Eveniment

Datele economiei în T IV/2020 readuc sângele în obrajii analiştilor financiari: Indicatorul de încredere CFA a crescut pentru a treia lună consecutiv

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA: Este a treia lună consecutivă de creştere substanţială a încrederii în economie şi a patra luna consecutivă de creştere a componenţei de anticipaţii a indicatorului.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA: Este a treia lună consecutivă de creştere substanţială a încrederii în economie şi a patra luna consecutivă de creştere a componenţei de anticipaţii a indicatorului.

Autor: Iulian Anghel

24.02.2021, 00:06 276

Fără încredere, aproape nimic nu este de făcut pe acest pământ, cel puţin în lumea liberă. Rezultatele PIB la T IV din 2020, când economia a crescut cu peste 5% faţă de trimestrul anterior, îi determină pe analişti să creadă că vom avea, în acest an, o recuperare totală a pierderilor din criză. Economia ar urma să crească semnificativ în 2021, spun aceştia, iar încrederea se vede şi în sondajele de profil.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România (asociaţia analiştilor financiari, specialişti în investiţii) a crescut faţă de luna anterioară cu 5,3 puncte până la valoarea de 55,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior indicatorul a fost în scădere cu 8 puncte, dar mult mai puţin decât în lunile anterioare), evoluţia datorându-se ambelor componente ale indicelui, cel al „condiţiilor curente“ şi cel al „anticipaţiilor“. Indicele măsoară „încrederea“, începând cu zero

(lipsă completă de încredere), până la 100. Iată că el a trecut în ianuarie curent de 55%, o creştere notabilă având în vedere că, în vara trecută, ajunsese undeva la 30%. Aşadar, încrederea revine, iar Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA, care se ocupă de acest studiu de ani de zile, crede chiar că România ar putea reveni la parametrii din 2019 chiar în acest an, în baza rezultatelor economiei din T IV/2020.

„Este a treia luna consecutivă de creştere substanţială a încrederii în economie şi a patra lună consecutivă de creştere a componenţei de anticipaţii a indicatorului, evoluţia indicatorului fiind în concordanţă cu evoluţia parametrilor“, spune Codîrlaşu, în nota care însoţeşte sondajul de opinie în rândul  analiştilor financiari români.

Potrivit altor răspunsuri ale sondajului, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2022/februarie 2021) ar urma să fie la 2,58%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 88% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.

Partea mai puţin plăcută este că participanţii la sondaj anticipează revenirea inflaţiei: 63% dintre aceştia cred că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni.

În privinţa crizei pe care o traversăm, 51% dintre repondenţi cred că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi până în trimestrul al doilea al lui 2022.

Deficitul bugetului anticipat pentru anul 2021 este anticipat la 7,4% (7,1% spune guvernul), PIB ar urma să crească cu 3,6% în 2021, iar datoria publică, ca procent în PIB, va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO