Asigurătorii sunt împotriva eliminării despăgubirilor cash la RCA. ZF Live Mădălin Roşu, preşedintele BAAR: Dacă cineva are o daună, are două variante, să încaseze banii în contul propriu sau să repare vehiculul într-un service autorizat. Propunerea care astăzi loveşte în acest drept constituţional este că nu mai ai voie să îţi mai iei banii

Autor: Mircea Nica 19.04.2024

„Raţiunea din spatele acestei decizii are legătură cu siguranţa rutieră, respectiv că toate maşinile trebuie reparate în service-uri autorizate, dar dacă eu nu vreau să îmi repar maşina şi vreau să stau cu ea lovită sau dacă vreau să o vând la fier vechi sau am o maşină de epocă? Nu ai cum, tu printr-o lege să vii să îmi spui că nu ai voie să îţi iei banii. Despăgubirea ţi-o calculează asigurătorul, dacă eşti mulţumit cu suma o poţi încasa. Este şi în Codul civil. Atunci când produc o daună cuiva, fie repar prejudiciul pe costul meu, fie îl despăgubesc prin bani pe cel păgubit. Din diverse motive, acest lucru devine o problemă“, a spus Mădălin Roşu în cadrul ZF Live.

Asigurătorii sunt împotriva modificărilor din Legea RCA prin care se va elimina posibilitatea ca şoferii să îşi ia despăgubirea cash de la asigurător în baza unei poliţe RCA în caz de accident. Mădălin Roşu, preşedinte al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live că această modificare reprezintă un pericol, un atentat la dreptul constituţional de proprietate al fiecărui român.

„Noi le-am semnalizat de foarte mult timp. Din nefericire vocea industriei nu se lasă auzită, indiferent cât de multe argumente şi cât de documentate sunt. Pare că până la urmă o decizie politică cântăreşte mai mult decât un argument cu documente. Cel mai mare pericol pe care îl vedem acum este un atentat la dreptul de proprietate şi la un drept constituţional al fiecărui român. Astăzi, dacă cineva are o daună, are două variante, să încaseze banii în contul propriu sau să repare vehiculul într-un service autorizat. Propunerea care astăzi loveşte în acest drept constituţional este că nu mai ai voie să îţi mai iei banii“, susţine Mădălin Roşu.