Economia verde

ZF Economia Verde. ONG-ul de mediu EFdeN lucrează la un concept de staţie smart de autobuz. „Astfel de staţii pot fi şi un instrument bun de măsurare a calităţii aerului“. Primele staţii vor fi montate în această vară în apropierea mallului Promenada din Craiova.

09.05.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Organizaţia de mediu EFdeN dezvoltă un concept de staţie smart de autobuz care va include elemente de tehnologie şi senzori pentru monitorizarea calităţii aerului. Primele prototipuri vor fi montate în Craiova.

„Lucrăm la un concept de staţie smart de autobuz, care include elemente precum tabele cu informaţii privind ora la care ajunge mijlocul de transport, traseul pe care îl are. Astfel de staţii pot fi şi un instrument bun de măsurare a calităţii aerului. Vara aceasta va avea loc partea de construcţie şi vom monta primele staţii în Craiova, în apropierea unui mall deschis anul trecut, Promenada“, a spus Dalia Stoian, board member & chief engineer la EFdeN, în cadrul emisiunii online ZF Economia Verde.

Staţiile au fost gândite ca fiind modulare, astfel încât, dacă adminis­traţiile locale vor, să poată fi extinse la nivelul întregii ţări. De pildă, adminis­traţia din Craiova vrea să preia aceste staţii şi să le implementeze şi în alte patru locuri din oraş, în afara mallului.

„Fiind un prototip, vom şti costurile abia după ce realizăm construcţia. Costurile vor include însă doar materialele, nu şi manopera, deoarece construcţia o fac studenţii din cadrul EFdeN, iar asta nu reflectă preţurile din piaţă.“

EFdeN a luat naştere în 2013 şi lucrează cu studenţi, elementul de educare fiind unul de bază în viaţa organizaţiei. Organizaţia a creat până acum trei prototipuri de case solare, cu care a participat la competiţii din Dubai, Versailles şi Wuppertal. Casele sunt făcute din materiale sustenabile – reciclate sau reciclabile, au implementate tehnologii pentru încălzire, răcire, iluminat, strategii pasive astfel încât să scadă consumul din locuinţă, iar sursele de energie sunt regenerabile.

„Am pornit de la prototipuri de case şi ne concentrăm acum pe două direcţii – una de educaţie şi una de construcţii sustenabile, care să devină viabile economic“, a spus Claudiu Butacu, cofondator & chairman la EFdeN şi energiaTa.

Despre conceptul nZEB, care presupune construcţii cu un consum de energie aproape de zero, Dalia Stoian spune că este un obiectiv destul de simplu de atins.

„Casele pe care le-am construit noi pentru Solar Decathlon sunt la un nivel mai ridicat - îşi asigură complet necesarul de energie electrică, au condiţii mai ridicate de confort faţă de o casă standard, materialele folosite sunt sustenabile. Ce am făcut noi este mai aproape de o casă pasivă.“

Loc pentru inovaţie mai există. Participând la concursuri, echipa EFdeN a văzut la competitorii din alte ţări diferite inovaţii, precum abajururi din ciuperci, izolaţie termică din alge, mobilier cu plastic reciclat din capace de iaurturi în loc de PAL. România nu alocă însă bugete pentru cercetare, aşa că în cazul echipei locale, inovaţia vine mai degrabă din soluţii identificate pe cont propriu.

„Cred că astfel de idei inovatoare pot ajunge să fie utilizate pe scară largă, aşa se întâmplă în mod normal, aşa s-a întâmplat şi cu panourile fotovoltaice, de exemplu“, spune Dalia Stoian.

Construcţiile din lemn, care erau privite cu scepticism acum câţiva ani, au devenit astăzi tot mai atractive, ajungând chiar să fie finanţate de bănci. Acesta, spune Claudiu Butacu, este un semn care arată schimbarea mentalităţii în construcţii.

„Avem peste 1.000 de oameni formaţi în proiectul EFdeN, care astăzi sunt în companii unde reuşesc să influenţeze strategiile. Vrem să organizăm un training pentru cei licenţiaţi, din mediul de business, care vor să înţeleagă mai multe despre sustenabilitate. Generaţia nouă are nevoie de încurajare. Ce vedeam acum zece ani ca idei care nu erau posibile, astăzi transformăm în realitate.“

Tocmai de aceea, consideră cofondatorul EFdeN, este nevoie ca ideea de case sustenabile să-şi găsească locul pe agenda oamenilor politici.

„O schimbare majoră în următorii ani ar fi modul în care se construieşte şi în care se dezvoltă urbanistic localităţile“, conchide Dalia Stoian.

Dalia Stoian, board member & chief engineer la EFdeN: Lucrăm la un concept de staţie smart de autobuz care include elemente precum tabele cu informaţii privind ora la care ajunge mijlocul de transport, traseul pe care îl are.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank