Economia verde

Aproape 3.000 de echipamente RVM (reverse vending machines), care preiau ambalajele de băuturi din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), sunt funcţionale în marile reţele de magazine din România.

Pagina verde. Ce se întâmplă în spatele automatelor pentru colectarea ambalajelor SGR? Cum funcţionează aparatele de colectare?

10.07.2024, 19:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

 Unele automate de colectare au şi funcţia de a sparge recipientele din sticlă, acestea ajungând în centrele regionale gata pregătite pentru reciclare  Ambalajele de metal şi PET mai trec printr-un proces de sortare pe tipuri de materiale (metal şi plastic) şi culori (în cazul PET), după care sunt pregătite pentru reciclare.

PET-urile, sticlele şi dozele din aluminiu sunt colectate diferit în aparatele numite RVM (reverse vending machines - engl.) amplasate în micile şi marile magazine din România, nevoite să se supună regulilor Sistemului Garanţie-Returnare.

Dacă în unele magazine fiecare categorie de ambalaj ajunge într-un container special, în altele colectarea se face la comun, urmând ca recipientele să fie sortate ulterior. Totul depinde de tipul de aparat pe care îl deţine fiecare magazin.

Automatele RVM, în care cetăţenii returnează ambalajele din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), compactează PET-urile şi dozele din aluminiu, care mai apoi sunt transportate către centrele regionale şi abia apoi ajung de la RetuRO la centrele de reciclare. Unele automate de colectare au şi funcţia de a sparge recipientele din sticlă, acestea ajungând în centrele regionale gata pregătite pentru reciclare. Ambalajele de metal şi PET mai trec printr-un proces de sortare pe tipuri de materiale (metal şi plastic) şi culori (în cazul PET), după care sunt pregătite pentru reciclare, după cum explicau în urmă cu câteva luni reprezentanţii RetuRO, administratorul SGR.

Preţul unui aparat RVM porneşte de la câteva mii şi poate ajunge la sute de mii de euro, în funcţie de dimensiune şi de capacitate, cele mai scumpe fiind aparatele care pot colecta în sistem „bulk“, adică saci întregi de recipiente odată.

Aproximativ 4.000 de echipamente RVM (reverse vending machines), care preiau ambalajele de băuturi din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare, sunt funcţionale în marile reţele de magazine din România, arată o analiză ZF pe baza datelor furnizate de retaileri şi de furnizori. RVM Systems, Tomra şi Envipco sunt principalii producători de la care provin echipamentele regăsite în supermarketuri şi hipermarketuri. Dintre aceste echipamente, peste 80% sunt integrate în infrastructura marilor reţele de magazine, incluzând lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri cu prezenţă naţională. Restul, adică mai puţin de 20%, sunt distribuite în magazinele independente şi de dimensiuni mai mici, care acoperă diverse zone şi comunităţi locale din întreaga ţară. Cele mai multe echipamente RVM, justificat şi prin amploarea reţelei, se găsesc în cadrul Mega Image, atât în magazinele cu acest nume, cât şi în cele Shop&Go. În total, este vorba despre peste 800 de unităţi.

Inclusiv Froo, cel mai nou nume din peisajul de retail din România, a integrat în magazinele sale automate RVM, în contextul Sistemului Garanţie-Returnare. Froo este adus pe piaţa locală de grupul polonez Zabka.

În prezent, ambalajele SGR ajung în centrele de colectare deja funcţionale în judeţele Cluj (la Bonţida), Timiş (Giarmata), Braşov şi Ilfov (Otopeni).

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank