ZF TechDay

ZF Tech Day. Jean Kodische, directorul diviziei Eneria, Bergerat Monnoyeur România: Suntem convinşi că piaţa de centre de date va exploda în următorii cinci ani aici în România

03.06.2024, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

„Vedem discuţii despre primele centre de date de tip hyperscale care se vor face aici în ţară în anii următori. Este clar că piaţa de centre de date din România se schimbă“

Piaţa de centre de date din România va exploda în următorii cinci odată cu dezvoltarea pe plan local a unor capacităţi mai mari de stocare şi procesare a datelor de către marii jucători globali, urmărind tendinţa deja observată în pieţe precum Polonia.

„În România realizăm instalaţii pentru centre de date de peste 10 ani. Am realizat proiecte şi anul trecut şi lucrăm şi în acest an. Instalaţiile pe care le vedem aici sunt mai mici, dar vedem discuţii despre primele centre de date de tip hyperscale, care se vor face aici în ţară în anii următori. Este clar că piaţa de centre de date din România se schimbă. România este în curs de a intra pe harta europenă ca o ţară importantă la nivel regional“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Jean Kodische, directorul diviziei Eneria din cadrul subsidiarei locale a grupului francez Bergerat Monnoyeur, care oferă soluţii de producere a energiei electrice dar şi alte servicii asociate.

Piaţa nu poate avea decât o tendinţă de creş­tere în condiţiile în care în prezent capa­ci­tăţile centrelor de date sunt mici în raport cu numărul de oameni, spune Jean Kodische. „Suntem poziţionaţi între Europa şi Orientul Mijlociu, avem încă nişte capa­cităţi foarte mici în zona de centre de date în raport cu numărul de locuitori din ţară şi este necesar să le creştem. Noi suntem convinşi că piaţa de centre de date va exploda în următorii cinci ani aici în România“.

Într-adevăr pe piaţă s-au vehiculat în ultimii doi ani mai multe informaţii despre deschiderea unor centre de date de mari dimensiuni, de către giganţii americani Microsoft şi Google, dar până în prezent nu a existat niciun anunţ oficial în acest sens.

Tendinţa este clar aceasta, de dezvoltare, spune reprezentantul Eneria, citând evoluţiile observate în comenzile înregistrate de grup. „Pentru noi piaţa a crescut întâi în Franţa şi în Belgia, iar de 2-3 ani observăm  un boom în Polonia, unde piaţa este activă, şi unde vedem clienţi mari, care deja au foarte multe instalaţii în Europa de Vest, cum încep să investesc şi în ţări din est“.

În acest context, soluţiile vândute către clienţii care dezvoltă şi operează centre de date au ajuns să aibă o pondere importantă în businessul Eneria. „Eneria oferă soluţii de furnizare de energie electrică, mai degrabă, dar şi termică, pentru operatori de centre de date sau mari firme de telecomunicaţii, cum este de exemplu Orange, un client al nostru şi în Franţa şi în România. În 2023, Eneria a atins în cele ţările unde este prezentă o cifră de afaceri de aproape 400 de milioane de euro. Suntem prezenţi în Franţa, Belgia, Polonia, aici în România şi în Republica Moldova şi Algeria. Zona de centre de date a devenit prima activitate a grupului Eneria în toate aceste ţări. În Franţa zona de centre de date a depăşit 50% din activităţile pe care le derulăm“.

Din datele companiei, cele mai multe centre de date se află în Bucureşti, dar cu o activitate în creştere şi în alte regiuni. „Avem echipamente instalate şi noi contracte în Bucureşti, Cluj, Braşov, Craiova. Cele mai multe centre de date sunt în Bucureşti, bineînţeles, dar Cluj sau chiar şi Oradea au fost foarte active în ultimii ani. Nu există niciun oraş mare din ţară unde să nu avem în ziua de astăzi instalaţii operaţionale. Avem echipe în toată ţara care sunt dedicate pe activitate Eneria, pe partea aceasta de energie. Avem 40 de tehnicieni în toată ţara care sunt instruiţi şi echipaţi pentru că oferta noastră de servicii este aceeaşi, indiferent de oraş, poate să fie Oradea, Braşov, sau Constanţa.“

 

Ce a mai declarat Jean Kodische în cadrul emisiunii ZF Tech Day

Eneria face parte din grupul francez Bergerat Monnoyeur şi este specializată în soluţii de producere a energiei şi motorizare, activând pe piaţa din România din anul 2000. Este un grup care anul trecut a realizat o cifră de afaceri de 3 ,3 miliarde de euro cu 9.000 de angajaţi în 23 de ţări, care are şase divizi i principale. Principala divizie este reprezentată de Bergerat Monnoyeur, care este un lider pe piaţa de utilaje de construcţie, reprezentând brandul caterpillar Caterpillar. A doua divizie este Eneria, care oferă soluţii de producţie de energie electrică şi de motorizare pentru nave, locomotive.

Din cele 23 de ţări prima ţară este, bineînţeles, Franţa dar a doua ţară din grup este România, cu o cifră de 500 de milioane de euro, ceea ce arată puterea pe care o avem astăzi pe piaţa din România.

Avem activităţi foarte diverse în această zonă: avem partea de furnizare de energie electrică, avem şi activităţi de co-generare pentru a furniza clienţilor industriali energie electrică şi termică şi avem toate soluţiile de motorizare. De peste 20 de ani, din 2000, furnizăm soluţii de energie de urgenţă pentru centre de date. Piaţa aceasta a crescut extrem de mult în ultimii 15 ani. Suntem parteneri cu cele mai mari firme din lume - fie numele cunoscute de toate lumea fie nume mai puţin cunoscute când vorbim de operatorii de centre de date. Lucrăm cu toţi cei mai mari producători din lume dar lucrăm şi cu aproape toţi actorii mari locali. Partea de centre de date joacă astăzi un rol important în businessul nostru.

Legat de creşterile de preţ din energie, de cum s -a schimbat piaţa în ultimii 2 ani, cum a evoluat, cum îşi revine acum, în 2023 am văzut la anumite conturi mari o reducere a investiţilor. În mare parte a fost o decizie luată din cauza dobânzilor mari şi acolo s -a limitat cumva zona de investiţii noi. În 2024 vedem că au pornit din nou investiţiile. Cumva 2023 a fost un an de tranziţie. În schimb pe proiectele mai mici, sau proiectele industriale, suntem într-o perioadă înainte de alegeri, toată piaţa este un pic în aşteptare, dar îşi va reveni.

Legat de ce s-a schimbat odată cu creşterea preţurilor şi dar şi peee fondul discuţiilor privind sustenabilitatea, reducerea amprentei de CO2, discuţiile se îndreaptă din ce în ce mai mult spre diverse tipuri de soluţii. Vorbim de panuri fotovoltaice - aici este o explozie şi o să fie în continuare o zonă de dezvoltare importantă. Avem şi noi soluţii, suntem prezenţi în proiecte, am facut deja instalaţii fotovoltaice aici în România, şi o să facem în continuare. Anul acesta am înfinţat o divizie dedicată acestor proiecte, la nivel de studii, de inginerie şi de realizare a proiectelor. Discuţiile merg şi spre stocarea energiei cu ajutorul bateriilor, de exemplu, dar şi spre spre centrale hibride, unde putem avea şi panouri fotovoltaice şi sistemul de baterii pentru stocare. Şi câteodată, există discuţii pe partea de cogenerare, trigenerare, pentru a produce şi frig. Aţi menţionat mai devreme inteligenţa artificială, iar în acest context lucrurile se schimbă destul de mult, devine critică partea aceasta de răcire la centrele de date noi pentru aceste aplicaţii, legate de AI.

Zona aceasta de trigenerare, în viitor, poate să fie o soluţie potrivită pentru centrele de date. Vorbim multe hidrogen şi vor fi multe investiţii, de exemplu prin PNRR, se vor face şi centrale de producţie de hidrogen verde, sunt proiecte deja validate.

Şi aici, din momentul în care o să avem un hidrogen verde, produs local, o să aibă foarte mult sens să îl folosim. Noi avem deja produsele care sunt disponibile pentru a merge cu un mix de gaz natural şi de hidrogen.

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday