Business Internaţional

Europa ia măsuri radicale pentru a-şi stimula producţia, fiind acum dispusă să renunţe la vechi tabuuri în încercarea de a-şi întări firmele în faţa concurenţei americane şi chinezeşti

Europa ia măsuri radicale pentru a-şi stimula...

Autor: Catalina Apostoiu

03.05.2024, 00:05 201

La Începutul acestui an, un înalt oficial UE a lansat o propunere surprinzătoare: un fond public de 100 miliarde de euro care ar reduce dependenţa Europei de producătorii din sectorul american al apărării. Cash-ul ar subvenţiona companiile europene pentru dezvoltarea şi pro­duc­ţia mai multor arme pe plan in­tern într-o perioadă în care conti­nentul se confruntă cu o ameninţare în creştere din partea Rusiei.

Mulţi oficiali au fost sceptici. De­cenii la rând, UE s-a luptat cu guver­nele europene pentru limitarea susţi­nerii de stat pentru companiile locale. Acum, unul dintre liderii blocului cere finanţarea acestora cu bani publici.

Efortul industriei apărării este doar un exemplu al noii disponibi­li­tăţi a Europei de a sparge vechi tabu­uri în încercarea susţinerii businessu­ri­lor locale. UE ţinteşte păstrarea com­petitivităţii bazei industriale a continentului în faţa rivalităţii venite din partea SUA şi Chinei, ale căror guverne acordă subvenţii masive firmelor locale.

În joc este sectorul manufactu­rier al Europei, piatra de temelie a economiei sale, care pierde teren în cursa pentru clădirea industriilor viitorului, scrie The Wall Street Journal. Producătorii chinezi de ma­şini electrice încep să inunde Europa cu EV-uri accesibile, cota Europei din producţia globală de semicon­duc­tori este infimă pe lângă cea a SUA şi China, iar Statele Unite sunt aşteptate să devanseze Europa la producţia de baterii până în 2030, cu China aflată cu mult înaintea amâdurora.

Fondul pentru apărare a fost pro­pus de comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton, fost CEO în domeniul tech şi ministru francez de finanţe cu o convingere puternică privitoare la puterea statu­lui de a transforma economia.

„Trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini. Nu există altă opţiune decât cea de a ne creşte capacitatea de a produce mai mult“, declara recent Breton.

În locul unui focus exclusiv pe subvenţii naţionale, Breton ar dori ca UE să cheltuie mai mult ca bloc. Acesta a propus un Fond Suveran finanţat prin împrumuturi comune pentru susţinerea răspunsului UE la subvenţiile americane.

Fondul suveran nu este o prioritate deocamdată, ideii opunându-i-se Germania şi alte state membre. Liderii UE continuă să dezbată cât ar trebui să meargă în industria apărării, iar unele din celelalte eforturi ale lui Breton de susţinere a companiilor europene au fost respinse.

Criticii spun că riscul este ca Europa să irosească miliarde din banii contribuabililor pe proiecte sau sectoare care nu devin autosusţinute sau competitive. Acest lucru ar putea sărăci, şi nu îmbogăţi europenii.

Între timp, producătorii de baterii continuă să aleagă SUA în detrimentul Europei pentru că banii sunt pe masă acolo, iar regulile sunt uşor de înţeles.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO