Economia verde

Pagina verde. Festivalul CODRU, un eveniment cultural şi ecologic, a contribuit la plantarea a 45.000 de copaci în judeţul Timiş în cele trei ediţii derulate până acum

26.06.2024, 19:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pentru ediţia din acest an, organizatorii se aşteaptă să depăşească 100.000 de participanţi Anul acesta, în perioada 30 august - 1 septembrie, are loc cea de-a patra ediţie CODRU.

Patru tineri au pus, în 2019, bazele unui festival prin care şi-au propus, pe de o parte, să promoveze evenimente culturale care celebrează diversitatea, iar pe de altă parte „ să aducă în prim-plan sustenabilitatea şi educaţia ecologică prin intermediul artei şi al culturii. Prima ediţie a festivalului CODRU a avut loc, astfel, în urmă cu cinci ani, în Pădurea Bistra din judeţul Timiş, iar acum fondatorii se pregătesc de ediţia din acest an, care se va desfăşura în Parcul Central din Timişoara.

„CODRU Festival a adunat în jur de 10.000 de participanţi la prima sa ediţie. Evoluţia sa a fost una extrem de frumoasă, în 2022 participând 25.000 de festivalieri, iar în 2023 - în jur de 70.000“, spune Victor Balaniuc, unul dintre iniţiatori. Pentru ediţia din acest an, organizatorii se aşteaptă să depăşească 100.000 de participanţi.

Alături de Victor Balaniuc, la fondarea festivalului s-au mai implicat Darius Tapalagă, Marius Bunei şi Cristian Bucureştianu. Scopul festivalului CODRU este de a combina dragostea pentru natură cu forţa comunităţii pentru a promova muzica, sustenabilitatea şi educaţia ecologică. Chiar şi în afara festivalului, fondatorii proiectului pun mult accent pe educarea generaţiilor despre sustenabilitate, reciclare şi alte acţiuni pentru a promova comportamente conştiente din punct de vedere ecologic.

O parte din veniturile generate este redirecţionată către iniţiative ecologice, precum sesiuni de plantare şi acţiuni de ecologizare a pădurilor.

„Suntem festivalul care plantează şi fiecare bilet cumpărat e un copac plantat. Sustenabilitatea fiind o prioritate pentru noi, susţinem iniţiative care promovează practici ecologice, cum ar fi sesiuni de plantare a copacilor, reducerea amprentei de carbon şi utilizarea de materiale durabile. Iniţiativa de a planta un copac pentru fiecare bilet vândut a adus beneficii evidente mediului, contribuind la reîmpădurire cu aproximativ 45.000 de copaci în cele cinci sesiuni de plantare şi la îmbunătăţirea calităţii aerului.“

Festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la copii şi tineri la familii, părinţi şi bunici. Anul acesta, în perioada 30 august - 1 septembrie, are loc cea de-a patra ediţie, CODRU fiind nevoit să pună pauză doi ani, din cauza pandemiei.

„Pregătim numeroase activităţi care vor continua să promoveze sustenabilitatea şi practicile ecologice inovatoare. Locaţia nouă ne ajută să păstrăm un festival verde, să ne folosim de resursele puse la dispoziţie şi să fie accesibil pentru toată lumea“, mai spune Victor Balaniuc.

Planurile celor patru fondatori ai festivalului CODRU includ extinderea iniţiativelor de reîmpădurire, dezvoltarea de noi programe educaţionale pentru tineri şi crearea de parteneriate pentru a aduce mai multe resurse şi idei inovatoare în cadrul evenimentului.

„Ne dorim să transformăm CODRU Festival şi celelalte acţiuni CODRU într-un model de eveniment sustenabil şi un punct de referinţă în educaţia ecologică şi culturală. Vom continua cu sesiunile anuale de plantare de copaci şi conferinţa dedicată sustenabilităţii, CODRU Sustainart, ce are loc în toamnă.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank