Economia verde

Pagina verde. Bucureştiul conduce clasamentul naţional la volumele de ambalaje SGR colectate. Mircea Fechet, ministrul mediului: „În următoarele săptămâni, vom colecta ambalajul cu numărul un miliard“

12.06.2024, 11:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Într-o vizită făcută pe 5 iunie pe şantierul centrului de sortare şi de numărare a ambalajelor care se va deschide în comuna Nicolae Bălcescu de lângă Bacău, Mircea Fechet, ministrul mediului, a spus că a fost depăşit pragul de 500 de milioane de ambalaje colectate.

În Bucureşti s-au colectat în luna aprilie 2024 cele mai multe ambalaje cu garanţie, înscrise în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), potrivit celor mai recente date centralizate de RetuRO, administratorul SGR, cu privire la cantitatea de ambalaje colectate pe judeţe. Ilfov, Cluj şi Timiş sunt judeţele care urmează Capitalei, fiecare cu peste 500.000 de kilograme de ambalaje returnate. Diferenţa este însă mare faţă de Bucureşti, unde s-au colectat în total peste 2,3 milioane de kilograme de recipiente de băuturi în decurs de o lună. 

Cantitativ, cele mai multe tipuri de ambalaje returnate în Bucureşti au fost cele din plastic, mai exact PET-urile în care sunt îmbuteliate băuturile răcoritoare, cele alcoolice sau apa. Aproape 20 de milioane de astfel de ambalaje au ajuns în aparatele de tip RVM (reverse vending machines), amplasate în incinta magazinelor mici şi mari. Cele mai puţine în cazul Capitalei au fost ambalajele din sticlă - în jur de 6 milioane, potrivit raportului RetuRO. Într-o vizită făcută pe 5 iunie 2024, pe şantierul centrului de sortare şi de numărare a ambalajelor care se va deschide în comuna Nicolae Bălcescu de lângă Bacău, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a spus că a fost depăşit pragul de 500 de milioane de ambalaje colectate, iar acum s-a setat o nouă ţintă. „Mă aştept ca, în următoarele săptămâni, să colectăm ambalajul cu numărul un miliard“, a spus Mircea Fechet. Construcţia centrului din judeţul Bacău a început în noiembrie 2023 şi a angrenat 180 de oameni. Acesta va fi primul centru RetuRO din zona Moldovei, după cele deja deschise în judeţele Cluj (la Bonţida), Timiş (Giarmata), Braşov şi Ilfov (Otopeni). „La Răcăciuni (în judeţul Bacău – n. red.) există o fabrică de prelucrare a sticlei, care va prelua ambalajele care vor fi sortate la Nicolae Bălcescu. Echipamentele din acest centru de sortare au costat şapte milioane de euro, iar aici vor lucra peste 50 de oameni în fiecare schimb, adică am putea avea peste 150 de locuri de muncă verzi“, a adăugat ministrul. Iniţial, RetuRO îşi planificase să deschidă şase centre mari şi unsprezece mici pentru a prelua ambalajele colectate în magazine, însă în urma unor reconfigurări logistice s-a ajuns la doar zece centre de dimensiuni mari.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank