Iaşi te inspiră

Iaşi te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Simona Caraiman, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi: Zona de IT a influenţat foarte mult creşterea economică a Iaşiului şi a regiunii

13.06.2024, 00:06 Autor: Cristina Roşca

În fiecare marţi, de la ora 16:00, antreprenorii şi executivii din „capitala“ Moldovei şi din împrejurimi vin să povestească în emisiunea Iaşi te inspiră! despre cum s-au dezvoltat urbea şi zona în ultima perioadă, dar şi despre ce mai e de făcut pentru o creştere armonioasă.

Iaşiul, capitala regiunii Moldova, s-a poziţionat ca un oraş universitar, fapt ce i-a permis să atragă, mai ales în ultimii ani, multipli investitori din varii domenii, în frunte cu IT-ul, dar nu numai. Actorii din mediul economic, dar şi din mediul universitar spun că dezvoltarea urbei nu ar fi fost aceeaşi fără acest element.

„Iaşiul este un oraş universitar şi, i-aş spune eu, oraşul celor cinci stele. Avem cinci mari universităţi, care sunt stelele urbei şi care, într-adevăr, atrag multă eferves­cenţă, atrag multe minţi creative, tinere, dar şi multă inovaţie. Oraşul ar părea pustiu fără cei peste 50.000 de studenţi care-l însufleţesc mare parte din an“, spune Simona Caraiman, vicerector IT&C în cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi Iaşi.

Ea adaugă că fără studenţii care însufleţesc urbea, n-ar exista atât de multe oportu­nităţi nici pentru restul orăşenilor, oportunităţi care au fost împinse să existe de către cererea venită dinspre tineretul din universităţi.

„Avem studenţi din în­treaga regiune de nord-est a României, din întreaga Moldovă. Totodată, sunt foarte mulţi care vin din Republica Moldova, iar asta pentru că găsesc la noi multiple oportunităţi. Bineînţeles că există şi avantajul de a fi aproape de casă, aici, în Iaşi.“

Dar vin studenţi şi din celelalte regiuni ale ţării, şi din sud, şi din Dobrogea, şi din Ardeal. Plus cei internaţionali.

 

Ce caută tinerii? Ce vor să studieze?

În rândul studenţilor, există un apetit în creştere pentru zona de IT.

„Vorbim de specializări din cel puţin trei facultăţi din universitatea noastră, Automatică şi Calculatoare, Electronică şi Telecomunicaţii şi Mecanică. Totodată, zona de construcţii are evoluţia ei. Cererea depinde de un ecosistem şi de nişte condiţii economice. A trecut şi prin perioade mai grele, cum ar fi criza financiară anterioară, dar apoi a ajuns o specializare cerută, cel puţin la noi în universitate. Atrage şi mulţi studenţi străini.“

În ceea ce priveşte IT-ul, primul a fost interesul studenţilor. Apoi au venit investitorii.

„În anii ’90, chiar la începutul anilor 2000, industria de IT regională aproape că nu exista. Noi, totuşi, lucram pentru export, iar un mare cumpărător a ceea ce produceam la vremea aceea era Microsoft. Majoritatea absolvenţilor noştri plecau în străinătate, la mari corporaţii IT.“

Apoi, uşor-uşor, având acest bazin şi această resursă umană valoroasă, au fost create premizele instalării aici a unei industrii IT, spune Simona Caraiman. Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii Iaşi te inspiră!, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

De fiecare dată când o corporaţie doreşte să iniţieze în Iaşi o activitate, primul lucru la care se uită este bazinul de talente. Se uită la ce oferă regiunea, la ce oferă oraşul vizavi de competenţe, vizavi de resurse umane.

„Anual, doar din universitatea noastră, dacă ar fi să cumulăm cele trei facultăţi, avem undeva la 800 studenţi specializaţi în IT. Totuşi, încă mai suferim de braindrain. N-am reuşit să rezolvăm complet această situaţie. Dar asta demonstrează şi faptul că sunt oameni competitivi pe o piaţă globală.“

 

IT-ul a susţinut dezvoltarea

Zona de IT a influenţat foarte mult creşterea economică a Iaşi-ului şi a regiunii şi, mai mult decât atât, Simona Caraiman crede că se conturează deja o dezvoltare accelerată a acestui domeniu datorită iniţiativelor la care participă întregul ecosistem.

„Suntem într-un punct în care toate aceste resurse şi toţi aceşti actori îşi dau mâna şi colaborează. Poate cel mai relevant exemplu şi, totodată, cel mai actual este iniţiativa Digital Innovation Zone, unde avem o colaborare cât se poate de complexă şi de ambiţioasă a mediului academic cu actorii din mediul privat, cu instituţii publice, obiectivul fiind acela de a susţine transformarea digitală în regiune şi inovarea digitală.“

Digital Innovation Zone este un hub european de inovare digitală, o iniţiativă a Comisiei Europene, care a creat o serie de programe de sprijin pentru înfiinţarea acestor hub-uri, cu scopul de a susţine, de a acţiona ca un one stop shop pentru orice entitate care are nevoie de suport în ambiţiile de transformare digitală şi mai ales în ambiţiile de inovare folosind tehnologii digitale, explică ea.

„Avem deja o serie de colaborări de impact pe care le-am realizat în regiune cu acest hub, pe care Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi îl coordonează, dar având alături Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, având alături Agenţia pentru Dezvotare Regională Nord-Est, având alături un cluster inovativ, cluster-ul de Medicină şi Imagistică Nucleară şi Macronuleculară Imago Mol, companii mai mici sau mai mari din zona de IT, din zona de expertiză pe tehnologia avansate, tehnologii digitale avansate.“

 

Există specialişti, nu există digitalizare

Deşi Iaşi-ul produce oameni foarte bine pregătiţi, specialişti IT, el stă cât se poate de prost în clasamentul indexului de maturitate digitală pe care Comisia Europeană îl realizează luând în calcul toate regiunile europene, adaugă ea.

„Scopul nostru în cadrul acestui hub este să adresăm două obiective conexe, dar care necesită resurse şi abordări diferite. Pe de o parte, dorim creşterea maturităţii digitale a entităţilor, iar acolo trebuie intervenit cu anumite acţiuni de suport. Pe de altă parte, ne dorim susţinerea inovatorilor, a celor care au capacitatea să să inoveze.“

La nivelul instituţiilor publice, Digital Innovation Zone lucrează cu spitale, cu Consiliul Judeţean, cu Muzeul Naţional al Literaturii Române. La nivelul companiilor, lucrează cu firme din două sectoare pe care le are în focus şi pe care le-a stabilit în urma unor analize pe care le-a făcut împreună cu Agenţia pentru Dezoltare Regională Nord-Est. Cele două sectoare sunt de producţie şi sănătate.

„Acesta este suportul direct pe care hub-ul îl oferă entităţilor, dar există şi unul indirect oferit, spre exemplu, inovatorilor din universitate, că sunt studenţi, că sunt cadre didactice sau doctoranzi care au expertiză pe tehnologii digitale şi care au construit noi produse, prototipuri, inovaţii în acest domeniu sau în domeniile conexe. Oferim sprijin să le valorifice şi să le transfere în piaţa regională.“

 

Spitale mai digitalizate cu bani europeni

Simona Caraiman afirmă că hub-ul abordează procesul de transformare digitală din toate punctele de vedere şi acoperind toate categoriile de nevoi pe care o entitate, o companie mică, mare sau o instituţie publică le-ar avea. Spre exemplu, o companie îşi poate dori să integreze un sistem bazat pe roboţi, inteligenţă artificială, computer vision pe o linie de producţie ca să crească productivitatea. Nevoia nu este doar tehnologică, de a înţelege impactul şi de a alege soluţia potrivită. O problemă poate fi cine operează acea tehnologie.

„Aici intervine şi zona de formare, de upskilling, reskilling. Totodată, cel mai mare semn de întrebare al actorilor este de unde iau banii. Oferim şi această zonă de suport pentru acces la finanţare.“

Oportunităţi există de diferite feluri, de la a accesa fonduri nerambursabile - fie direct de la Comisia Europeană, fie prin diverse programe operaţionale gestionate de Guvernul României, fie gestionate dat ADR Nord-Est -, la investiţii în inovare de tip venture capital. Vorbim şi de împrumuturi bancare.

„Ne-am implicat în acest proiect în 2019, dar până în 2022 am făcut activităţi de amploare mai mică şi mult voluntariat. Ulterior, am accesat o finanţare consistentă de la Comisia Europeană şi am devenit hub european recunoscut de Comisia Europeană, mandatat de Comisia Europeană şi susţinut financiar să ofere astfel de servicii. Avem deja colaborări cu 10 instituţii publice pe care le-am susţinut şi le susţinem.“

Spre exemplu, anul trecut ,Digital Innovation Zone a colaborat cu patru spitale din Iaşi pentru realizarea unei analize de nevoi pentru transformare digitală.

„I-am ajutat să-şi pună toată povestea într-un plan de acţiune, iar apoi i-am ajutat să-l finanţeze cu câte un milion de euro pentru fiecare spital, bani accesaţi printr-un program de finanţare din cadrul PNRR. Urmează implementarea. Anul acesta am mai încheiat colaborări noi cu un spital din Suceava şi cu alte două din Iaşi. Avem şi companii din producţie cu care lucrăm, colaborăm în principal cu IMM-uri“, conchide ea.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania