Business sportiv

Business sportiv. Revoluţia tricourilor galbene. Cum merge mai departe fenomenul creat în jurul echipei naţionale şi cum se va păstra unitatea construită de suporteri la campionatul european de fotbal? Marketingul din jurul echipei a contribuit la crearea acestui fenomen

05.07.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ România s-a mai calificat la EURO şi în 2016, însă atunci suporterii români nu au umplut stadioanele. La primul meci de la EURO al României, împotriva Ucrainei, peste 30.000 de suporteri români au fost prezenţi pe stadion, la care se adaugă milioanele de suporteri din ţară, din faţa televizoarelor sau de pe străzi.

Pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, echipa naţională a reuşit să umple stadioanele din Germania, dar şi străzile din jurul arenelor, cât şi din ţară. O mare galbenă a putut fi observată la fiecare meci jucat de naţionala României în Germania. Fenomenul tricoului galben a creat sentimentul de unitate şi de apartanenţă, astfel că diaspora şi suporterii din România s-au unit în acelaşi loc şi au reafirmat faptul că sunt români, iar catalizatorul a fost chiar echipa naţională.

România a mai participat la Campionatul European de Fotbal, ultima dată în 2016, când a ajuns doar în faza grupelor, şi totuşi fanii români nu au mers într-un număr atât de mare la meciurile naţionalei.

Cu toate acestea, după calificarea României la EURO 2024 şi tragerea la sorţi a grupelor, românii au dat năvală pe site-urile de rezervare a biletelor de avion, dar şi pe site-ul UEFA pentru rezervarea biletelor la meciurile în care a evoluat naţionala. În primul meci de la EURO, când nimeni nu ştia cum va evolua România în campionat, peste 30.000 de români au colorat stadionul din Munchen în galben. România a mai fost calificată la EURO în urmă cu opt ani, însă entuziasmul nu a fost deloc asemănător. Totuşi, ce a dus la fenomenul tricourilor galbene?

Marketingul ar putea fi unul dintre răspunsuri. Echipa de marketing a Federaţiei Române de Fotbal a început să pregătească comunicarea la EURO încă de la finalul anului trecut. O mişcare asemănătoare a fost făcută şi de sponsorii echipei naţionale, care au avut diverse spoturi publicitare la TV şi în social media.

Mai mult, FRF a lansat şi filmul „În inima Naţionalei - din vestiar până în Germania“, povestea calificării României la EURO. Filmul îl introduce pe spectatorul suporter în culisele calificării şi îl lasă să intre, prin intermediul ecranului, în vestiarul echipei, ceea ce induce ideea de apropiere faţă de fotbaliştii români.

Totuşi, efervescenţa din această perioadă ţine şi de creşterea puterii de cumpărare a românilor, care au dat bani pe biletele la meciuri, biletele de avion, cazări, mâncare şi băutură.

„La nivelul acesta de legătură nu am mai avut un astfel de fenomen. La Generaţia de Aur nu erau atât de mulţi oameni la meciurile din deplasare.

Ţine şi de creşterea puterii de cumpărare pentru că s-au lăsat foarte mulţi bani în Germania din partea românilor“, spune Bogdan Enoiu, general manager al grupului McCann.

Totuşi, nu trebuie ignorat faptul că în Germania şi în Vest există comunităţi numeroase de români, care trăiesc acolo de mulţi ani.

Germania este a treia ţară după numărul de români stabiliţi în afara graniţelor, după Italia şi Spania, care găzduiesc peste 1 milion de cetăţeni români fiecare. În Germania, circa 800.000 de români au ales să se stabilească, conform estimărilor. Exodul românilor în afară s-a acutizat odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, iar Germania a fost una dintre ţările preferate de români pentru a duce o viaţă mai bună.

Pe lângă românii stabiliţi în Germania, la meciurile naţionalei au participat români veniţi din toată Europa, cât şi din America.

Odată cu plecarea României acasă, în faza optimilor, unde a pierdut în faţa Olandei, cum ar putea să rămână viu fenomenul tricourilor galbene? Marketingul este şi aici un răspuns.

„Încep meciurile pentru Liga Naţiunilor şi pentru calificările pentru Campionatul Mondial şi spiritul se va menţine. Cei de la federaţie fac o treabă foarte bună pe partea de marketing. Toţi sponsorii au dat dovadă de creativitate şi cred că s-au vândut peste 100.000 de tricouri“, spune Bogdan Enoiu.

Fotbalul are puterea de a atrage sponsori, având în vedere publicul pe care îl poate strânge în jurul său.

Până la urmă, fotbalul este sportul rege, cel mai iubit din lume. Federaţia Română de Fotbal are printre cei mai mulţi sponsori, toate companii mari, spre deosebire de alte federaţii, chiar dacă rezultatele naţionalei nu au fost unele remarcabile în ultimii ani.

„Întotdeauna endorsment-urile pe care un brand le face reprezintă un pariu şi speranţa celor din spate este că lucrurile vor merge spre mai bine şi că vor putea avea o contribuţie ca şi brand la rezultatul pozitiv. Primii indicatori impactaţi de astfel de momente sunt cei de imagine şi, în special, atitudine raportată la brandul respectiv. Nu cred că o performanţă de moment poate impacta vânzările sponsorilor naţionalei“, spune Mihai Trandafir, managing director Universal McCann.

În astfel de situaţii, brand-urile vor să se asocieze cu rezultatele pozitive.

„Majoritatea categoriilor de clienÅ£i  de publicitate nu au neapărat un impact direct în vânzări printr-o astfel de sponsorizare, ci mai degrabă într-o atitudine pozitivă a brandului, într-un brand care se regăseÅŸte într-o sinergie mai bună cu valorile naÅ£ionalei“, mai spune Mihai Trandafir.

Odată cu efervescenţa din jurul naţionalei şi cu rezultatele obţinute la EURO, multe companii s-au urcat pe acest val şi au avut campanii de comunicare prin care au făcut referire la EURO, chiar şi companiile care nu sunt sponsori ai federaţiei sau ai vreunui club sau echipă de fotbal.

Spiritul s-a năcut şi cu ajutorul marketing-ului şi fenomenul tricourilor galbene ar putea continua tot cu o strategie de marketing şi o campanie de comunicare potrivite.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet