Business sportiv

Business sportiv. Vincent Keymer, mare maestru de şah german: Şahul te învaţă ce înseamnă răbdarea, mai ales dacă joci meciuri lungi, dar şi logică şi gândire strategică

29.03.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Vincent Keymer (19 ani), un mare maestru de şah german care a reuşit să se claseze pe primul loc în clasamentele FIDE World Chess Ratings pentru juniori în ianuarie 2024, spune că şahul dezvoltă nişte abilităţi care ar putea fi foarte utile copiilor.

„În primul rând, şahul te învaţă ce înseamnă răbdarea, mai ales dacă joci jocuri lungi. De asemenea, te ajută să reflectezi, dezvoltă logica şi gândirea strategică şi, cu siguranţă, este o modalitate excelentă de a îmbunătăţi memoria copiilor. Există multe tipuri de deschideri ale meciului de memorat sau de învăţat pe de rost, ceva care m-a ajutat la şcoală cu alte materii. În general, şahul are multe aspecte pozitive, depinde de cât timp petreci jucându-l”, spune Vincent Keymer.

El a început să joace şah din pură curiozitate, când avea cinci ani a găsit o tablă de şah, iar părinţii săi i-au explicat regulile jocului. În scurt timp, şahul a devenit foarte interesant pentru el, ceea ce l-a determinat să se înscrie la un club local.

Vincent Keymer petrece circa şase ore pe zi antrenându-se, însă are zile în care antrenamentele se întind şi pe zece ore.

„Am fost la şcoală până la 17 ani. Dar la 14 -15 ani, am simţit că am ajuns la un nivel care te face să crezi că dacă continui să lucrezi aşa cum simţi că este corect, atunci lucrurile ar trebui să meargă. Nu există garanţii că vei ajunge vreodată acolo, dar a fost momentul în care am decis că şahul este ceea ce vreau să fac”, spune el.

Ca instrumente de învăţare, Vincent Keymer spune că tacticile acestui joc pot fi învăţate grauit din mediul online, indiferent de nivelul de pregătire, însă există anumite cărţi care pot fi de mare ajutor jucătorilor la început de drum.

„Cărţile nu mai sunt atât de populare, dar există unele clasice care vă pot oferi cu adevărat o înţelegere de bază a şahului, ceea ce este cu adevărat important şi merită cu siguranţă citite”, adaugă el.

Vincent Keymer este de părere că statele şi companiile ar trebui să sprijine mai mult şahul, atât ca joc profesionist, cât şi ca sport de masă care poate dezvolta abilităţi necesare în dezvoltarea copiilor.

„Dacă ne uităm la India, ei investesc mult mai mulţi bani în şah decât alte ţări, iar acum au o cantitate uriaşă de talente, tineri talentaţi, mai mult decât oriunde altundeva în lume, ceea ce arată potenţialul pe care îl are şahul.”

“Cred că şahul poate ajuta şi la îmbunătăţirea anumitor abilităţi ale copiilor. De asemenea, s-ar putea face mai mult pentru a promova şahul ca sport pentru publicul global”, spune el.

Vincent Keymer va fi prezent la etapa ce va avea loc la Bucureşti din cadrul turneului Grand Chess Tour, unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, în perioada 26 iunie - 6 iulie. Superbet Chess Classic Romania este a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour. Prima etapă va avea loc în Polonia, iar celelalte în Croaţia şi SUA.

„În ceea ce priveşte aşteptările pentru acest turneu, este greu de spus, deoarece nu există jucători slabi. Nimeni nu vrea să termine ultimul, nici eu, şi vom încerca cu toţii să ne folosim şansele şi să ajungem în fruntea terenului. Voi face tot posibilul să pregătesc şi să dau totul şi sper că acest lucru va fi suficient pentru a obţine un rezultat bun”, mai spune el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet