Business sportiv

Business sportiv. Când jocul bate cifrele. România, cu un lot naţional care valorează doar 92 mil. euro, cea mai mică valoare de la EURO, a reuşit să se califice în optimi, în timp ce ţări precum Ungaria, Polonia sau Ucraina, cu loturi chiar şi de patru ori mai valoroase, au plecat acasă

28.06.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Polonia, Ungaria, Cehia, Scoţia, Ucraina, Croaţia, Serbia şi Albania, cu loturi mult mai valoroase decât echipa României, au plecat acasă, fiind eliminate de la EURO în faza grupelor.

Golul dat de Răzvan Marin Slovaciei din penalty-ul obţinut de către Ianis Hagi a calificat România în optimile Campionatului European de Fotbal, un moment istoric pentru echipa naţională, pentru România şi pentru fanii fotbalului. Ultima dată când România a reuşit să ajungă atât de departe în campionatul european a fost în anul 2000, iar timp de 24 de ani, echipa naţională nu a mai reuşit să treacă de faza grupelor.

Bucuria calificării în optimi a scos oamenii în stradă în Bucureşti, în ţară şi la Frankfurt, acolo unde s-a jucat meciul contra Slovaciei. Mai mult, suportul fanilor români s-a văzut şi în tribunele meciului care a avut loc miercuri, 26 iunie, unde au fost peste 30.000 de români parte din acest moment istoric. Cine ar fi crezut însă că România va ajunge atât de departe?

Generaţia de suflet, aşa cum a fost denumită actuala echipă naţională a României, are un lot care valorează 92 milioane de euro, iar la o scurtă analiză a echipelor de la EURO, echipa naţională are cea mai mică valoare, potrivit datelor site-ului Transfer Markt. Cu o astfel de etichetă, puţini au fost cei care au dat vreo şansă României de a trece mai departe de faza grupelor. Însă jocul a bătut cifrele şi statisticile, iar echipa naţională nu doar că a reuşit să se califice în optimi, dar o face de pe prima poziţie din grupă. Cel mai valoros jucător al României este Radu Drăguşin, de altfel cel mai valoros jucător de fotbal român din toate timpurile, cu o valoare actuală de 25 milioane euro. De altfel, Drăguşin este singurul jucător din lotul României care are o valoare de două cifre, adică peste 10 mil. euro.

La polul opus, cea mai “valoroasă“ echipă de la EURO o are Anglia, a cărui lui valorează 1,5 miliarde euro.

Din grupa în care a fost România au mai făcut parte şi echipele Slovaciei, Ucrainei şi Belgiei, fiecare cu un lot mult mai valoros decât cel al României. Ucraina, care a fost bătută de România cu 3 la 0, are un lot care valorează 379 milioane euro şi jucători care joacă la echipe precum Real Madrid, Chelsea sau Arsenal. Cel mai valoros jucător al Ucrainei este Oleksandr Zinchenko, jucător la Arsenal, care valorează 38 mil. euro, o treime din valoarea totală a lotului României. Ucraina mai are jucători cu o valoare de peste 30 mil. euro fiecare, totuşi echipa lor naţională nu a reuşit să se califice în optimi şi pleacă acasă după faza grupelor.

A doua adversară a României în faza grupelor la EURO a fost Belgia, unde România a pierdut meciul cu 2 la 0. Belgia are un lot a cărui valoare se ridică la 584 milioane euro, de şase ori mai mare decât echipa României. Cel mai valoros jucător al Belgiei este Jérémy Doku, cu o valoare de 65 milioane euro. Din cei 25 de jucători ai echipei Belgiei, doar şase au o valoare mai mică de 10 milioane de euro. Căpitanul Belgiei, Kevin De Bruyne, are o valoare de 50 mil. euro.

Ultimul meci din grupe al României, care a fost unul decisiv pentru evoluţia echipei la EURO, a fost împotriva Slovaciei, care s-a terminat cu un egal de 1 la 1. Echipa Slovaciei are o valoare de 156 milioane euro, deşi este sub multe alte echipe de la EURO, este peste cea a României. Cel mai valoros jucător al Slovaciei, anume Dávid Hancko, valorează 35 milioane euro, iar următorul este Milan Skriniar, cu o valoare de 30 mil. euro, care joacă la Paris Saint-German.

Odată cu calificarea României în optimile de la EURO, echipa naţională se va confrunta cu Olanda, pe 2 iulie, la Munchen. Olanda are un lot naţional cu o valoare de 815 milioane euro, iar cel mai valoros jucător este Xavi Simons, cu o valoare de 80 mil. euro, cât aproape toată echipa României.

Până acum, calificarea la EURO, evoluţia în meciurile din grupe şi calificarea în optimi i-a adus României circa 12,25 milioane euro. Dacă România va reuşi o victorie în optimi, calificarea în sferturi îi va mai aduce încă 2,5 milioane euro.

La o analiză a valorii loturilor, România pierde detaşat în faţa Olandei, însă, până acum, jucătorii români au demonstrat că cifrele nu mai contează pe teren, ci curajul şi jocul.

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet