Economia verde

Pagina verde. Irlandezii de la CRH au obţinut venituri de 13 mil. lei cu fabrica Sapphire din Făgăraş, unde transformă deşeurile în combustibil

05.06.2024, 19:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Combustibilul produs la Făgăraş este utilizat intern, în producţia de ciment pe care Romcim o desfăşoară la fabrica din Hoghiz, judeţul Braşov.

Sapphire Energy, companie cu activitate în colectarea deşeurilor nepericuloase, deţinută de producătorul de ciment Romcim, din portofoliul irlandezilor de la CRH, a obţinut în 2023 venituri de 13,3 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de anul precedent.

Anul trecut a marcat deschiderea la Făgăraş a unei fabrici în care grupul procesează deşeurile furnizate de businessurile din zonă şi le transformă în combustibil alternativ pentru industria cimentului.

Compania a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 8 milioane de lei şi un număr mediu de 22 de angajaţi, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. După inaugurarea fabricii, reprezentanţii Romcim nu au mai comunicat informaţii cu privire la evoluţia activităţii de la Făgăraş.

La deschidere, reprezentanţii Sapphire Energy spuneau că halele de producţie vor deveni loc de muncă pentru 30 de angajaţi. Combustibilul produs la Făgăraş este utilizat intern, în producţia de ciment pe care Romcim o desfăşoară la fabrica din Hoghiz, judeţul Braşov.

Primele planuri pentru această nouă facilitate datau din 2020, iar construcţia propriu-zisă a început în 2022. Capacitatea instalată a fabricii este de 50.000 de tone de deşeuri ce pot fi procesate, cu posibilitatea de extindere în viitor.

Investiţia este cu atât mai importantă cu cât industria cimentului este una energofagă, materialele de construcţii fiind însă o componentă importantă pentru îndeplinirea investiţiilor anunţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Pe plan local, Romcim deţine două fabrici de ciment – la Medgidia şi Hoghiz, o staţie de măcinare în Târgu-Jiu, două terminale de ciment, 18 staţii de betoane, nouă cariere, cinci balastiere şi un depozit de agregate. Investiţia făcută de Romcim vine în contextul în care producţia de ciment este una dintre cele mai poluante activităţi din domeniul construcţiilor, iar coprocesarea deşeurilor tip este printre cele mai bune soluţii.

Practic, coprocesarea în industria cimentului permite valorificarea simultană a energiei din deşeuri şi reciclarea părţii minerale a acestora, fără a genera reziduuri. Deşeurile reciclate şi valorificate energetic devin resurse alternative pentru fabricarea cimentului şi reintră în ciclul economic.

Producătorul de ciment Romcim, denumit anterior CRH Ciment, şi-a majorat cifra de afaceri cu 3% în 2023, rezultatul depăşind astfel 1,8 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul a coborât cu 21%, până la 161,2 milioane de lei, iar personalul s-a extins cu 107 angajaţi.

Datele sunt aferente companiei Romcim, cea mai mare din grupul CRH pe piaţa locală. Acelaşi grup mai cuprinde însă firmele Elpreco, activă în producţia de BCA, Ferrobeton, responsabilă de divizia de prefabricate din beton pentru infrastructură şi structuri de clădiri, iar de anul trecut include şi Bauelemente, care furnizează soluţii complete pentru construcţii industriale, logistice, comerciale şi agricole. Alina-Elena Vasiliu

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank