Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Mario Alexandru Ştefan, 15 ani, scrimă: Un copil ar trebui să se apuce de scrimă pentru că este sportul care te transformă dintr-un copil într-un adevărat luptător

21.06.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Mario Alexandru Ştefan a început să practice scrimă la vârsta de 9 ani, dar până a ajunge la acest sport, a încercat mai multe sporturi precum gimnastică, baschet, înot şi karate, însă niciunul nu l-a atras precum scrima. La începutul acestui an, el a devenit campionat naţional pe echipe la cadeţi, însă îşi doreşte să ajungă la campioante europene şi mondiale.

 

1.Cum ai descoperit scrima? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

La vârsta de 9 ani i-am spus mamei mele,  într-o zi, că mi-ar plăcea să fac scrimă, să merg şi eu să mă lupt cu sabia. La acel moment, o verişoară de-ale mele făcea scrimă la Steaua şi aşa am ajuns şi eu în sala de scrimă unde am început antrenamentele cu doamna Cătălina Anghel şi domnul Emil Oancea şi domnişoara Bubu (Mihaela Bulica).

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

M-a atras ideea de a mă lupta, având în vedere că acasă făceam acest lucru mai mereu, jucându-mă jocul Assassin's Creed Mirage pe consola PS4.

3. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Mereu am practicat cel puţin un sport, întotdeauna unul dintre ele a fost înotul, dar scrima m-a atras cel mai mult.

Eu mergeam de la vârsta de 4 ani la cursuri de înot şi gimnastică la clubul Steaua unde m-am antrenat cu domnul Alin Jivan, dar când am început şcoala părinţii mei au decis că ar fi cazul să opresc cursurile de gimnastică deoarece urma să fiu selectat pentru performanţă şi numărul antrenamentelor s-ar fi înmulţit şi nu ar fi avut cine să mă ducă atât de des la antrenamente.

Când am început şcoala se făceau la şcoala unde învăţam cursuri de baschet, cred că prin clasa a II-a am renunţat la baschet şi am mers la karate, numai că nici aici nu m-am regăsit şi aşa la vârsta de 9 ani am descis să mă apuc de scrimă.

Am schimbat karatele cu scrima şi după un an a început pandemia. În pandemie, făceam antrenamentele în Parcul Carol cu domnişoara Bubu şi, ulterior, şi cu domnul Nae (Alexe Nicolae). În urma unei accidentări la genunchi, a trebuit să urmez o perioadă de recuperare şi nu am putut participa la Campionatul Naţional, categoria U13, din vara anului 2022. După recuperare, revenirea mea în sala de scrimă a coincis cu organizarea consursului de scrimă de la Iaşi, Trofeul Iaşiului, unde am şi reusit să mă calific şi să ocup locul II. În toamna anului urmator, în decembrie 2023, am fost selectat pentru lotul naţional şi de atunci merg şi fac antrenamente cu domnul Alin Badea la Federaţia Română de Scrimă în sala de scrimă Ana Pascu. În urma antrenamentelor de aici, am reusit în ianuarie 2024 să devin campion naţional cu echipa la cadeţi.

 4. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Nu pot spune că a fost usor, dar cred că m-a ajutat foarte mult faptul că mereu m-am antrenat, mereu am făcut sport şi, după perioada de recuperare în urma accidentare, am fost în stare să îmi revin. Mi-am dorit să recuperez cât mai mult şi să nu dezamăgesc la următorul campionat naţional.

5. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?

Să mă pregătesc cât mai mult să ajung cât mai sus posibil în sportul acesta. Vreau să ajung să particip la următoarele competiţii europene şi mondiale.

6. La ce club eşti înscris?

Sunt legitimat la clubul CSA Steaua Bucureşti.

7. Cum te-a ajutat scrima să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?

M-a ajutat să mă dezvolt atât fizic, cât şi psihic. Este un sport care necesită o foarte bună pregătire fizică şi un corp sănătos şi puternic. De asemenea, scrima impune foarte multă implicare psihică şi mă bucur că odată cu vârsta am învăţat să îmi controlez emoţiile pe planşă, dar asta nu înseamnă că nu mai am mult de învăţat.

8. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

Cred că este cea mai grea parte pentru fiecare sportiv de performanţă. Sunt de părere că nici şcoala şi nici sportul nu trebuie să fie neglijate. Nu este greu, dar cu puţină disciplină se poate orice. Eu anul trecul am susţinut şi examenul de admitere la liceu şi nu a fost deloc uşor şi cu antrenamente şi cu meditaţii, dar am depăţit cu brio perioada. Acum, ziua mea începe la ora 7:00, atunci mă trezesc. Mă pregătesc pentru a merge la liceu, unde mă duc de la 8:00 până la 13.00-14.00. Plec de la liceu, ajung acasă, îmi iau geanta de scrimă şi plec la antrenament. Antrenamente  fac în fiecare zi de la la 16.00 la 18.00. Seara ajung acasă, fac duş, mănânc, mai fac nişte teme pentru a doua zi şi la ora 23:00 mă pun la somn.

9. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

 Un moment dificil a fost când am reluat scrima, după acea accidentare şi a trebuit să mă antrenez intens pentru a ajunge la un nivel de performanţă cât mai bun. Îmi doream să am rezultate cât mai bune. A fost nevoie de multă muncă, însă, în final, efortul a meritat. Am reuşit să trec mai uşor pentru că părinţii mi-au fost mereu alături, iar antrenorii au crezut în mine.

10. Ce titluri ai obţinut până acum?

În aceşti patru ani de practicat scrimă de performanţă, nu am reuşit să obţin multe titluri, dar câteva notabile. În octombrie 2022, am luat locul II la Trofeul Iaşiului şi, anul acest în ianuarie, am devenit campion naţional cu echipa la cadeţi.

11. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?

Vreau să mă dezvolt şi să ajung în  toate campionatele naţionale, europene şi mondiale ce vor urma.

12.  Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Un sportiv preferat este antrenorul meu, domnul Alin Badea. Îmi place tot la el, atât atitudinea de antrenor, cât şi ca bărbat, îl văd ca pe al doilea tată.

13.  De ce ar trebui să se apuce un copil de scrima?

Un copil ar trebui să se apuce de scrimă pentru că este sportul care te transformă dintr-un copil  într-un adevărat luptător!

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet