Business sportiv

Business sportiv. Popularitatea sportului ar putea creşte doar cu o schimbare de paradigmă. Patrick Ciorcilă, Sports Festival: „Sportul este mai mult decât o competiţie, este un spectacol, o formă de divertisment şi o modalitate de a aduce oamenii împreună“

21.06.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Sports Festival, un eveniment dedicat sportului prin care îşi propune să îi aducă mai aproape pe oameni de mişcarea fizică, a ajuns la cea de-a cincea ediţie, care a avut loc în perioada 13-16 iunie la Cluj-Napoca Evenimentul a adus la Cluj personalităţi ale sportului precum Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel.

România se află printre cele mai inactive ţări din perspectiva activităţii fizice pe care o face populaţia, astfel că doar 6% din români fac sport în mod frecvent. Pentru a putea creşte acest procent, România, prin instituţiile competente, ar trebui să lucreze la o strategie prin care să crească popularitatea sportului în rândul oamenilor. Pentru asta, spune Patrick Ciorcilă, cofondator al Sports Festival, ar trebui ca sportul să fie văzut şi promovat ca pe o formă de divertisment, nu o competiţie, aceasta fiind şi ideea de bază a evenimentului anual Sports Festival, care încearcă să îi împrietenească pe oameni cu sportul şi mişcarea.

„Sports Festival promovează sportul într-un mod accesibil şi distractiv. Inspiră oamenii de toate vârstele să se implice activ în sport şi contribuie la dezvoltarea unei culturi a sănătăţii şi a sportului în România. De aşa ceva avem nevoie. Vrem să arătăm că sportul este mai mutl decât competiţie, este un spectacol, o formă de divertisment şi o modalitate de a aduce oamenii împreună“, spune pentru ZF Patrick Ciorcilă.

Sports Festival a ajuns la a cincea ediţie, având loc în perioada 13-16 iunie, la Cluj-Napoca. Evenimentul a adus la Cluj personalităţi ale sportului precum Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel.

Sports Festival a adunat în acest an circa 150.000 de persoane care au participat la evenimentele din cadrul festivalului. Un număr similar de participanţi au fost şi în ediţia evenimentului de anul trecut.

„Oamenii au putut participa la o varietate de evenimente, incluzând demonstraţii sportive, competiţii, iniţiere în 30 de sporturi, discuţii motivaţionale cu sportivi renumiţi, psihologi, oameni de business care sunt fani totali, la Sports Talks şi clase de sport la scenă în fiecare zi. Am avut concerte şi demonstraţii de dans, oferind un spectacol complet pentru toate vârstele“, mai spune Patrick Ciorcilă.

Patrick Ciorcilă, cofondator al Sports Festival: Ideea principală este să arătăm că sportul poate fi distractiv şi captivant, oferind oportunităţi de a încerca gratuit multe sporturi. Vrem ca participanţii să plece cu sentimentul de comunitate şi inspiraţie, motivaţi să adopte un stil de viaţă activ şi sănătos. Sportul uneşte oamenii, îi face să se simtă parte a aceluiaşi vis.

El adaugă că îşi doreşte să adauge tot mai multe sporturi în cadrul festivalului. Festivalul adună o gamă largă de sporturi, printre care tenis, baschet, ciclism, gimnastică, handbal şi rugby, până la canicross sau patinaj pe role. Sporturile sunt alese în funcţie de popularitatea acestora şi de dorinţele exprimate de comunitate. Patrick Cirocilă menţionează că e important să se menţină un echilibru între sporturile tradiţionale şi cele noi, pentru a mări publicul căruia se adresează.

„Scopum nostru este să arătăm diversitatea şi frumuseţea sportului, oferind oportunităţi pentru toţi participanţii. Încercăm să cultivăm pasiunea pentru sport ca şi modalitate de relaxare, pentru că mai întâi trebuie să îţi placă mişcarea, abia apoi să te gândeşti la performanţă“, adaugă el.

Pentru a atrage oamenii către sport, mişcarea trebuie să fie, în primul rând, văzută ca o sursă de divertisment, apoi oamenii să aibă ocazia să încerce anumite sporturi gratuit, ca mai apoi să plece cu ideea de comunitate care se creează în jurul sportului.

„Ideea principală este să arătăm că sportul poate fi distractiv şi captivant, oferind oportunităţi de a încerca gratuit multe sporturi. Vrem ca participanţii să plece cu sentimentul de comunitate şi inspiraţie, motivaţi să adopte un stil de viaţă activ şi sănătos. Sportul uneşte oamenii, îi face să se simtă parte a aceluiaşi vis“, spune el.

Sports Festival se defăşoară în Cluj, putând fi replicat şi în alte oraşe din ţară, însă Patrick Ciorcilă spune că un astfel de concept este foarte versatil, dar implementarea unui proiect de tipul acesta depinde de mulţi factori precum infrastructura, locul, fondurile, deschiderea autorităţilor locale şi altele. Pentru moment, Sports Festival va continua la Cluj.

Totuşi, Patrick Ciorcilă spune că anul acesta va exista un eveniment ininerant în zece oraşe din România, sub denumirea de Urban Playfield şi deja au existat trei ediţii în Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Braşov.

„E un proiect care îşi propune să reinventeze locurile de joacă din oraş, să scoată oamenii din casă. E fratele mai mic al lui Sports Festival, un festival al sporturilor luate în joacă pentru cei mici şi cei mari.“

Pe lângă Sports Festival, Patrick Ciorcilă deţine compania cu acelaşi nume care organizează Transylvania Open, singurul turneu WTA 250 din România.

Sports Festival se defăşoară în Cluj, putând fi replicat şi în alte oraşe din ţară, însă Patrick Ciorcilă spune că un astfel de concept este foarte versatil, dar implementarea unui proiect de tipul acesta depinde de mulţi factori precum infrastructura, locul, fondurile, deschiderea autorităţilor locale şi altele. Pentru moment, Sports Festival va continua la Cluj.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet