Business Internaţional

Economiştii est-europeni şi din alte ţări cer guvernului german reforme economice şi să dea drumul la cheltuieli. Dar cu investiţiile companiilor germane la 20% din totalul ISD-urilor din Ungaria şi Polonia, poate că a venit vremea şi ca Europa de Est să-şi reseteze relaţiile cu Germania

Cererea finală din Germania creează circa 10% din PIB-ul Poloniei, cel mai mare din Europa de Est. În România, investitorii germani au adus 15% din totalul investiţiilor străine.

Cererea finală din Germania creează circa 10% din PIB-ul Poloniei, cel mai mare din Europa de Est. În România, investitorii germani au adus 15% din totalul investiţiilor străine.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.04.2024, 23:18 3720

Starea de sănătate a economiei germane pare să se îmbunătăţească uşor. Dacă tendinţa se va menţine, ţările est-europene şi cele vecine Germaniei, cu industria şi comerţul dependente de aceasta, ar avea un motiv de opti­mism, dar pentru cât timp? Problemele celei mai mari economii din Uniunea Euro­peană i-au făcut până şi pe specialiştii străini să ceară guvernului de la Berlin reforme.

În Polonia, sectorul industrial a fost blocat de recesiunea economiei germane de anul tre­cut, scrie Euronews. Producţia industriilor cu consum ridicat de energie, cum ar fi cea chi­mi­că şi cea siderurgică, s-a contractat cu 15-20% de când Rusia a pornit invazia din Ucraina, în februarie 2022, explică Pawel Sliwowski, directorul Insti­tutului Economic Polo­nez (PIE).

„Aceste sectoare sunt integrate puter­nic în lanţurile de a­provizionare germa­ne“, a spus el. Între timp, la producătorii de bunuri de consum ac­tivi­tatea a crescut doar mo­dest. „Producţia de mobi­lă, de electrocasnice şi de alte bu­nuri necesare în gospodărie a rămas în mare parte neschimbată din 2022 din cauza cererii din străinătate mai slabe“, a continuat economistul.

În medie, în Germania se duc 27% din exporturile Poloniei, cea mai mare economie est-europeană, dar şi una dintre cele mai diver­sificate. „Din punctul de vedere al Poloniei, o politică din partea guvernului german cores­punzătoare situaţiei ar fi să majoreze investiţiile publice“, crede Sliwowski. Ungaria îşi trimite 25-27% din exporturi în Germania, însă spre deosebire de cele poloneze, cele ma­ghiare sunt legate strâns de industria auto. Pentru comparaţie, doar 21% din exporturile României au fost destinate pieţei germane anul trecut.

Toţi cei trei mari constructori de maşini germani au baze mari de producţie în Ungaria. Şi cum această ţară are o populaţie mică, cu putere de cumpărare tot mică, auto­mo­bilele germane produse acolo se duc în cea mai mare parte la export. Germania este cea mai mare piaţă auto din UE. Un indicator anti­cipativ al încrederii consumatorilor germani, realizat de compania de cercetare a pieţei GfK, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Deşi acesta este foarte jos dacă este comparat cu cotele obişnuite, oferă motive de optimism. Economia germană trece printr-o perioadă de îmbunătăţiri macro şi microeconomice ciclice, însă consumul a rămas în urmă, după cum au remarcat analiştii de la ING. Vânzările de retail scad de patru luni la rând.

Luna aceasta, creşterea optimismului cum­pă­rătorilor reflectă aşteptările ca veniturile să se majoreze. În primul trimestru, salariile nomi­nale s-au majorat cu 7%, iar pentru întregul an creşterile salariare ar putea fi, în termeni reali, cele mai mari din ultimul deceniu. De aceea, e­xistă speranţa că în următoarele luni consuma­torii vor scoate mai mulţi bani din buzunar. Dar dacă preţurile rămân ridicate, iar problemele geopolitice persistă, este probabil ca germanii să rămână prudenţi, adică să opteze pentru eco­nomisire. În sectorul de business optimismul este vizibil de mai mult timp.

Indicatorul insti­tutului Ifo al încrederii companiilor germane în economie a crescut în aprilie pentru a treia lună la rând şi a atins un nivel mai ridicat decât se aşteptau cei mai mulţi economişti.

Astfel de îmbunătăţiri au încurajat guver­nul de la Berlin să majoreze proiecţiile de creş­tere economică pentru anul acesta de la 0,2% la 0,3%. Este o diferenţă mică în cifre. La dimen­siunea economiei germane, contează. Dar a­vând în vedere amploarea provocărilor, este doar o mică doză de optimism. Proiecţiile vechi, de anul trecut, arătau o creştere a PIB-ului de 1,3% în 2024. Între timp, FMI şi-a redus prognoza la un avans economic de doar 0,2% anul acesta. Ar fi cea mai slabă evoluţie din clubul economiilor mari din zona euro, scrie Reuters. Şi o veste care ar trebui să-i pună în gardă pe vecini. „Fără sti­mulente economice, Austria se va chinui“, spune Gabriel Felbermayr, directorul Institutului de Cercetare Economică Austriac Wifo.

Germania este de departe cel mai important partener economic al Austriei. Circa 30% din exporturile austriece, echivalând cu 12 din PIB, ajung pe piaţa germană. În 2023, comerţul bilateral a scăzut cu 8%. „Aceasta înseamnă că slăbiciunile Germaniei au efecte negative directe asupra economiei austriece“, afirmă Felbermayr. „În special sectorul ingineriei mecanice, al chimicalelor, al metalelor şi cel auto sunt dependente de economia germană.“

Povestea se repetă în Elveţia. „Când Germania strănută, Elveţia are frisoane“, spune Martin Mosler, director la Institutul Elveţian pentru Politică Economică „IWP“. Exporturile Elveţiei în Germania s-au redus cu peste 1% în primul trimestru. Au scăzut şi în trimestrul anterior. Acest lucru afectează mai multe sectoare, de la cel al ceasurilor de lux la cel al produselor intermediare, unde la exportatori domină IMM-urile.

La fel ca omologul din Polonia, economistul austriac Felbermayr crede că „în Germania, activitatea de investiţii trebuie repusă în mişcare. De aceea este nevoie de stimulente eficiente pe termen scurt“. De asemenea, spune Felbermayr, ar fi bine şi ca Berlinul să promoveze integrarea mai în profunzime a pieţei unice europene pentru servicii financiare, energie şi telecom. Că industriile est-europene şi ale vecinilor Germaniei sunt integrate în lanţurile de aprovizionare şi comerciale germane o arată investiţiile.

Investiţiile străine directe ale companiilor germane în Ungaria reprezintă 20% din totalul ISD-urilor primite de această ţară. Soldul este de aproape 20 miliarde euro. Iar aceste investiţii au creat peste 30.000 de locuri de muncă acolo după 2014. Cererea finală din Germania creează circa 10% din PIB-ul Poloniei. ISD germane au o pondere de 20% în totalul investiţiilor străine. În România, investitorii germani au adus 15% din totalul investiţiilor străine. Acestea ar putea fi motive suficiente pentru ca şi statele est-europene să aplice reforme în relaţiile lor economice cu Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO