Business sportiv

Business sportiv. Începe Campionatul European de Fotbal: România va juca cel puţin trei meciuri. Câţi bani ar putea câştiga naţionala de la EURO?

14.06.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

După calificare, UEFA oferă 1 milion euro pentru fiecare victorie în grupă. Astfel, dacă România va reuşi să învingă Ucraina, Belgia şi Slovacia, ar putea primi 3 milioane euro în plus.

Campionatul European de Fotbal începe de astăzi, 14 iunie, iar România va evolua în ediţia din acest an în meciuri contra Ucrainei, Belgiei şi Slovaciei. EURO 2024 se va desfăşura în zece oraşe din Germania până pe 14 iulie. României s-a calificat la EURO după opt ani, va juca trei meciuri, împotriva Ucrainei, Belgiei şi Slovaciei, în 17 iunie, 22 iunie şi 26 iunie, acestea fiind meciurile din grupe în care va evolua România.

România a primit pentru calificarea la EURO 2024 deja suma de 9,25 milioane euro, ca celelalte echipe, aceasta fiind suma standard pentru calificarea în campionat. Echipele naţionale ar putea câştiga până la maximum 28 milioane euro dacă vor câştiga meciurile, implicit finala.

După calificare, UEFA oferă 1 milion euro pentru fiecare victorie în grupă. Astfel, dacă România va reuşi să învingă Ucraina, Belgia şi Slovacia, ar putea primi 3 milioane euro în plus.

Pentru o remiză în grupe, naţionalele pot primi 500.000 euro. Echipele care trec de calificarea în optimile de finală primesc câte 1,5 milioane euro, iar pentru calificarea în sferturi suma se ridică la 2,5 milioane euro.

Pentru calificarea în semnifinale, echipele primesc 4 milioane euro, iar câştigătoarea va primi 8 milioane de euro, în timp ce echipa învinsă va fi recomensată cu 5 milioane de euro. Premiul total al competiţiei va fi de 331 de milioane de euro.

UEFA a alocat fiecărei naţionale 10.000 de bilete pentru fiecare meci în care vor evolua. România a primit circa 30.000 de bilete pentru cele trei meciuri. Pe lângă acestea, suporterii români au mai avut şansa să cumpere bilete în publicul general al meciurilor.

Bucuria calificării la EURO a României a dus la rezervarea aproape imediată a biletelor de avion, chiar dacă nu erau puse în vânzare biletele pentru meciuri.

După calificarea României din noiem­brie anul trecut a avut loc tragerea la sorţi în care au fost stabiliţi adversarii naţionalei şi oraşele în care vor avea loc meciurile, în 2 decembrie. În aceeaşi zi au apărut şi pri­mele rezervări ale biletelor de avion pentru al doilea meci jucat de România, potrivit datelor agenţiei de turism Vola.ro. Pentru celelalte meciuri au fost rezervate bilete în zilele următoare tragerii la sorţi.

Pentru o lună, Germania va fi capitala europeană a fotbalului, unde vor participa mulţi suporteri ai fotbalului. Organizaţia Germană de Turism nu are estimări privind numărul celor care vor participa la meciurile din Campionatul European, însă cazările din oraşele gazdă au fost deja epuizate.

Oraşele gazdă promit un adevărat festival al fotbalului în afara terenului, astfel că municipalităţile s-au organizat pentru a ţine diferite festivităţi şi activităţi în jurul stadioanelor dedicate celor care vor participa la meciuri.

 

Când va juca România?

► Primul meci, România - Ucraina, va avea loc în München pe data de 17 iunie.

► Al doilea meci, Belgia - România, se va juca în Köln pe data de 22 iunie.

► Al treilea meci, Slovacia - România, va avea loc în Frankfurt pe 26 iunie.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet