Business sportiv

Business sportiv. Jan-Krzysztof Duda, mare maestru polonez de şah: Şahul dezvoltă multe calităţi care sunt utile în viaţă, printre cele mai importante este capacitatea de a rămâne concentrat, un lucru estenţial în vremurile de astăzi ale smartphone-urilor

10.05.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Jan-Krzysztof Duda a devenit mare maestru la vârsta de 15 ani, iar astăzi se află pe locul al 18-lea în clasamentul internaţional FIDE.

Jan-Krzysztof Duda, mare maestru polonez de şah, care a ajuns pe primul loc în topul şahiştilor din Polonia în decembrie 2023, este de părere că şahul poate dezvolta multe calităţi şi abilităţi care pot fi utile în viaţă, printre acestea aminteşte de capacitatea de a rămâne concentrat, un lucru foarte important mai ales în era smartphone-urilor.

„Şahul poate dezvolta multe calităţi care se pot dovedi utile în viaţă. Cel mai important este capacitatea de a rămâne concentrat. Acest lucru este esenţial în vremurile de astăzi ale smartphone-urilor. De asemenea, la şah înveţi cum să pierzi, aşa cum uneori pierzi, din păcate. Înveţi cum să-ţi asumi responsabilitatea pentru deciziile tale. La şah, te poţi învinovăţi numai dacă pierzi jocul. Nu există vânt, soare, nimic pe care să-l învinovăţeşti. De asemenea, toată lumea poate juca şah, astfel încât să poţi întâlni oameni din toate categoriile sociale. Îţi faci prieteni noi şi îţi lărgeşti perspectivele, poţi întâlni oameni pe care altfel nu i-ai întâlni“, spune Jan-Krzysztof Duda.

El a devenit mare maestru la vârsta de 15 ani, iar astăzi se află pe locul al 18-lea în clasamentul international FIDE. Jan-Krzysztof Duda a început să joace şah la vârsta de cinci ani, după ce a încercat mai multe activităţi pentru a vedea mama sa la ce se pricepe. Şahul, spune el, era parte din familia sa, mătuşa sa fiind campioană la acest sport. „Nu pot spune cu adevărat de ce am ales şahul. Am fost foarte fascinat de joc, mi-a plăcut să joc şi să mă antrenez şi am devenit din ce în ce mai bun. Această pasiune persistă şi astăzi“, precizează el.

Unul din momentele în care şi-a dat seama că îşi doreşte să facă performanţă în şah a fost când a devenit campionat internaţional la categoria U10, la o competiţie care a avut loc în Vietnam în 2008. Acela a fost momentul, spune el, când şi-a dat seama că poate face o carieră din şah.

Jan-Krzysztof Duda consideră că fără pasiune nu se poate face performanţă în acest sport, dar la fel de importantă este şi practica.

„În trecut, era important să te antrenezi mult în fiecare zi şi să joci doar ocazional turnee. Dar astăzi există o mulţime de informaţii peste tot, aşa că este vorba în principal de a juca mai mult şi de a analiza jocurile după aceea pentru a vedea ce greşeli au fost făcute şi a încerca să nu le mai repetăm“, adaugă el.

Când a început să practice el şah, acest sport nu era atât de popular şi nici nu erau atât de multe resurse cum sunt astăzi. După părerea sa, jucătorii la început de drum în şah ar trebui să practice mult acest sport, dar şi să se ajute de resursele din mediul online oferite de specialişii din domeniu. Mai mult, studierea jocului ar putea reprezenta un factor care i-ar aduce mai aproape de câştig data viitoare.

Jan-Krzysztof Duda va participa anul acesta la Grand Chess Tour. Una dintre etapele turneului va fi organizată la Bucureşti, anume Superbet Chess Classic România, care este a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour, şi va avea loc în  perioada 26 iunie - 6 iulie. Jan-Krzysztof Duda a mai participat la una din ediţiile anterioare ale Grand Chess Tour.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet