Business sportiv

Business sportiv. Grand Chess Tour a strâns piesele la Bucureşti, însă continuă cu etapa din Croaţia. Fabiano Caruana, pentru a doua oară câştigător al etapei organizate în România. Câştigătorul celei de-a doua etape a turneului Grand Chess Tour a obţinut un premiu în valoare de 68.750 de dolari.

12.07.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Superbet Chess Classic România, a două etapă a turneului internaţional Grand Chess Tour, s-a încheiat cu victoria lui Fabiano Caruana, locul 2 mondial. Jucătorul de şah american câştigă pentru a doua oară etapa de la Bucureşti a turneului mondial de şah, obţinând trofeul etapei locale şi premiul în valoare de 68.750 de dolari.

Clasamentul Superbet Chess Classic România 2024 s-a modificat în urma celei de-a noua runde, iar efectul a fost un miniturneu de baraj dintre patru jucători: Fabiano Caruana, Gukesh Dommaraju, Praggnanandhaa Rameshbabu şi Alireza Firouzja. Caruana şi-a asigurat victoria după o ultimă zi dramatică a etapei de la Bucureşti, în care a pierdut mai întâi partida clasică în faţa lui Anish Giri, dar apoi a câştigat toate cele trei partide din runda de baraj.

„Poate că turneul părea un pic plictisitor, dar în ultima zi cel puţin am adăugat o doză de emoţie. Am jucat groaznic. Anish m-a pedepsit. Am făcut un joc slab, dar el a jucat bine şi apoi nici nu m-am mai gândit la câştigarea turneului. Mă simt bine în acest moment, dar, în general, a fost o zi destul de proastă“, spune Fabiano Caruana, care nu fusese învins în niciuna dintre cele opt runde.

Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Gukesh Dommaraju, Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja, Anish Giri, Rameshbabu Praggnanandhaa şi Nodirbek Abdusattorov şi Bogdan Deac sunt câţiva dintre cei mai importanţi şahişti care au participat în cea de-a doua etapă a turneului Grand Chess Tour.

Premiile etapei din Bucureşti au fost în cuantum de 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 a beneficiat şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.

Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb. Federaţia Română de Şah va fi coorganizator şi partener al etapei din România.

„Acest turneu a însemnat zece zile de partide palpitante, evidenţiind talentul incredibil al tuturor participanţilor. La Fundaţia Superbet, ne angajăm să aducem talente de şah de top în România, Polonia şi Croaţia. Scopul nostru este să inspirăm următoarea generaţie de jucători de şah, oferindu-le oportunitatea de a învăţa de la cei mai buni. Credem în puterea şahului de a educa, provoca şi inspira. În această săptămână, ne vom continua călătoria în Croaţia, promiţând un alt capitol interesant al promovării şi celebrării şahului“, spune Augusta Dragic, preşedintele Fundaţiei Superbet.

Grand Chess Tour continuă în Zagreb, Croaţia, care a început marţi 9 iulie cu ceremonia de deschidere a etapei SuperUnited Croatia Rapid & Blitz. Runda 1 a etapei de la Zagreb a debutat pe 10 iulie.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet