Gastronomie

În urmă cu ceva timp, o combinaţie între ciocolată şi ardei iute era aproape de neconceput. Acum, putem să ne gândim la o ciocolată caldă cu uşoare note picante ori condimente orientale. Cum putem să „personalizăm” ciocolata caldă în propria bucătărie?

04 mar 2021 265 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

La o cafea sau la un ceai se spun poveşti şi se destăinuie secrete pe tot parcursul anului. O invitaţie la o ciocolată caldă însă pare să fie mai mult apanajul iernii. E pentru zilele când nimic nu mai poate îndulci gerul şi norii decât o cană cu magie cremoasă, garnisită cu tot felul de arome sau cu frişcă din belşug. Mmm... Vi s-a făcut poftă? Haideţi să vă vindem câteva secrete!

Cum cafeneaua s-a mutat de ceva timp în bucătăria fiecăruia dintre noi, cel mai la îndemână este să ne găsim propriile reţete atunci când vine vorba de băuturi de furat minţile. Ciocolata caldă preparată acasă, de pildă, se poate personaliza în funcţie de preferinţe.

„În mod clasic, ciocolata caldă se realizează cu ciocolată topită şi lapte cald. Multe persoane, însă, aleg să o personalizeze cu condimente precum scorţişoara, nucşoara, cardamonul, cuişoarele, chiar şi puţin chilli, pentru o aromă intensă şi puţin înţepătoare. Altă modalitate de preparare poate include puţin alcool, precum romul sau lichiorul“, spune Ion Codreanu, importatorul Leonidas România, masterfrancizat al brandului de ciocolată.

Ca modalitate de servire, el spune că ciocolata caldă se poate savura decorată cu frişcă, cu bezele moi şi... de aici, imaginaţia poate zbura cât mai departe. Există şi ciocolată roz, naturală, din boabe de cacao de culoare rubinie, astfel încât se poate realiza chiar şi o ciocolată caldă în tonuri de roz.

Chiar în această iarnă, mai mult decât altă dată, Ion Codreanu spune că a observat o tendinţă în ceea ce priveşte savurarea unei ciocolate calde cu diverse arome speciale, realizată chiar acasă. De altfel, perioada de pandemie a dus la creşterea varietăţii de produse din care se poate face ciocolată caldă în casă.

„În funcţie de tipul de ciocolată folosit, culoarea şi gustul pot varia extrem de mult, de la ciocolată caldă albă, cu lapte, neagră sau chiar roz, cea despre care menţionam mai sus. Cel mai important aspect este, însă, ciocolata folosită. Trebuie să folosim un produs de calitate pentu a obţine o ciocolată caldă cât mai intensă, savuroasă şi sănătoasă.“

Cum se face ciocolata caldă ideală în confortul propriei bucătării (şi în cantităţi nelimitate de mărimea cănii de la cafenea)? Ion Codreanu vine cu mai multe sugestii. De exemplu, la Leonidas, pentru iubitorii de ciocolată neagră există choco latte, un bloc de ciocolată neagră, pe băţ, care se introduce în lapte şi se topeşte treptat.

„Pentru cei care doresc să încerce diverse arome, avem piramidele de ciocolată cu arome precum Chai Latte, Cappuccino, Choco Latte şi Mexique, disponibile în cutia Pyramides Box, pentru a degusta toate variantele.“ Pira­midele au un înveliş din ciocolată, însă în interior se găseşte o cremă delicioasă, care se topeşte în lapte. „Pentru cei care preferă o ciocolată caldă mai intensă, recomandăm câte două piramide.“

Oricând, se poate opta, de asemenea, pentru chipsurile de ciocolată, fie ea albă, cu lapte, neagră sau roz, pentru că istoria a venit cu tot soiul de alternative.

Brandul Leonidas, de altfel, are şi el o istorie bogată, una de peste o sută de ani. Tot peste o sută este şi numărul sortimentelor de praline realizate doar din unt de cacao care stau sub marca belgiană.

În România, businessul a luat naştere în 2009, când Ion Codreanu a deschis ciocolateria Leonidas Beller, din Piaţa Dorobanţilor. De atunci, a extins numărul de ciocolaterii în Bucureşti, dar şi în restul ţării, în oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Brăila şi lista se va extinde.

Despre tendinţe şi capricii în materie de ciocolată caldă vorbeşte şi Laura Hizo-Miloş, o antreprenoare din Cluj care a deschis în decembrie 2019 ciocolateria Maximilian Chocolat.

„Fără îndoială, ciocolata şi toate produsele din ciocolată sunt un trendsetter în perioada sărbătorilor. Nu degeaba ne-am familiarizat atât de uşor cu celebra cană de ciocolată caldă în serile de iarnă. Specialiştii recomandă o cană de ciocolată caldă albă cu infuzie de lavandă, ciocolată neagră cu scorţişoară sau cu mentă. În trend este şi ciocolată caldă cu aromă de caramel sau ruby ori, mai simplu, clasica ciocolată cu lapte. Important este să fie de calitate“, spune Laura Hizo-Miloş.

O tendinţă nouă în materie în domeniu este ciocolata preparată individual, din chipsuri de ciocolată, ciocolată pe băţ sau linguriţă şi chiar sfere de ciocolată umplute cu diverse decoruri şi arome. Totuşi, în mod evident, se merge la sigur cu ceva clasic.

„Este nevoie de lapte fierbinte şi ciocolată de calitate. Dar nimeni nu ne opreşte să experimentăm, aşa că, pe lângă ingredientele clasice, putem adăuga o infuzie de condimente (scorţişoară, ghimbir, cardamom, cuişoare, vanilie, brandy) şi băutura preparată poate fi ornată cu frişcă sau bucăţele de bezea.“

De la an la an, totuşi, gusturile se modifică, se îmbogăţesc, se rafinează, aşa că de varietăţi nu duce lipsă nici această băutură pe cât de simplă, pe atât de sofisticată. În 2020, spune Laura de la Maximilian Chocolat, este la modă cicocolata caldă cu gust de caramel sărat şi cea cu lavandă, care a căpătat multă notorietate în ultima perioadă.

„Calitatea ingredientelor face diferenţa între un produs excepţional şi unul banal. De exemplu, dacă la prepararea ciocolatei calde folosim doar ciocolată veritabilă, cu unt de cacao 100%, fără grăsimi vegetale, avem certitudinea că băutura va avea atât aromele aşteptate, cât şi o textură plăcută. Indiferent că optaţi pentru ciocolată caldă neagră, cu lapte, ruby sau albă, vă recomand să o savuraţi alături de cei dragi, şi nu doar de sărbători.“

Laura Hizo-Miloş avea câţiva ani când a mers pentru prima dată cu mama ei în Belgia, în oraşele vestite pentru ciocolata artizanală, precum Bruges şi Waregem, şi s-a îndrăgostit de ce a văzut acolo. A urmat un traseu profesional în domeniul economic, pentru ca după 11 ani petrecuţi în consultanţă să schimbe macazul şi să aleagă o activitate creativă, inspirată de ce văzuse în călătoriile prin Belgia. Aşa a ajuns să pună bazele Maximilian Chocolat.

Brandul a fost inspirat din familie, Maximilian fiind numele fiului Laurei. Deschiderea a venit la capătul unui an în care antreprenoarea s-a perfecţionat la cursuri de formare şi a exersat, ea neavând deloc experienţă în domeniu. A obţinut Certificatul de Ciocolatier Artizanal, a urmat cursuri la Academia de Ciocolată Callebaut din Belgia, dar şi masterclassuri cu ciocolatieri şi maeştri patiseri pentru a învăţa conceptul de ciocolată rafinată, cu ganache-uri diverse.

Atelierul de producţie este amplasat în centrul istoric al Clujului, acolo unde Laura Hizo-Miloş şi ajutoarele ei „sculptează“ pralinele pictate manual cu ganache preparat din ingrediente naturale: Ruby & Violetes, Peony Delight (cu ceai alb şi bujor), Intense Lime, Coffee, Clasic Gianduja (cremă de alune premium) şi Double Salted Caramel şi trufele, cu fistic, zmeură, portocale şi cocos.

Când vine vorba de ciocolată caldă însă, la Maximilian Chocolat ea se află „înfăşurată“ în jurul unei linguriţe, care, odată băgată în lapte cald, dezlănţuie magia în cană. Laura Hizo-Miloş mai recomandă însă, pentru ciocolata caldă de casă, şi amestecul dintre cacao şi lapte. Cu un strop de amidon, această fuziune va căpăta textura unei budinci.

„Cred că imaginaţia nu are limite. În urmă cu ceva timp, o combinaţie între ciocolată şi ardei iute era aproape de neconceput. Acum, putem să ne gândim la o ciocolată caldă cu uşoare note picante ori condimente orientale, de exemplu. Sau am putea savura o băutură din ciocolată cu tente de mentă ori scorţişoară, perfectă pentru dimineţile geroase“, spune Laura Hizo-Miloş.

Aromele sunt, în mod cert, componenta căreia i se pot aduce cele mai multe inovaţii într-o cană binemeritată de ciocolată caldă. La nevoie - sau în caz de poftă majoră - se pot topi de-a dreptul pralinele preferate în lapte şi deliciul e gata. Ce-ar mai putea fi de adăugat decât... „Poftă bună!“?