Până în 2040, incidenţa cancerului în România va creşte cu 7%. Ce soluţii oferă pacienţilor statul şi jucătorii privaţi din sănătate

28.06.2024, 17:55 Autor: Publicitate

În România, mortalitatea prin cancer reprezintă în jur de 19% din totalul deceselor, potrivit unui raport de ţară publicat de INSP. După bolile cardiace, e a două cauzǎ de deces la nivel naţional. Deşi incidenţa cancerului e mai mică decât media Uniunii Europene, rata mortalităţii este mai ridicată cu 7%, aceastǎ tendinţă caracterizând parcursul ultimului deceniu, potrivit datelor INSP.

Datele citate de Ministerul Sănătăţii arată cǎ, în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile, au fost identificate 95.276 de noi cazuri de cancer. În ceea ce priveste evoluţia, în intervalul 2020-2040 se estimează cǎ incidenţa afecţiunilor oncologice vor avea o rată de creştere de 7%, iar numărul de noi cazuri diagnosticate anual va creşte cu 24% până în 2035.

Statisticile tot mai îngrijorătoare de la an la an sunt un semn de alarmă care aduce aminte că prevenţia medicală este primordială. Pe de o parte, pentru a preîntâmpina apariţia unei astfel de boli, printr-un stil de viaţă echilibrat, iar pe de altă parte, pentru a o depista într-un stadiu timpuriu, ceea ce creşte şansele de supravieţuire. Cu toate acestea, la nivelul anului 2020, doar 1,9% din cheltuielile de sănătate curente au fost asociate intervenţiilor preventive, aproape la jumătate faţă de media UE, de 3,4%. Atunci când vorbim de bolile oncologice, impactul este unul major, atât pentru economia statului, dar şi pentru viaţa pacienţilor.

De pildă, în ţara noastră s-au raportat cele mai scăzute rate de participare la serviciile de testare pentru cele trei cancere recomandate: de col uterin, de sân şi colorectal. Mai mult, în 2022 doar 7,9% dintre femeile de peste 15 ani efectuaseră o mamografie în ultimii 2 ani, procentaj extrem de scăzut faţă de media UE de 35,4%. La fel, în cazul cancerului colorectal, doar 2,9% dintre persoanele chestionate efectuaseră un test de depistare, faţă de media UE de 18,9%.

Soluţii din mediul public-privat

Ca urmare a acestui context, autorităţile din domeniul medical, dar şi jucătorii privaţi au început să facă mai mulţi paşi în direcţia combaterii cancerului şi creşterii acţiunilor de prevenţie. Prin legea nr. 293 din 3 noiembrie 2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, se prevede cǎ “Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se implementează pentru perioada 2023-2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional.

În program sunt incluse, conform legii, servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psihooncologie, onconutriţie şi oncofertilitate şi servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană. În plus, la finalul anului trecut, au fost adăugate sub-programe noi, prin care pacienţii pot beneficia de testări genetice gratuite, atât pentru cancerele solide, dar şi pentru cele lichide. Aceste servicii pot fi accesate inclusiv în rândul operatorilor privaţi, având un rol major pentru creşterea calităţii vieţii pacientului, prin faptul că permit medicilor să înţeleagă mai bine profilul bolii şi să personalizeze tratamentul acordat pacientului.

Tot în această direcţie vedem, de asemenea, iniţiative şi din partea mediului privat. MedLife, cea mai mare reţea medicală privată din ţară, a dezvoltat primul program gratuit de testare genetică, cu acoperire naţională, pentru copiii diagnosticaţi recent cu cancer, în vederea îmbunătăţirii succesului terapeutic, peste 350 de copii beneficiind deja de program.

De altfel, zona de oncologie constituie pentru liderul pieţei o traiectorie strategică de business, în care investeşte constant, urmărind atât dezvoltarea portofoliului cu noi centre pliate pe nevoile pacienţilor oncologici, dar şi dotarea unităţilor cu tehnologii de ultimă generaţie, aliniate la standardele occidentale. În prezent, liderul pieţei dispune de o platformă complexă de diagnostic şi tratament pentru pacienţii oncologici, la nivel de grup. Pe partea de diagnostic, prin reţeaua de clinici şi laboratoare, pacienţii au acces la investigaţii imagistice, precum RMN-uri, PET CT-uri, ecografii, mamografii, beneficiind de aparatură de ultimă generaţie. Acestora li se adaugă opţiunile legate de proceduri intervenţionale pentru validarea sau infirmarea diagnosticelor, cum ar fi, de exemplu, biopsiile, precum şi un arsenal întreg prin care se asigură tratamentul pacienţilor, de la centre de chimioterapie şi radioterapie, la chirurgie complexă în spitalele Grupului.

Această platformă a fost dezvoltată în timp, iar în ultimii ani, MedLife a bifat achiziţii importante pe această nişă. Prima mişcare importantă a avut loc în 2019, când a anunţat achiziţionarea pachetului majoritar al societăţii medicale Onco Team Diagnostic, primul laborator cu profil de anatomie patologică şi biologie moleculară din Grup.

După criza sanitară, în 2022 MedLife primea aprobarea Consiliului Concurenţei pentru achiziţia pachetului de 50% din acţiunile NeoLife, un nume notoriu în aria oncologiei şi a medicinei nucleare şi compania ce a lansat primul centru medical din Bucureşti cu profil oncologic care furnizează servicii de diagnostic şi tratament, extinzându-se apoi cu alte trei centre dedicate în ţară. La doar câteva luni distanţă, a urmat o a doua tranzacţie de impact – spitalul OncoCard din Braşov -, menită să “consolideze, alături de NeoLife, zona de oncologie şi radioterapie”, după cum punctau reprezentanţii MedLife la momentul respectiv.

Apoi, la începutul acestui an, MedLife a intrat în acţionariatul Personal Genetics, centru de genetică medicală umană, cu acoperire naţională, înfiinţat în anul 2011. Astfel, Grupul a devenit operatorul care deţine cea mai mare expertiză în sfera de secvenţiere genetică şi biologie moleculară la nivel de ţară, având, totodată, şi una dintre cele mai mari reţele de laboratoare şi centre de recoltare la nivel naţional. Mişcarea nu vine întâmplător, zona de secvenţiere genetică fiind în focusul MedLife dinaintea pandemiei, accelerată la finalul anului trecut, odată cu implicarea operatorului în Programul Naţional de Cancer, parteneriat în urma căruia pacienţii pot beneficia gratuit de teste de secvenţiere genetică.

Dezvoltarea facilităţilor medicale pentru pacienţii oncologici este un obiectiv strategic pentru Grupul MedLife. Prin achiziţiile făcute în ultimii ani, am reuşit să ne consolidăm expertiza şi să creăm o platformă complexă de diagnostic şi tratament pe această nişă. Din păcate, statisticile sunt în continuare îngrijorătoare, prin urmare responsabilitatea noastră este să continuăm să ne îmbunătăţim şi să ţinem pasul cu avansul medicinei, pentru a putea fi alături de toţi cei care au nevoie de noi”, a declarat Dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife.

Ca planuri de viitor, MedLife a anunţat deschiderea unui spital de oncologie în Craiova, ce urmează a fi lansat spre sfârşitul acestui an.