Business sportiv

Business sportiv. Garry Kasparov, multiplu campion mondial la şah: Investiţiile în şah sunt minime şi în cele din urmă va genera suficient interes printre copii pentru a asigura apariţia talentului de mai departe

21.06.2024, 00:05 Autori: Miruna Diaconu , Sorin Pâslaru

Garry Kasparov va fi prezent la Bucureşti la a doua etapă a turneului Grand Chess Tour, care va avea loc între 24 iunie şi 6 iulie, fiind etapa de şah clasic din GCT, care se desfăşoară în Polonia, România, Croaţia şi SUA.

Investiţiile în anumite sporturi, mai ales cele care beneficiază de o vizibilitate este mai mare, se ridică la sume importante, însă spre deosebire de fotbal, spre exemplu, şahul are nevoie de investiţii minime, însă impactul poate fi unul major.

„Comparativ cu alte sporturi, să spunem fotbalul, investiţiile în şah sunt minime, dar impactul este major. Poţi cheltui milioane pe fotbal şi să obţii un logo mic în colţul unei reviste sau poţi cheltui o fracţiune din acea sumă pe şah şi să obţii toată publicitatea pe care o doreşti în întreaga ţară şi pe continent“, spune marele maestru de şah Garry Kasparov, unul dintre cei mai buni şahişti din toate timpurile.

El este de părere că investiţia în şah va genera interes în rândul copiilor, ceea ce va duce în viitor la un număr mai mare de practicanţi, pentru a putea discuta ulterior despre performanţă.

„Talentul există peste tot, este nevoie de oportunitate. Investiţiile în evenimente precum Grand Chess Tour oferă şanse mai bune pentru antrenorii şi cluburile de şah să atragă talente. Vorbim aici despre numere, dacă ai 10.000 de copii, ai şanse mai mari decât cu 1.000, dacă ai 20.000 de copii, şansele sunt şi mai mari. Deci este vorba despre atragerea generaţiilor tinere către şah. Statistic, şansele de a găsi un alt jucător sau talent puternic, bărbat sau femeie, cresc exponenţial cu o participare mai mare“, explică Kasparov.

Din perspectiva sa, evenimente de tipul Grand Chess Tour contribuie la creşterea popularităţii acesti sport în rândul oamenilor.

Garry Kasparov va fi prezent la Bucureşti la a doua etapă a turneului Grand Chess Tour, care va avea loc între 24 iunie şi 6 iulie, fiind etapa de şah clasic din GCT, care se desfăşoară în Polonia, România, Croaţia şi SUA.

„Nimic nu se compară cu vizionarea live. Simţi energia, atmosfera. Desigur, poţi urmări online, dar dacă poţi participa în persoană, poţi experimenta tensiunea unică direct. Doar şi 30 de minute în sală cu şahiştii care joacă şi te simţi ca şi cum ai fi într-un templu“, mai spune Garry Kasparov.

Prin organizarea etapelor din Bucureşti, Varşovia şi Zagreb, Europa de Est şi-a recâştigat locul în lumea şahului, adunând cei mai importanţi jucători de şah din lume în ultimii ani.

Grand Chess Tour va împlini anul viitor zece ani de  la primul turneu organizat, Garry Kasparov fiind fondatorul turneului.

„GCT împlineşte zece ani, ceea ce este remarcabil cu atât mai mult cu cât nu dă semne de declin. Interesul sponsorilor nu scade, ci dimpotrivă. Provocarea actuală nu este să păstrăm sponsorizările existente, ci să gestionăm numeroasele cereri primite. Calendarul nostru este atât de plin încât încercăm să dezvoltăm un nou sistem pentru a putea onora şi aceste cereri, unele inclusiv din Asia şi din America Latină“, explică el.

Garry Kasparov este unul dintre cei mai buni şahişti din toate timpurile, însă faţă de perioada în care mai juca şah profesionist, în prezent, jocul s-a schimbat semnificativ.

„Şahul este foarte diferit acum, schimbarea a fost dramatică. Lucrând cu tinerii de astăzi, văd cum operează computerele şi colectează date. Pe de o parte, maşinile sunt jucători mult mai puternici, fac totul mai provocator. Pe de altă parte, această tehnologie creează oportunităţi enorme pentru tinerii talentaţi să îşi folosească creativitatea, având acces la tot ce s-a jucat vreodată în şah. Cred că azi computerele oferă şanse noi şi oportunităţi nelimitate pentru cei care îşi pot exercita creativitatea“, explică el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet