Economia verde

Dezastru: Top 10 oraşe cu cele mai ridicate costuri sociale pe cap de locuitor asociate poluării. Bucureştiul este pe primul loc, cu un cost de sănătate de peste 3.000 euro asociat aerului poluat

29.05.2024, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Acestea reprezintă costuri de sănătate, legate de concedii medicale, de medicamentaţie, de spitalizări.

Bucureştiul este oraşul european cu cele mai mari costuri sociale pe cap de locuitor asociate poluării, potrivit raportului „Health costs of air pollution in European cities and the linkage with transport“, realizat de compania olandeză de consultanţă de mediu CE Delft în octombrie 2020. Astfel, în 2018 aceste cheltuieli au fost de 3.004 euro pe cap de locuitor al Capitalei.

În top zece oraşe cu cele mai mari costuri de acest tip se regăsesc mai multe oraşe din Italia, dar şi altele din Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Germania.

„La polul opus, oraşul cu cele mai mici costuri pe cap de locuitor este Santa Cruz de Tenerife din Spania, cu o medie de 382 de euro în 2018. Media costurilor în cele 432 de oraşe analizate este de 1.095 de euro. Asta înseamnă că fiecare cetăţean pierde 1.000 de euro din asistenţa socială pe parcursul unui an din cauza calităţii proaste a aerului“, se arată în raport.

Acestea reprezintă costuri de sănătate, legate de concedii medicale, de medicamentaţie, de spitalizări.

La nivelul unui an întreg, Bucureştiul are costuri totale din această cauză de peste 6 miliarde de euro, fiind depăşit doar de Londra – cu 11 miliarde de euro.

„Aproximativ 29.000 de români mor anual prematur din cauze asociate poluării, dar nu avem date exacte cu privire la afecţiuni – care sunt cele mai grave sau care afectează cei mai mulţi cetăţeni. Ar fi date foarte importante“, spunea recent, la emisiunea online de business ZF Live, Oana Neneciu, director executiv la asociaţia Ecopolis.

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank