiile de stat cu consumul. Riscul devalorizării yua­nu­lui este real, se arată într-o opinie publicată de Financial Times. A­colo se trage şi un sem­nal de alarmă: „dacă se creează presiuni asupra mo­nedei chineze, consecin­ţele economice şi politice vor fi vaste“. Autorul opiniei, George Magnus, este fost economist şef la UBS şi acum cercetător specializat pe China la Universitatea Oxford.

Speculaţiile recente cu privire la o devalo­rizare semnificativă a yuanului, al cărui curs de schimb este încă riguros controlat, par destul de fanteziste, având în vedere că China are un ex­ce­dent comercial mare în producţie şi un exce­dent al balanţei de plăţi de aproximativ 2% din PIB. Şi probabil că indicatorul este subestimat, crede Magnus. Cu toate acestea, surplusul Japo­niei este mai mare, iar acest lucru nu a împiedicat yenul să sufere o cădere rapidă. Mo­neda chinezească i-ar putea urma exemplul. Dola­rul puternic este parţial motivul. În China, po­vestea principală constă în scăderea persistentă a ratelor dobânzilor către zero, în circum­stanţele economice şi financiare interne şi a unei enigme politice. Trebuie remarcat faptul că nu apare nicio utilitate sau beneficiu dintr-o depreciere accidentală sau indusă a yuanului, care – dacă s-ar întâmpla aşa – ar avea con­secinţe economice şi politice grave.

Din punctul de vedere intern, exporturile nu au nevoie de un astfel de ajutor având în ve­dere poziţia puternică a Chinei în comerţul exte­rior. De asemenea, ar fi greşit să se des­curajeze în continuare importurile şi consumul atunci când sunt necesare schimbări semnifica­tive în politicile de distribuţie şi venituri pentru a consolida cererea internă. Guvernul ar trebui să anunţe sprijin fiscal ţintit pentru consumul gospodăriilor, finanţat prin retragerea spriji­nului de la companii şi entităţi de stat, neutra­lizând astfel una dintre cauzele pentru care capital părăseşte ţara, cel puţin temporar.

Dar aceasta ar implica o schimbare de politică, ceea ce guvernul probabil nu va face. Dacă un astfel de sprijin fiscal este limitat şi predomină relaxarea monetară, un yuan mai slab va agrava dezechilibrele financiare pro­fund înrădăcinate ale Chinei şi tendinţa sa en­de­mică de supraproducţie şi de a exporta.

Acest lucru ar exacerba, la rândul său, fricţiunile comerciale existente în sectoare noi, cum ar fi maşinile electrice şi echipamentele pentru tranziţie energetică, şi sectoare mai vechi, cum ar fi oţelul, metalele şi construcţiile navale.

O politică percepută ca fiind de depreciere a monedei ar provoca fără îndoială reacţii ostile din partea SUA – în special sub o nouă administraţie Donald Trump – şi a UE. Nici guvernul Chinei nu ar saluta efectele unui şoc de depreciere a monedei. Amintirile despre haosul financiar din 2015 în care o ajustare greşită a yuanului a produs o presiune valutară semnificativă şi un exod al capitalului sunt încă proaspete în memorie. Şi totuşi, un astfel de scenariu s-ar putea întâmpla.

Liderii Chinei intenţionează să relaxeze politica monetară, scăzând cerinţele pentru rezervele bancare şi dobânzile. Cu excepţia cazului în care inflaţia din China va creşte în mod sustenabil, ceea ce pare imposibil având în vedere dezechilibrele de durată dintre ofertă şi cerere, dobânzile nominale se îndreaptă, treptat, către zero.

Aceste circumstanţe ridică în privinţa Chinei o nouă aşa-numită „trilemă Mundell-Fleming“, numele venind de la cei doi economişti care susţineau că o ţară poate alege doar două dintre aceste opţiuni: un curs de schimb ancorat, o politică monetară independentă şi fluxuri de capital deschise. China a optat până acum pentru o ancorare flexibilă şi pentru independenţă monetară. În ultimele luni, guvernul a acţionat pentru a întări controlul valutar şi a cerut băncilor de stat să intervină pentru a sprijini yuanul. În săptămânile şi lunile următoare, sunt de aşteptat reduceri ale ratelor dobânzilor într-o economie care rămâne în pragul deflaţiei, odată cu diminuarea cererii de consum intern.

Condiţii financiare slabe, scăderi suplimentare ale preţurilor unor active, cum ar fi cele imobiliare, şi randamentele slabe ale investiţiilor ar exacerba probabil ieşirile de capital neînregistrate, în ciuda controalelor. În aceste condiţii, este probabil ca yuanul să se deprecieze. Însă mulţi alţi analişti cred că Beijingul se pregăteşte să deprecieze de-a dreptul moneda într-un nou episod de război economic. Poate că se pregăteşte chiar şi de un război în toată regula, ţinta fiind Taiwanul. Rezervele masive de aur constituite de banca centrală a Chinei şi diversificarea rezervelor sale valutare poate fi un indiciu în acest sens.

Dar şi rubla se depreciază. Pe pieţe se speculează că pentru a stopa prăbuşirea yenului, ajuns la minimul ultimilor 34 de ani, banca centrală a Japoniei a ars din rezerve aproape 60 de miliarde de dolari săptămâna trecută. Oficial, banca a avertizat recent că nu exclude intervenţii deoarece deprecierea monedei va afecta preţurile. Şi cum BCE va începe, cel mai probabil, să taie dobânzile de politică monetară mai devreme decât Fed şi o va face mai energic pe parcursul anului, este de aşteptat ca euro să se deprecieze şi el.

În teorie, o monedă mai slabă este bună pentru exportatori deoarece face produsele mai ieftine pe pieţele internaţionale. Însă scumpeşte importurile, ceea ce creează probleme mai mari în vremuri cu inflaţie, în care consumatorul este prudent. De asemenea, devin mai scumpe importurile de utilaje şi materii prime necesare producţiei, modernizării şi creşterii competitivităţii. În plus, deprecierea monedei naţionale face mai scump serviciul datoriilor în valută.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO