Companii

Înainte şi după pandemie. Coface: Costurile de construcţie în UE erau în T3/2023 cu 25% mai mari faţă de cele din T3/2019

Înainte şi după pandemie. Coface: Costurile de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.03.2024, 18:30 53

În România, construcţiile au continuat să dea cel mai mare număr de insolvenţe în 2023, un total de 1.446 de firme intrând anul trecut în această procedură, cu 6% mai mult faţă de 2022, potrivit Coface.

Pandemia de Covid-19 şi schimbarea modului de lucru au transformat industria construcţiilor din toată Europa, cea mai mare problemă în acest moment fiind lipsa forţei de muncă în toate ţările, arată un studiu realizat recent de Coface pentru industria construcţiilor.

„Constructorii de case s-au trezit în faţa unor provocări succesive în ultimii ani, cu o perioadă de izolare (lockdown – engl.) care le-a provocat modul obişnuit de lucru, cu o pandemie, precum şi cu valuri de deficit de forţă de muncă după lockdown. În Europa, aceste situaţii au dus la insuficienţa numărului de muncitori şi la lipsa de materiale şi/ sau echipamente. Acestea sunt cele mai mari impedimente invocate de companiile de construcţii în perioada 2021-2023“, se arată în raportul Coface cu focus pe piaţa construcţiilor.

Cu toate aceste provocări la orizont, indicele costurilor de construcţie în Uniunea Europeană a crescut cu 25% în trimestrul al treilea din 2023 faţă de trimestrul al treilea din 2019, anterior pandemiei.

În România, construcţiile au continuat să dea cel mai mare număr de insolvenţe în 2023, un total de 1.446 de firme intrând anul trecut în această procedură, cu 6% mai mult faţă de 2022, potrivit Coface.

Totuşi, construcţiile au ajuns să reprezinte 8% din economie, mai mult decât IT-ul sau tranzacţiile imobiliare, şi au adus aproape jumătate din creşterea economică de 2,1% din 2023.

Este adevărat însă că nu toate subramurile construcţiilor au performat: construcţiile rezidenţiale au bătut pasul pe loc, din cauza preţurilor mari ale materialelor de construcţii şi din cauza dobânzilor mari, care au încetinit acordarea de credite ipotecare şi deci de cumpărare de locuinţe. În 2024, prognozele sunt că inflaţia şi dobânzile vor scădea şi ambele evoluţii ar trebui, conform teoriei economice, să impulsioneze consumul, inclusiv vânzările de apartamente, care ar impulsiona şi piaţa construcţiilor rezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO