Business sportiv

Business sportiv. Care sunt cele mai mari cluburi sportive din România? Clasamentul celor mai mari zece jucători este dominat de cluburile de fotbal, care abia au ajuns la afaceri cumulate de 200 milioane lei

07.06.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Cel mai mare club de fotbal de pe plan local după cifra de afaceri este FCSB, controlat de George Becali, care a avut afaceri de 48 milioane lei, în scădere cu 35% anul trecut faţă de 2022.

Clasamentul celor mai mari zece jucători din piaţa cluburilor sportive este dominat de cluburile de fotbal, care anul trecut au ajuns la afaceri de doar 200 milioane lei, potrivit informaţiilor obţinute de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

Cel mai mare club de fotbal de pe plan local după cifra de afaceri este FCSB, controlat de George Becali. Chiar dacă îşi păstrează prima poziţie în clasament, clubul şi-a redus veniturile cu aproape 35% într-un singur an, astfel că, în 2023, clubul a obţinut afaceri de doar 48 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Clubul şi-a majorat însă pierderile de aproape cinci ori într-un singur an. FCSB a avut pierderi de 36 mil. lei în 2023, cel mai mare nivel din ulti­mii 20 de ani, arată aceeaşi sursă.

Pe al doilea loc în clasament se află clubul de fotbal Rapid, care a avut venituri de 35 milioane lei, în creştere cu peste 60% faţă de anul anterior.

Din trioul fotbalului bucureştean mai face parte şi Dinamo, care a avut o creştere a veniturilor de aproape 55% până la 15,8 mi­lioane lei. Anul trecut, Red&White Management, acţionarul majoritar al Dinamo, a pornit o campanie de finanţare printr-o platformă de crowdfunding, astfel că orice fan al clubului de fotbal a putut să devină acţionar cu minimum de 1.000 de euro. La începutul lunii august, acţionarul Dinamo a anunţat închiderea campaniei de finanţare ca urmare a faptului că suma minimă de 100.000 de euro nu a fost strânsă. Cu toate acestea, acţionarii Dinamo vor ca, după ieşirea din insolvenţă a companiei, să pornească o nouă campanie de finanţare.

Farul Constanţa, club poziţionat pe al treilea loc în clasament, a ajuns la venituri de 33,7 milioane lei, în creştere cu 46% faţă de anul anterior. Mai mult, clubul a reuşit să ajungă la un profit net de 2,4 milioane lei de la 0,5 milioane lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Fotbalul aduce cei mai mulţi bani în sportul local, însă cei mai mari jucători din piaţă nu ajung nici măcar la venituri de 200 milioane lei pe an. Performanţele din business se reflectă şi în teren.

Spre comparaţie, în fotbalul european se discută despre sute de milioane şi miliarde de euro. Veniturile UEFA (Union of European Football Asso­ciations) s-au ridicat la peste 4,3 mld. euro în sezonul 2022-2023, în creştere uşoară faţă de anul anterior, când a obţinut venituri totale de 4 miliarde euro, potrivit site-ului UEFA.

Fotbalul european, mai ales marile cluburi de fotbal de pe continent, beneficiază de sume foarte mari, incomparabile cu ceea ce se întâmplă pe plan local. Veniturile totale ale pieţei europene de fotbal au ajuns în sezonul 2021-2022 la aproape 30 miliarde de euro, potrivit Statista.

Pe plan local, piaţa cluburilor şi bazelor sportive, formată din 751 de companii, a avut venituri de 452 milioane lei în 2022, potrivit datelor Registrului Comerţului. Businessul sportiv creşte uşor, însă avansul este mult prea lent, ceea ce arată dimensiunea pieţei sportive locale, cât şi interesul oamenilor pentru mişcare şi sport în general.

Cifra de afaceri înregistrată de cluburile şi bazele sportive în 2022 a fost la cel mai înalt nivel din ultimii ani, trendul pieţei nu a fost unul ascendent, ci cu suişuri şi coborâşuri, având în vedere că pandemia a afectat direct businessul acestora.

În 2022, bazele şi cluburile sportive au avut 1.800 de angajaţi, în scădere faţă de 2021, când numărul angajaţilor din aceste companii a fost de peste 2.000 de persoane.

George Becali, patronul FCSB

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet