ZF TechDay

ZF Tech Day. Robert Olariu, Blume Technologies, soluţie pentru reducerea accidentelor cu pietoni: Toate acceleratoarele din România te învaţă doar cum să faci software; este nevoie de un accelerator şi pentru cei care vor să dezvolte hardware

02.07.2024, 00:07 Autor: Adrian Seceleanu

♦ „Eu cred că următoarea revoluţie în tech va avea o componentă hardware - fie că va fi vorba de robotică sau doar cipuri“.

Start-up-urile care încearcă să dez­volte produse hardware în România au un parcurs dificil pentru că întreg ecosistemul de acceleratoare şi de investiţii fuge de acest gen de proiecte şi se concentrează pe ideile din zona de software, care pot creş­te mai repede şi genera profituri mai mari.

„Sprijinul şi încurajarea în a face ceva hardware în România - asta nu prea există. Toată lumea e focusată pe proiecte de software livrat ca un serviciu (SaaS) şi hardware-ul e lăsat mai la o parte“, a decla­rat în cadrul emisiunii ZF Tech Day Robert Olariu, fondator şi CEO al Blume Techno­logies, un start-up care lucrează la un sistem de avertizare a şoferilor pentru trecerile de pietoni nesemaforizate, cu ţinta de a reduce accidentele care au loc în aceste locuri.

Pentru a accelera dezvoltarea acestui gen de proiecte, ar fi nevoie de acceleratoare dedicate, în care antreprenorii să aibă acces şi la oameni cu experienţă în domeniu şi la echipamente şi materiale. „Pe lângă încurajări, de fapt ar fi nevoie de un accelerator pentru hardware, unde să fie oameni cu experienţă în design de plăci de circuite sau cu experienţă în hardware. În toate acceleratoarele, toată lumea ştie să te înveţe să faci software şi SaaS, dar hardware mai puţin iar un start-up axat pe hardware are nevoie de design mecanic, electric. Sigur că şi fondatorii ar trebui să fie pregătiţi să ştie câte puţin, dar la un moment dat apar diferite reglementări de care te loveşti şi pe care dacă tu nu ai experienţă în domeniul, nu le ştii. Există oameni aici şi shopuri, laboratoare de hardware design, dar sunt foarte, foarte scumpi şi nu au acelaşi ecosistem precum cel din zona de software“, a adăugat Olariu. „Nu spun că software-ul a murit, dar eu cred că următoarea revoluţie în tech va avea o componentă hardware - fie că va fi vorba de robotică sau doar cipuri“.

Sistemul Blume Technologies, care deocamdată a fost instalat doar pe o şosea din judeţul Timiş - de unde provine start-up-ul, detectează pietonii cu ajutorul unor camere video, al căror flux video este analizat de un software. Când este detectată prezenţa pietonilor, sistemul alertează şoferii folosindu-se de semnale luminoase.

„Misiunea şi scopul Bloom este să eliminăm accidentele cu pietoni. Am început prin a încerca să le eliminăm pe cele de la trecerile pentru pietoni. Între 30 şi 40% dintre accidentele cu pietoni sunt în locuri unde pietonii au voie să treacă, adică la trecerile pentru pietoni nesemaforizate şi cauza poate fi şi indisciplina pietonilor, dar şi neatenţia şoferilor. Prin avertizarea dinamică a şoferilor practic le spunem şoferilor de unde vine pietonul, şi credem că prin această idee facem şoferii mult mai conştienţi de riscuri şi reducem accidentele. O analogie bună pentru ce construim ar fi cu un sistem care avertizează asupra lucrurilor aflate în unghiul mort al şoferului - deci un blind spot assist petru trecerile pentru pietoni.“

Start-up-ul a fost acceptat recent în acceleratorul Grow AI, care este susţinut de INCO Academy şi Google, alături de alte 12 proiecte, din 500 de candidaţi. Odată cu acceptarea în accelerator start-up-ul din România va primi şi o investiţie de 125.000 de dolari. „Pentru noi a fost îmbucurător, bineînţeles, faptul că am fost acceptaţi, dar ne-a dat o mare încredere în noi faptul că am fost acceptaţi în Grow AI dintre alte 500 de start-up-uri care au aplicat şi am fost unul dintre cele 13 selectate. Până la mijlocul lunii iulie trebuie să primim prima tranşă în valoare de 30% din totalul finanţării de 125.000 de dolari. A doua tranşă va fi primită la sfârşitul lunii octombrie, după ce se termină acceleratorul“.

Banii vin la timp pentru a continua dezvoltarea sistemului, dar şi pentru a angaja oameni noi, a spus Olariu. „Cealaltă parte din finanţare o vom direcţiona către a ne mări echipa. Vrem să angajăm în special încă un inginer de AI să lucreze în paralel cu cofondatorul nostru, Caius, şi un full-stack web developer să terminăm platforma web de unde administratorii de drumuri şi clienţii pot să-şi administreze sistemele instalate.“

Start-up-ul va încerca să convingă administratorii de drumuri şi din alte judeţe să testeze sistemul. „În perioada următoare o să începem să batem ţara în lung şi în lat, să promovăm sistemul şi să încercăm să convingem administratorii de drum că e o soluţie bună de instalat la trecerile pentru pietoni nesemaforizate“.

 

 

Emisiunea ZF TechDay este realizată de Ziarul Financiar cu susţinerea Orange Techday