Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Ianis Ştefan, 9 ani, scrimă: Scrima este un sport care necesită o foarte bună pregătire fizică şi un corp sănătos şi puternic. Acest sport impune foarte multă implicare psihică

28.06.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Ianis Ştefan a început să practice scrima de la vârsta de şase ani, însă a văzut acest sport de la o vârstă mult mai mică, la fratele său, practicant şi el de scrimă. A câştigat mai multe titluri şi premii la categoriile sale de vârstă la competiţiile la care a participat. Însă el îşi doreşte să ajungă în lotul naţional şi să participe la cât mai multe campionate europene şi competiţii de scrimă.

 

1. Cum ai descoperit scrima? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

Scrima  am descoperit-o  în jurul vârstei de 1 an. M-am apucat de sportul acesta pentru că, practic, eu  am crescut  în sala de scrimă a clubului Steaua unde veneam împreună cu mama sau bunica maternă, aducându-l pe fratele meu mai  mare, Ştefan Mario Alexandru, la antrenamentele de scrimă. Tânjeam dupa joacă, pentru mine asta însemna la momentul acela, cu sabia pe planşă şi după jocul cu manuşa de la finalul antrenamentelor. De aceea, când ajungeam acasă, dacă parinţii mei împreună cu fratele meu  nu voiau sau nu puteau  să se joace şi cu mine jocul cu manuşa, ma supăram foarte tare.

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

Scrima m-a atras pentru ideea de luptă, având în vedere că acasă mă jucam mai tot timpul cu fratele meu, cu mănuşile de scrimă pe post de săbii şi voiam tot timpul ca eu  să fiu câştigător.

3. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Eu mergeam de pe la vârsta de 4 ani la cursuri de  înot, dar la vârsta de  6 ani, în sfârşit, eu aş fi vrut mai devreme, dar eram prea mic, am fost înscris la clubul CSA Steaua, unde am început să mă antrenez cu domnişoara Bubu, Mihaela Bulica,  şi domnul Nae, Nicolae Alexe.

 În prezent, mă antrenez cu domnişoara Bubu şi domnişoara Geo, Georgiana Dima. Înscrierea mea  a coincis cu organizarea petrecerii de Crăciun din acel an, 2020. Doi ani mai târziu, am participat la primul meu concurs oficial, cupa Muschetarilor Râşnov, unde am şi câştigat locul I la categoria U9 şi locul VI la categoria U11, ediţia VII -2023.

4. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Nu prea pot spune că a fost dificil, ci doar o provocare şi ştiu că acesta este doar începutul.

5. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?

Să mă pregătesc cât mai mult, să ajung cât mai sus posibil în sportul acesta. Vreau să ajung să fac parte din lotul naţional, să îl urmez pe fratele meu, care este un exemplu pentru mine şi  să particip la tot felul de campionate şi competiţii.

6. La ce club eşti înscris?

Sunt legitimat la clubul CSA Steaua Bucureşti.

7. Cum te-a ajutat scrima să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?

M-a ajutat să mă dezvolt atât fizic, cât şi psihic. Este un sport care necesită o foarte bună pregătire fizică şi un corp sănătos şi puternic. De asemenea, scrima impune foarte multă implicare psihică.

8. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

Cred, de altfel, că este cea mai grea parte pentru fiecare sportiv de performanţă. Sunt de părere că nici şcoala şi nici sportul nu trebuie să fie neglijate. Nu este greu, dar cu puţină disciplină se poate orice. Ziua mea începe la ora 7:00, atunci mă trezesc. Mă pregătesc pentru şcoală, unde mă duc de la 8:00 până la 11:20. Plec de la şcoală, ajung acasă, îmi fac temele şi apoi plec la antrenamentele ce au loc de trei ori pe săptămână luni, miercuri şi vineri câte o oră şi jumătate.

Ajuns acolo, fac antrenament de la 18:00 până la 19.30 -20.00. La întoarcere, dacă nu sunt prea obosit, mă mai opresc cu mama puţin în parcul de lângă blocul nostru. Seara ajung acasă, fac duş, mănânc şi, la ora 23:00, mă pun la somn.

9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

 Sincer, momentan, nu am avut ghinionul de momente nefericite şi atunci când ai parte de susţinere din partea părinţilor şi a antrenorilor, parcă nimic nu este greu de depăşit.

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

În aceşti patru ani de practicat scrimă de performanţă, nu am reuşit să obţin multe titluri, dar câteva notabile. Cupa Muschetarilor Râşnov, unde am şi  câştigat locul I la categoria U9 şi locul VI la categoria U11, ediţia VII -2023. Apoi la o scurtă perioadă, am participat la Campionatul Naţional de copii, unde am ieşit vicecampion la categoria U9. Anul acesta, am început în forţă participând în luna ianuarie la cupa Riposta, prima cupă din cele trei ale circuitului Riposta-Atena-Mladost-Bulgaria, unde am câştigat locul  I la categoria U9, apoi a urmat Atena, în aprilie 2024 unde am câştigat locul 6 la categoria U9 şi la Mladost -Bulgaria, în mai 2024,  unde am câştigat locul 9 tot la categoria U9. În final, am adunat un punctaj de 54 puncte şi astfel m-am calificat la Cupa Master ce a avut loc luna aceasta pe 22 iunie, la Sofia.

11. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?

Sincer, nu prea mi-am propus să obţin anumite titluri pentru că acum nu le consider importante. Însă vreau să mă dezvolt şi să ajung în  toate campionatele naţionale şi europene ce vor urma.

12.  Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Un sportiv preferat, cunoscut, este Vlad Covaliu. Îmi place de el pentru schemele pe care le face pe planşă. Îmi place viteza, agilitatea şi dexteritatea lui în atac. Dar ca si  reper, tot fratele meu rămâne, Ştefan Mario Alexandru,  care pentru  mine este un exemplu.

13.  De ce ar trebui să se apuce un copil de scrima?

Un copil ar trebui să se apuce de scrimă pentru a se dezvolta atât fizic, cât  şi mental.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet