ZF TechDay

ZF Tech Day. Dorian Drăghici, managing IOT solutions consultant, Orange Business: Vedem o nevoie aproape imediată pentru 5G de la platformele industriale mari, aeroporturi, dar şi de la companiile de logistică

09.07.2024, 00:06 Autor: Adrian Seceleanu

Cu tehnologia 5G clienţii îşi pot configura reţeaua în funcţie de aplicaţiile pe care le au, este un game changer faţă de ce a fost până acum în zona de comunicaţii mobile.

Tehnologia 5G schimbă regulile jocului în industria de telecomunicaţii dar şi pentru clienţii săi prin noile oportunităţi pe care le deschide, una dintre cele mai importante fiind posibilitatea de a configura reţeaua în funcţie de cerinţele utilizatorilor, opţiune care nu era disponibilă cu generaţiile anterioare de comunicaţii.

„5G vine ca o schimbare radicală faţă de conceptele care au fost până acum. Dacă pot să fac o comparaţie cu ce se întâmplă în zona de computing, apariţia 5G e similară cu apariţia cloud computingului. Aşa cum utilizatorii B2B îşi configurează resursele în funcţie de nevoile pe care le au, fie că sunt aplicaţii de stocare de date, fie că sunt aplicaţii de prelucrare a fluxurilor video, la fel tehnologia 5G le propune acum clienţilor B2B în special posibilitatea de a-şi configura resursele pe care le oferă o companie de telecomunicaţii către clienţi. Ideea este că la fiecare nivel, fie că este partea de acces radio, fie că este partea de transport, fie că este partea în care se livrează datele, clienţii îşi pot configura reţeaua în funcţie de aplicaţiile pe care le au. Aş vrea ca 5G să rămână în mintea celor care ne urmăresc drept un game changer faţă de ce a fost până acum în zona de comunicaţii mobile“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Dorian Drăghici, managing IOT solutions consultant, Orange Business.

Care ar fi principalele segmente de business sau industrii pentru care utilizarea tehnologiei 5G este potrivită? “Vedem o nevoie aproape imediată pentru platforme industriale mari sau zone foarte mari, cum ar fi porturile sau aeroporturile. 5G este într-o competiţie strânsă cu Wi-Fi-ul, de exemplu, pentru spaţii relativ mici, cu sute, mii de metri pătraţi, în care Wi-Fi -ul se poate descurca foarte bine pentru o serie de aplicaţii. Dar 5G devine o necesitate dacă vorbim de platforme industriale. O altă direcţie în care vedem o nevoie imediată este cea a lanţurilor logistice, unde sunt prelucrate cantităţi foarte mari de materiale şi de produse iar automatizarea este cerută foarte, foarte insistent“.

Principalul câştig pe care îl aduce utilizarea 5G de către companii este legat de creşterea eficienţei. „Oportunităţile care apar către mediul de business sunt legate în principal de creşterea productivităţii şi mă gândesc mai ales la cei care operează lanţuri logistice care au multe depozite în care îşi pot automatiza foarte mult procesele interne cu roboţi autonomi cu tag-uri pentru fiecare item şi aşa mai departe, până la platforme industriale mari în care pot fi aplicaţii de gen drone de supraveghere, vehicule autonome care să transporte materiale dintr-o parte în alta a platformei sau asistenţă de la distanţă prin tehnologie XR, fie că e vorba de realitate augmentată sau de realitate virtuală. Aceste lucruri sunt încă în dezvoltare“.

Tehnologia 5G permite segmentarea dispozitivelor şi alocarea diferită de resurse în funcţie de necesităţi, în funcţie de scenariul de utilizare, a explicat Dorian Drăghici. „În principal o reţea de 5G împarte utilizatori în 3 mari categorii: dispozitive care au nevoie de bandă largă, dispozitive care au nevoie de o comunicaţie foarte stabilă şi foarte sigură gen pentru intervenţii chirurgicale la distanţă sau, asistenţă medicală la distanţă sau pentru alte echipe de intervenţie şi dispozitive care transmit foarte rar foarte puţine date, gen contoare de apă, contoare de energie şi care au cu nevoie speciale de consum energetic, gen un senzor de temperatură care are nevoie să transmită câţiva ani buni date cu un consum foarte mic de energie, să fie <auzit> foarte bine de către reţea şi atunci reţeaua ştie să-i aloce nişte resurse dedicate pentru acel dispozitiv“, a spus reprezentantul Orange.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday