Companii

Călin Costinaş, Profi: Preţurile la alimente au început să scadă. De la începutul anului, la produsele fresh şi ultrafresh vedem deflaţie

Călin Costinaş, Profi: Preţurile la alimente au...

Autor: Cristina Roşca

28.03.2024, 00:07 1382

Fresh şi ultrafresh se referă la fructe şi legume, carne şi peşte, mezeluri şi lactate, panificaţie ori gastro.

Preţurile la alimente au început să scadă în acest an, spune Călin Costinaş, deputy CEO la Profi, iar asta după doi ani de scumpiri pe bandă rulantă. Deflaţia este evidentă la produsele din categoriile fresh şi ultrafresh, adică la fructe şi legume, carne şi peşte, mezeluri şi lactate, panificaţie ori gastro.

„Am remarcat apariţia deflaţiei încă de la începutul anului. Este un fenomen prezent în special în categoriile fresh şi ultrafresh. Vedem o deflaţie de un digit (de sub 10% - n.red.)“, explică executivul. La finalul lui 2022, inflaţia depăşea 16% pe plan local, pentru ca în decembrie anul trecut ea să coboare la sub 7%, potrivit INS. Totuşi, în aceşti ultimi doi ani o serie de produse de larg consum, cele pe care le găsim cel mai des în coşul de cumpărături, şi-au majorat preţul mult mai mult, chiar şi de două-trei ori.

„La noi în magazine, mergem în linie cu ce operează producătorii . Dacă vin creşteri de la producători, creştem şi noi preţurile. Dacă scad preţurile de la producători, le scădem şi noi“, adaugă Călin Costinaş.

Executivul afirmă că această evoluţie (sau involuţie a preţurilor) marchează de fapt intrarea într-o perioadă de normalitate. Asta dacă nu vor apărea factori suplimentari (crize, războaie, pandemii sau taxe suplimentare).



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO