Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Alessia Rotaru, 16 ani, rugbi: Am ajuns pe postul de titular într-o echipă în care băieţii erau mult mai prezenţi decât fetele. Asta m-a motivat şi mi-a arătat că a juca nu este o insultă, ci este o provocare

03.05.2024, 00:06

Alessia Rotaru a descoperit rugbiul la vârsta de 10 ani la o întâlnire de familie. În scurt timp, sportul s-a transformat în pasiunea sa, iar dorinţa ei este de a devenit una dintre cele mai bune jucătoare de rugbi Pentru Alessia, rugbiul nu este doar un sport, este un stil de viaţă care i-a oferit noi perspective asupra vieţii.

 

1. Cum ai descoperit rugbiul? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

Am descoperit rugbiul la o întâlnire de familie, la 10 ani. Era sportul pe care îl practica fata unor apropiaţi, un sport despre care vorbea cu mare entuziasm, aşa că am hotărât alături de părinţi să încerc ceva nou.

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru tine, faţă de alte sporturi?

În primul rând, m-a atras forma neobişnuită a mingii, aceasta fiind ovală, iar ulterior faptul că adrenalina şi distracţia se regăsesc în acelaşi sport. Rugbiul nu este un sport foarte popular la noi în ţară, aşa că după mai multe sporturi încercate, acesta era singurul în care mă regăseam dupa un timp atât de scurt.

3. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

După un timp îndelungat în care m-am dezvoltat şi am învăţat cât mai multe lucruri despre rugbi, am reuşit să ajung de la câteva minute jucate într-un meci la postul de titular într-o echipă în care băieţii erau mult mai prezenţi decât fetele. Acest lucru m-a motivat şi mi-a arătat că să joci ca o fată nu este o insultă, ci este mai degrabă o provocare, iar prin multă muncă şi determinare obţinem rezultate remarcabile.

4. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Aş minţi să spun că parcursul meu până în acest punct a fost dificil. Bineînţeles, este un parcurs plin de obstacole care te pune uneori în situaţii dificile, dar când îţi place ceva atât de mult, tot ce subliniezi sunt părţile bune, iar oamenii alături de care am crescut şi m-am dezvoltat prin acest sport mi-au transformat parcursul într-unul mult mai uşor şi mult mai relaxant.

5. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?

Motivul pentru care merg constant la antrenamente este stilul de viaţă sănătos şi determinarea mea de a deveni una dintre cele mai bune jucătoare de rugbi.

6. La ce club eşti înscrisă?

Sunt legitimată la clubul sportiv Aurora Baicoi şi antrenată de domnul antrenor Florin Bonea.

7. Cum te-a ajutat rugbiul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat?

Rugbiul m-a învăţat să fiu mult mai calmă. M-a ajutat să comunic mai mult cu persoanele din jur şi să lucrez în echipă.

8. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

O zi din viaţa mea este plină de activităţi, dar şi de odihnă. La şcoală mă descurc destul de bine şi recuperez totul rapid, chiar dacă nu toţi profesorii îmi susţin pasiunea, am învăţat că nu toate părerile contează mai ales când vine vorba de dragostea faţă de sport.

9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

Cel mai dificil moment a fost atunci când am avut de suferit o accidentare destul de gravă, urmând să iau o pauză de câteva luni. E greu să îţi doreşti atât de tare să faci lucrul iubit, dar să ştii că nu este posibil. Timpul a trecut greu, dar cu multă răbdare şi recuperare am trecut şi peste acest obstacol cu brio.

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

Am obţinut premii foarte importante la nivel naţional atât la echipa mixtă, cât şi la echipa de rugby 7S feminin. La Campionatul Naţional 2022, am obţinut medalia de bronz la echipa U14. Cel mai important rezultat pentru mine de până acum a fost titlul de vicecampioană la Cupa AIRR 2021.

11. Ce titluri vrei să mai obţii? în ce campionate visezi să joci?

Îmi doresc să intru în lotul României şi să pot juca alături de cele mai bune jucătoare la diverse campionate, iar, totodată, mi-aş dori să obţin locul 1 la Cupa AIRR 2024.

12. Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Sportiva mea preferată este prietena mea Alexandra Popescu, de la care am învăţat foarte multe lucruri, atât în sport, cât şi în viaţa de zi cu zi. Este o femeie puternică, cu mult talent şi determinare, ceea ce o face o persoană minunată, demnă de urmat.

13. De ce ar trebui să se apuce un copil de rugbi?

Rugbiul nu este doar un sport, putem spune că este un stil de viaţă. Acesta  îţi creează o altă perspectivă asupra vieţii. Consider că un copil, pe lângă sensibilitate, ar trebui să înveţe să fie puternic şi ambiţios, să înveţe să comunice, să ia decizii şi mai ales să crească sănătos. Rugbiul este un sport de contact de care lumea adeseori se sperie, dar în spatele acestui aspect, rugbiul este un sport cu multe beneficii în viaţa unei persoane.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet